Dilemma! Adjam - ne adjam? Sokat- keveset? (beszélgetés)
Ha meggyőző módon szeretném elemezni ezt, akkor olyan hosszú "litániát" kellene írnom, ami sokakat irritálna itt, ezért inkább csupán gondolatébresztő dolgokat fogok írni.
1.) A magyar ember eléggé röghöz kötött (bár az utóbbi időkben ez már kevésbé igaz) ezért nagy esélye van arra, hogy az ükapja is olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztott, ami az ottani körülmények (talajösszetétel, stb.) termett.
2.) Ha a piacon olyan termelőtől vásárolunk, aki környékbeli, nagyobb eséllyel veszünk egészséges zöldséget, gyümölcsöt, tojást, stb. mert meg se kísérel átverni bennünket. Hiszen már a következő piacnapon számon kérhető rajta, ha átverne bennünket.
Némi igazság azért van abban, amit írsz.
Most nem állnék le ezt fejtegetni, de bizonyos fokig védhető.
Ha teheted, csak magyar terméket vásároljál.
Persze tdom, hogy ez elég nehéz, mert sokszor az se hazai, amire ráírják. (Hoyg jobban eladható legyen)
Azért némi rutinnal jelentősen csökkenthetők az átverés esélyei.
Én az idénygyümölcsök,zöldségek híve vagyok.Frászt tudok kapni,mikor valaki tavasszal görögdinnyét eszik :D A paradicsomot,paprikát nagyon szeretem,mégsem tudom ilyenkor megkívánni,csak mikor szezonja van,és ha magyar!!!Ami Magyarországon megterem,abból nem veszek külföldit!
Ennek ellenére ha ennyire szeretik,szerintem néha ilyenkor is adhatsz nyugodtan nem szezonális dolgot,nem lesz tőlük semmi baja,persze a vitamintartalmuk javarészt 0.
Szerintem ez nem kérdés.Ha megteheted,adjad.Ha nem akkor nem.Az,hogy mi mivel van kezelve és hogy a vitamintartalma mekkora,az más kérdés.
Bár egy statisztika szerint a magyar és a külföldi cuccok vitamintartalma között nagy a különbség.Ugyanis a külföldi áruban még az is több.:S
Almát lehet tárolni télre, mi 90%-ban azt fogyasztjuk ilyenkor. A maradék 10% lehet ilyen vett gyümölcs, az már egal hogy narancs, vagy körte...
Szerintem.
Én amúgy szeretem még aszalt gyümölcsökkel kiegészíteni, ill. van a naspolya ami hazai - és még van ilyenkor is. (csak ötlet)
Tényleg sokat gondolkodtam mostanában, hogy adjam-e vagy sem a gyerekeimnek (akik még kicsit, 6 és 4,5 évesek) a most kapható (de nem idényjellegű) gyümölcsöket?
Komolyan érdekel, hogy esetleg nem- e ártok többet mint használok vele, ha megveszem nekik ilyenkor a körtét, paprikát, paradicsomot és szőlőt stb. (ami természetesen egyik sem magyar)...
Mikor valamelyik nap olyan jóízűen ették a körtét, az járt a fejemben, hogy valyon mennyire van "agyonkezelve" és hogy nem-e több a "méreg" mint a vitamin?
Nagyon gyümölcsimádó mindkettő, persze nyáron csak azt eszik ami megterem a kertünkben, ritkán veszünk akkor gyümit. Mindig azt eszik/esszük ami éppen érik.
Télen szeretik az éppen "aktuálisat" pl. mandarin-banán... ezeket is kapják.
A kérdésem tényleg annyi, hogy szerintetek egészségesek-e ezek a gyümik-zöldségek, vagy inkább hanyagoljuk, míg megterem itthon is?
Köszönöm a véleményeket és tanácsokat!
Viki