Cukrászok segítségét szeretném kérni!(marcipánmassza) (beszélgetés)
A pillecukrot, igen. Van színes és van sima fehér is.
Nem olyan sok, kb 300ft körül volt, igaz akkor akciós volt.
Sziasztok!
Én is használtam a pillecukrosat, de van olyan is, amit zselatinból, mézből margarinból cukorból, és vízből kell készíteni.
Ez is sokáig eláll és nagy előnye, hogy nem kell melegíteni, csak alaposan át kell gyúrni használat előtt.
Ebből csináltam Öcsémék menyasszonyi torta borítását.
Köszönöm az ötleteket!
Veronika:a fondantot vetted a lidibe?
Én is fondanttal szoktam borítani.
A rita konyhája oldalon fent van a videórecept a pillecukor fondantról, én onnan tanultam, nagyon könnyű! Csak arra kell vigyázni, hogy nagyon sok az a mennyiség szerintem mire elkészül a fondant, mert ugye a pillecukor könnyű, de jön hozzá a porcukor is.
Nem hagyott ez a víz mennyiség nyugodni, és elkezdtem keresgélni. Találtam is valamit. Íme:
Hozzávalók:
20 dkg mandulabél
20 dkg porcukor
fél dl víz a sziruphoz
Elkészítés:
A mandulát forró vízbe tesszük, majd az újraforrástól számított 2-3 perc múlva leszűrjük, s a fellazult, barna héjából könnyedén kicsúsztatjuk.
A tiszta mandulákat egy napig szétterítve szárítjuk, majd diódarálóval ledaráljuk.
Felét 10 dkg szitált porcukorral összedolgozzuk.
10 dkg cukrot a fél dl vízzel sziruposra főzzük, és kissé lehűtve, elegyítjük a cukros mandulával.
A maradék mandulát a massza igényének megfelelően adjuk hozzá fokozatosan, és simára gyúrjuk.
A marcipánt különféle aromákkal lehet ízesíteni. A legcélszerűbb, ha az édes mandulába kis mennyiségű keserű mandulát (lehetőleg nem aromát) keverünk. A keserű mandula adja a marcipán sajátos izét, de csak akkor, ha nincs túlzott mértékben adagolva. Ekkor ugyanis már kellemetlen, maró ízt ad. A keserű mandula íze akkor kellemes, ha éppen csak érzékelhető.
Fóliába csomagolva sokáig eláll, hűtőben tartva.
Bevonó marcipánhoz 2-szer, vagy 3-szor több porcukrot használunk fel.
Egy blogból másoltam:
30 dkg pillecukrot, margarinnal alaposan kikent hőálló tálba teszünk.
Mikróban 3-szor 10 másodpercre betesszük. Közben kicsit kivesszük, és megmozgatjuk. Körülbelül 25-30 másodperc múlva már folyós lesz, ekkor kivesszük, és hozzáadunk folyamatosan 25 dkg átszitált porcukrot, amibe beleszitálunk 2 evőkanál kukorica keményítőport. Robotgéppel alaposan összekeverjük, de előtte a karokat jól megkenjük margarinnal!
Egy gyúródeszkát jól lekenünk margarinnal, ráborítjuk a masszát, és kb. 5-6 dkg porcukorral időnként megszórva összegyúrjuk. Ezután légmentesen Folpack fóliába becsomagoljuk, és minimum 1 órára betesszük a hűtőbe.
Majd enyhén átgyúrjuk, és margarinozott gyúródeszkán kisodorjuk, mint a tésztát, kb. 2 mm vastagra.
A kisodort fondantot a sodrófa segítségével ráemeljük a vajkrémmel lekent tortára.
A felesleges fondantot késsel körbevágjuk, összegyúrjuk, és elosztjuk, hogy színezni tudjuk. Gyúrás közben a megfelelő színű ételfestékkel, kézzel alaposan összedolgozzuk. Ezután díszítő formákat készítünk.
Innen kezdődnek a képek:
"Így főzök..." naplóm, 3772. Pillecukorból tortaborítás
Itt a recept, és ha valakit érdekel az "Így főzök..." naplómba felteszem a képeket, hogy megnézhessétek...
1 cs. pillecukor (30dkg)
40 dkg porcukor
pici keményítő
2 evk víz
vaj vagy ráma az edény vastagon való kikenéséhez, és a gyúráshoz, és nyújtáshoz a kézre
A pillecukrot egy alaposan kikent, mikrózható edénybe tesszük, hozzáadunk 2 evőkanál vizet, és felolvasztjuk a mikróban.
Kb. 20-30 mp-ig melegítsük, keverjük át lapáttal, amit előzőleg margarinnal bekentünk, hogy ne ragadjon rá az anyag.
Ismételjük 2-3 alkalommal, míg teljesen lágyra, folyósra felolvad, majd a porcukor 3/4-ét hozzáadjuk, majd kézzel gyúrjuk össze a maradék cukorral állítva be az állagát.
Ennek olyan íze lesz, mint az igazi boltban kapható marcipánnak?
Én eddig csak habcukorból (Marsmallow-ból) készítettem ilyet, az nagyon jó lett.
Sziasztok. Nem vagyok cukrász, de a hobbim a sütés-főzés.
A hét végére készítettem egy LEGO tortát, amit nemmarcipánnal, hanem fondanttal vontam be.
Nagy sikere volt a gyerekek körében és sokkal olcsóbb is volt, mint az igazi marcipán.
Könnyű volt nyújtani és színes is "tud lenni."
Sziasztok!
Ez nagyon jó ötlet, színeset hogy lehet készíteni, ételfestékkel? azt mikor teszem bele?
Nem vagyok cukrász,de én így készíttem
Marcipán
Hozzávalók:
50dkg őrölt mandula
50 dkg porcukor
5-6 szem keserű mandula vagy aroma (nem szükséges)
Elkészítés:
A mandulát a porcukor felével összekeverjük. A cukor másik felét egy liter vízzel felfőzzük. Mikor langyos lesz, hozzáadjuk a mandulához. Mindezt simára összegyúrjuk. Ezzel kész is a marcipánmassza. Amennyiben nem használjuk fel azonnal, fóliába csomgaolva rakjuk be a hűtőbe, itt nagyon sokáig eláll.
Sziasztok!
Szeretném a kislányom szülinapjára én sütni a tortát,majd bevonni marcipánmasszával,amit szintén én készítenék.
A receptem 40dkg őrölt mandula,40dkg porcukor és 4tojásfehérje.
Ezt összegyúrom.Eddig oké,de hogy tudok ebből fehéret csinálni?Valamint nem tudom,hogy milyen masszát kapok?Keményet,puhát,jól lehet belőle kis díszeket gyártani a tortára?
Meddig áll el a massza?
További ajánlott fórumok:
- Óvodai ballagással kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni! Ti sokallanátok a 3000ft-ot fejenként (16 gyerek ballag)?
- CHF hitelnél szerintetek érdemes az állami segítséget kérni, vagy átváltani Euró alapúra, vagy forintra?
- A védőnőn kívül kitől tudok segítséget kérni?
- Egy kis segítséget szeretnék kérni olyanoktól, akik jól ismerik a Nokia 6303i mobilt. Fotókkal kapcsolatban, segítenétek?
- TSMT-s gyógytornászok segítségeteket szeretném kérni! (ha van itt valaki)
- Tanácstalan vagyok egy kis segítséget szeretnék kérni..