Cukkinis receptek (beszélgetés)
Ma sütöttem.
Cukkínit hosszában negyedelem(nem magoztam ki)tepsibe sütőpapírra teszem.Teszek mellé brokkoli,paprika darabokat(ízlés szerint bármilyen zöldséget,aminek közel azonos a sütési ideje)Borssal szórom,teszek rá apróra vágott petrezselymet,rozmaringot.Sózom(utólag is lehet sózni)Olívaolajjal megspriccelem.Tetejére sajtot szórok.(én cheddar sajt szeleteket tettem)és 180 fokon megsütöm.
Ez is finom lehet, nekem is van még itthon cukkinim...
Kevesebb cukor is elég bele, nekem egy kicsit édes lett!
Ez nagyon jól hangzik, kipróbálom, mert még van 3 db cukkinim a kertben:)
Én múlt héten jó kis norbis kaját csináltam a cukkiniből. Lereszeltem, ízesítettem, bele tojás, zabpehely, zabkorpa, és pár csepp olajon kis pacsnikat csináltam és megsütöttem a két oldalát. Ugyanez édesen is finom (na persze akkor nem kell bele bors meg só:)
Igazán nincs mit. :) Kipróbáltad?
A narancsos is jól hangzik, ki kell azt is próbálni :)
Narancslekvár cukkiniből
1 kg megtisztított, apróra vágott cukkíni
1 Szilas vérnarancs aroma
1 db narancs reszelt héja
25 dkg cukor
1 cs. dzsemmfix
3 dl víz
Elkészítés: A cukkínit feltesszük a 3 dl vízben főni. Ha megpuhult, összeturmixoljuk, és visszaöntjük a lábosba. Hozzákeverjük a dzsemfixet, beleszórjuk a reszelt narancshéjat és felforraljuk. Jöhet bele a cukor, mellyel jó öt percig főzzük, míg a lekvár sűrűsödni kezd. Beleöntjük az aromát, és két-három perc elteltével forrón üvegekbe szedjük. Lekötve szárazdunsztba tesszük.
lehet málnaaromát vagy eperaromát is tenni hozzá, akkor olyan ízű lekvárod lesz. A tavalyi adagból még van nekünk is egy üveg narancsosunk:-))
1,5 kg fiatal cukkinit meghámozol, durva reszelőn (mint a tököt) lereszeled, kb. 1 dl vízben pépesre főzöd, belekeversz 2 ananászos bolero italport, ha nem elég édes még rakhatsz bele fruktózt vagy folyékony édesítőt. Belekeversz egy 3:1 zselésítőt. (azt hiszem Dr. Oetker) Összeforralod és üvegbe rakod.
Nem tudom már, hogy kié volt a recept, otthon találtam meg nyomtatva. Én ez alapján csináltam.
Cukkini krémleves tárkonnyal
Hozzávalók:
kb. 50 dkg zsenge cukkini
2 nagyobb vöröshagyma
bőven fokhagyma (5-6 gerezd)
2 db húsleveskocka
só (vagy ételízesítő)
őrölt bors
1 teáskanál szárított tárkonylevél
1,5-2 dl tej (vagy tejszín)
ízlés szerint citromlé
vaj és olaj
Elkészítés: A feldarabolt vöröshagymát megdinsztelem az olaj és vaj keverékén. Hozzákeverem az áttört fokhagymát, kicsit még ezt is párolom. A cukkinit kockára darabolom, hozzáöntöm a hagymához, sózom, borsozom, beleteszem a tárkony, és felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi. Beleteszem a húsleveskockát is, és kb. 10 percig lassan főzöm. Ekkor hozzáöntöm a tejet, és botmixerrel felaprítom. Utána annyi vizet öntök még hozzá, hogy közepesen sűrű levest kapjak. Kis ideig még forralom, hozzáöntöm a citromlét is. Szükség szerint még fűszerezem. Pirított tökmaggal, pirított napraforgómaggal vagy levesgyönggyel tálaljuk, de finom hozzá a pirított kenyérkocka is
de ez ilyen hatalmas cukkini és sötétzöld a külseje vagyis a héja.
Kikel magozni, ha úgy készítem el, mint a rakott kelt? és karikára vágjam vagy szeletekre, hosszúkásra? és elő kell sütni vagy főzni, vagy bármit?
Idén hatalmas cukkinink nőtt a kertben és van épp 3 kB 2 kilós darab a kamrában, mit készítsek belőle?
Már volt cukkini tócsni és rántott cukkini is.
Ötleteket várok, köszönöm!
Tök- cukkini sütemény:
2 dl liszt
2 dl gríz
2 dl cukor
1 sütőpor -> összekeverni, a felét a tepsibe szórni, ráreszelni egy cukkinit és rászórni a másik felét. 2 csomag vaníliás cukorral meghinteni.
3 tojás
2 dl tej
1 dl étolaj -> összekeverni, ráönteni a tésztára és kb. 20- 25 percig állni hagyni, majd megsütni.