Cserépkályha/kandalló sokadszorra, de most alaposan (beszélgetős fórum)
Köszönöm a segítséget mindenkinek :)
Cseperke, a 15.ben még volna egy kérdésem :))
köszi
Nekünk most ment tönkre a gázkazán, így kaptunk egy 96ezer és egy 80ezer forintos számlát.
Ezek szerint kishíján két szezont átfűtöttünk volna ennyi pénzből....
Most még sakkozunk a kazánnal, csak akkor kapcsoljuk be, ha fürödni akarunk, vagy már nagyon hűl a lakás. Különben 30-40 másodpercenként ki-bekapcsolna.
Mivel külön helyiségben van, későn vettük észre :(
és most már nem akarjuk megjavíttatni, na meg nem is érdemes, ezt már megmondta a szerelő.
Egész télen kétszer használtunk gázt is a kandalló mellett,akkor nagyon minuszok voltak.
Hamuzni minden nap kell,ha új tüzet akarsz rakni.
Mi éjjel soha nem fűtöttünk,ezért naponta hamuztunk.
A hamuzás nem csinál nagy koszt,mindig a férjem dolga ez a művelet.
Egyébként 100 négyzetméter a lakás,ebből 60 négyzetmétert tesz ki a nappali,ebédlő és konyha,ezek egy légtérben vannak.
Cseperke,
lehet, hogy most hülyeséget kérdezek.
Cserépkályhához mindig kell "cserép"? Arra gondoltam, hogy lehet-e olyat építeni, amit csak szépen felfalaznak és bevakolják, majd lefestik falfestékkel....
Na, lehet, hogy ettől ugrik szegény apud egy hátast :)))
A fa árán túl (80-100ezer ft) kellett gázt is használni?
Milyen gyakran kell hamuzni, kvázi koszt csinálni?
A következőket tudom mondani:
Ameddig gázzal fűtöttünk /4 évvel ezelőttig/,havi 40-50 ezer volt a gázszámlánk. Most havi 4-6 ezer,mert csak főzésre,melegvízre használjuk a gázt.
Akác,tölgy és bükkfával tüzelünk.
A nyárfa és a cserfa nem jó.A nyárfa puhafa,nem ad hőt,a cserfa pedig savas,és a fémszerkezeteknek meg a kéménynek ártalmas.
Pelletet nem használunk,az nem kifizetődő,drága.
A hálószobánk a kandallótól kb. 8 méterre nyílik.
Ezen a télen /októbertől a mai napig/ a fával fűtés durván 80-100 ezer forintunkba került.
Szia!
Apukám cserépkályhás,én az mellett vagyok.
hallottál már olyanról,hogy a cserépkályhába építik a központi fűtést?
Mi ezzel a módszerrel 4 szobát fűtünk ki.
Mi is azt tervezzük, hogy ráköttessük a fűtési rendszerre, de ahhoz nagy rontás-bontás szükséges. Valószínűleg megcsináltatjuk, mert nincs alternatív fűtésünk, ha elzárják a csapot.
Mit gondoltok, mire emlékeztek, mennyivel kevesebb a gázszámla a "kályhás" fűtés miatt?
Van jelentősége annak, hogy milyen fával tüzeltek?
Használ valaki pelletet fűtőanyagként?
Évi, mennyire van a hálószobátok a kandallótól?
Még agyalok és kérdezek :)
Én csak jót tudok mondani a kandallónkról.
Fával fűtünk,és gazdaságosnak találjuk.
Természetesen csak akkor gazdaságos,ha tudjuk a helyes tűzrakási technikát,de aki építi a kandallót,ebben tud segíteni.
Nekünk a nappaliban van,azt felmelegíti 24-25 fokra is,ha akarjuk.
Egyébként gázfűtésünk van,de azt csak nagy hidegekben használjuk. Igaz,a szoba ahol alszunk,17-18 fokos,ennyi hő megy be a nappaliból.
De nekünk alváshoz ez is elég.
Gázfűtéses házunkba szeretnék cserépkályhát vagy kandallót.
Akinek van, kérem írja meg a véleményét
ellene, mellette,
gazdaságosság,
gázfűtés kiváltása,
milyen gyakran lehet csak a cserépkályhára/kandallóra hagyatkozni
mivel fűtötök, (fa, pellet)
mekkora „egyéb” felhajtással jár és hasonlókról.
Miután utólag építtetnénk be, elég nagy felfordulással járna, így szeretném alaposan körbejárni.
Minden építő jellegű hsz-t köszönök.
További ajánlott fórumok:
- A cserépkályha melege
- Forgalmi vizsga sokadszorra sem :(((
- Használt cserépkályha elbontatása nagyon nagy kosszal jár? Falak, bútorok mindenhova száll a por, korom? Mire számítsak?
- Folyadékfogyasztás - immár sokadszorra, de új szemszögből
- Megéri vízteres cserépkályhát rakatni?
- Mivel, hogyan lehet alaposan fertőtleníteni egy mellszívót?Használt, most kaptam ajándékba egy ismerőstől.