Covid utáni ízérzés és szagvesztés meddig tart? (beszélgetés)
Gyors felépülést!
Ha te érzel illatokat, ha ritkán is, akkor nagy valószínűséggel rendbe fogsz jönni.
Az illatokat sem?
Azt azért én néha éreztem, nagyon közelről, azaz akkor ha teljesen az orromhoz nyomtam, pl. a mosott ruhát. Aztán nem éreztem, aztán megint éreztem egy ideig, aztán sokáig nem...
az élmény beszámolók alapján először az illatok jönnek vissza, majd a szagok, de ez utóbbi lehet, hogy csak nagyon sokára...
Nekem a rokonom több, mint 1 éve a szaglása és ízlelése visszajötte után , csak dög és rothadózöldség szagot érez, bónuszként égett bakelit szaggal elegyítve. Amióta visszajött a szaglása ízlelése, csak cukkinin él, néha meg tudja enni a rizst. 2 x evett tejfölt. Tehát kb. 18 hónapja ment el szaglása és ízlelése, 12-13 hónapja jött vissza neki, ami csak átok lett, mert íz nélkül tud enni, de ezt a szagot, ízt érezve már nem.
Tanácsolták neki, hogy erős szagokat, illatokat szagolgasson, hátha visszatér az igazi szaglása, ízlelése.
Egy kutatásban vesz részt. Az agyban is olyan elváltozások történnek, mint az orr nyálkahártyájában.
Köszönöm!!!
A legroszabb az hogy (másfél hónappal szülés előtt voltam covidos) és nem érzem a babám illatát😭 Mindenki mondja milyen jó illata van... Én meg kesergek😔😭
Nem, semmit nem tudnak.
Még tanácsot sem tudnak adni, max. annyit, hogy szedjünk B vitamint...
Nem biztos!
Én drukkolok, hogy előbb jöjjön helyre!🤩
Nagyon sajnálok mindenkit, aki így járt a covid után.
Orvos(ok) nem tudnak semmit javasolni? Semmi tapasztalat ezen a téren sem? 2-3 év után semmi érdemlegeset nem tudnak tenni?
Igen, én is azokat érzem gyengébben.
Azért nem semmi, hogy 15 hónapja benne vagyunk, nem?
Igen, talán javult valamit a helyzet a hosszú hónapok után.
Viszont szerencse és soha nem éreztem bűzt, ami annyira zavart volna, hogy a gyomrom felkavarodott. Nekem annyiból szerencsém van, hogy a büdös szagokat érzem gyengébben.
Akkor talán javulsz.
Én szerencsére már az ételek ízét érzem. Már nem csak édeset vagy sósat eszek, hanem a kiflinek is van íze.:D
Már a szagokat is érzem, de nem mindent.
Most, hogy írtad a kávét, rájöttem, hogy annak még mindig nem érzem az illatát, és biztos van más is.
Azaz nagyon közelről talán érzem?
Annak örülök, hogy már tudok enni rendesen, és annak még jobban, hogy nem zavar, ahogy más eszik. Roppent kellemetlen volt, hogy pl. ha bementem dolgozni, akkor ha ettek a többiek, akkor inkább kimentem az irodából, hogy ne érezzem azt a bűzt. Amikor rájöttek, hogy miért vonoluk ki, akkor meg mindig megkérdezték, hogy ehetnek bent:(
Nem tudom megmondani, hogy milyen szagot éreztem, de valami romlotthúsra hasonlított...
Én, soha nem éreztem gázolaj, füst vagy hasonló szagot...
Ja, a gázszagot is érzem!
Plava ajánlott egy orrcsöppet, lehet, hogy az segített....
Coldastop a neve. Finom citrus illatú;)
Nem tudom a válaszommal megnyugtatlak, vagy teljesen elkeserítelek...
Én 2020 november 7-én lettem covidos. Nekem azóta sem jött vissza teljesen a szag és ízérzékelésem.
Van még most is olyan szag és íz, amit gyengén, vagy teljesen torzultan érzek és van olyan, amit nagyon erősen.
Hagymát ma is egyetlen könnycsepp nélkül pucolok és az ecetet is szagolhatnám akár egy napon keresztül is, akkor sem érezném azt a fojtó szagot. A testszagot, a trágya szagát is gyengébben vagy másképp érzem, mint anno. Ugyanakkor a citrusok, paprika, kávé, csoki illata és/vagy íze pedig nagyon felerősödött. A lefőzött kávét, az utcán zárt ajtón keresztül is érzem.
Úgy jellemezném magam, újra tanulom az ízeket, szagokat. Amit megszoktam 45 éven keresztül, azt sutba dobtam közel másfél éve és újratervezés van nálam.
Két hete éreztem először hasonlóan a rakott karfiol ízét , mint annak idején.
Illetve eddig szinte minden húsos kaja olyan volt, mintha meglocsolták volna gázolajjal, most pár hete már kicsit ez múlik. De akár szárnyast, akár sertést eszem, még mindig teljesen más ízt érzek, mint ami az emlékezetemben van.
Egy éve voltam covidos, nekem a szaglásommal lett valami. Bagószagot érzek. Eleinte azt hittem kintről jön a szag, de aztán elkezdtem figyelgetni mikor jelentkezik. Ha elfárad az orrom úgymond. Tehát ha főzök, mire kész vagyok, annyira telítődik az illatokkal, hogy utána már mindent bagószagúnak érzek. Ha befújom magam a kedvenc parfümömmel, estére a bőrömön érzem a bagószagot.
Nem kellemes, de próbálok együtt élni vele.
14 hónapig voltam hasonló helyzetben.
Én 2020. novemberében voltam kovidos, és most februárban kezdtem újra érezni az ételek ízét.
Még ma is meglepett, hogy könnyezek a hagymától, pedig nem rég még jó pár kilót simán felaprítottam úgy, hogy nem a szaga és nem könnyeztem.
Kb. októbertől, azaz 5 hónapig nem tudtam egy helységben lenni olyannal, aki evett, mert hánynom kellett a kaja szagtól. Szegény családom és kollégáim...
Kitartást!
Üdvözlet!!!
Érdekelne kinek, milyen tapasztalata van covid után. Hasmenés 3 hónap után múlt el,november elején kaptam el a betegséget, azóta csak azt érzem, hogy az étel édes vagy sós, aggaszt már a helyzet.Nagyon ritkán van hogy megcsap egy illat és az annyira jó, aztán pár perc és ismét semmi. Viszont többször érzek büdöset, pedig nincs büdös, mondják a gyerekeim, én mégis büdit érzek. Egyáltalán érzek még valaha illatokat, ízeket??