COPD-al élők, küszködők beszélgessünk (beszélgetés)
Sziasztok!
Nálam november 17-én állapították meg a COPD-t amikor is produkáltam egy 45-ös FEV1-et. Állandóan kifulladok (bár van rajtam jó pár 10kg plusz), kaptam Foster pufit 2x reggel 2x este. Februárban voltam ismételten spirometrián és már 73 volt a FEV1:). Buteyko légzéstechnikát nagyon ajánlom, interneten is meg lehet nézni, hogy hogy kell csinálni, nekem az állandóan orron keresztüli légzés segített, illetve próbáltam minél tovább benntartani a levegőt és minél lassabban kifújni. Kitartást mindenkinek!
Sziasztok,
keresek feleslegessé vált, bontatlan Incruse, Spiriva, Bretaris Genuair vagy Seebri Breezhaler gyógyszereket, akár a teljes áron is. Tudom hogy orvos-szakmai szempontból nem teljesen helyes amit teszek, de higgyétek el, tisztában vagyok azzal mit csinálok. Súlyos asztmával a másik alternatíva a folyamatos Medrol szedés lenne, ezeket az anticholinerg hörgtágítókat a asztmában protokoll nem engedi felírni, a hagyományos terápiás lehetőségeket nagyjából kimerítettük. A sóterápián, szoba-levegőkezelési és párásítási eljárások folyamatban vannak, több százezret eltapsoltam levegőmosó készülékekre.
tud e valaki arról, hogy a glutén, vagyis a gabonák, kenyerek is elősegítik a COPD-t?
Számtalan cikket találok a lisztérzékenység és COPD kapcsolatáról! Van erről jó tapasztalat valakinél?
G.B.
Szia zsoofyy!
Hogy vagy? Hány éves vagy? Nekem férjem copd-s...ő sem dohányzott soha...Örülnék, ha tudnánk "beszélni"
Sziasztok! Nálam 2008-ban (26 évesen) diagnosztizáltak kezdődő asztmát, vagy lehetséges copd-t, nem tudta a doki egyértelműen kiejelenteni, hogy most akkor melyik.. A légzésfunkció vizsgálaton a megengedett határérték alatt 1-gyel volt az eredményem. Kaptam Berodual sprayt, meg vmi lila kerek dobozos szteroid port, ezeket szedtem kb fél évig, ja és közben kiderült, hogy allergiás vagyok a mogyoróra, és az februárban nyit, és a fulladásom februárban kezdődött (nehéz lépcsőzés, beszéd közben elfogyott a levegő, keményebb fizikai megterhelésnél kiköptem a tüdőm..), arra kaptam allergia gyógyszert, aztán úgy voltam vele, hogy megpróbáltam a természetes gyógymódokat, sóbarlangba jártam, vettem sópipát, ittam csalán és citromfű teát, és abbahagytam a szteroidos cuccokat. Eltelt hat hónap, a fulladás abbamaradt, ja meg volt egy légzéstechnika (bulletin vagy vmi ilyesmi volt a neve, amit még csináltam), elmentem a pulmanológushoz ismét, és akkor a légzéspróba vizsgálat már a normál tartományban volt. A kérdésem az, hogy ha ez Copd, akkor lehetséges a javulás? 2008 feburárig dohányoztam, amikor jött ez a fulladás, akkor úgy fél évig letettem a cigit, de utána vissza egészen 2010 nyaráig, és mégsem fulladtam. Ja és amikor 2008-ban volt ez a fulladásom, akkor a munkahelyem is olyan volt, ahol szabály szerűen megfulladtam a stressztől :S tehát biztos, hogy lelki tényező is volt benne.
Másik kérdésem: ki mit tud arról, hogy a COPD mennyire van jelen a tengerparti részeken? Azért kérdezem, mert ott ugye sós a levegő, nekem a sóbarlang kúra iszonyú jót tett. Lehetséges, hogy mondjuk a tengerpartokon hiába dohányzik vki, mégis sohasem alakul ki Copd???
Sziasztok!
Magam is allergiás vagyok, az egész nyári időszakot végigszenvedem minden évben. A szűk családi körömben szinte mindenkinek van valamiféle légúti betegsége, ám édesapám állapota/helyzete sokkal rosszabb a többiekénél (COPD, stb).
Részben ezért szántam rá magam, hogy szakdolgozatomat egy légúti betegségekkel összefüggő témáról írjam.
Arra szeretnélek kérni Titeket, hogy segítsetek nekem ebben azzal, hogy kitöltitek a dolgozatomhoz kapcsolódó kérdőívet. Néhány perc és pár kattintás az egész, de nagyon sokat segítetek vele. A Ti véleményetek számít igazán!
A kérdőívet itt találjátok:
Köszönöm a segítségeteket!
Én annyi rosszat hallottam az oltásokról, hogy nem oltatom be magam, nem hiányzik egy agykárosodás... Nincs az a pénz, amiért megengedjem, meg különben is... amikor még kértem az oltást, minden évben azt a választ kaptam, amikor nem vagyok beteg, az tavasztól van őszig, akkor még nincs ingyenes oltás.
Amikor van, akkor már ősztől-egészen tavaszig akut hörghurutom van, akkor meg már nem szabad beoltani...
Én is dolgoztam ilyen mhelyen még anno, és ott is többen voltak a cigisek, nem lehetett velük vitatkozni. Aztán próbáltam olyan mhelyet keresni ahol az volt az első kérdésem, hogy bagósok vannak-e, mert akkor már oda sem mentem..
Jó hogy behozták ezt a törvényt, bár előbb lett volna.
Oltasd be magad mindenképpen tüdőgyuszi és influenza ellen, valamit biztos segít, és sok vitamint egyél.
Nem beszélve arról, hogy amikor mások megfertőznek bacilussal, és elkapom, amitől mindig rohadtul félek, amiből más 2 hét alatt kimászik, az nekem minimum 3 hónap, még szteroidokkal is, és az összes állásom ez miatt veszítettem el, hogy táppénz, és viszlát!!
Na meg a sok rosszindulatú ember a munkahelyeken!!!!
ők is hogy rohadnának meg mind!!!!
Én is félek ettől a végtől nagyon!!
Én soha életemben nem dohányoztam, engem 20 év kőkemény passzív dohányzás tett tönkre, amikor még nem volt dohányzási törvény, és olyan helyen dolgoztam, ahol minden nap kőkemény bagósok füstöltek körbe, és önző bagósok, akik nem törődtek a nemdohányzókkal, hogy ők nem bírják.
Mindig megkaptam én is, ha nem tetszik, ki lehet menni, igen ám, de attól a füst még bennt marad, és a munkámat el kellett látni.
Ott lettem először asthmás, majd COPD-s.
Nagyon, nagyon haragszom rájuk, és minden bagósra, akik mások egészségét károsítják jogtalanul!!
Őmiattuk nekem is leépül a tüdőm, és rohadtul félek én is az ilyen végtől, hogy feltöltődök folyadékkal a tüdőm, és majd a saját tüdőváladékomtól fogok megfulladni!!
Pedig hogy rohadnának meg mind, akik önző dohányosok, és károsítják mások egészségét!!
Nekem nagyon, nagyon későn jött a dohányzási törvény!!!!
sziasztok,
sajnos két hete vesztettem el Anyumat, akinek COPD-je volt. Az utolsó pillanatig otthon voltunk együtt, nem akart kórházban meghalni, gépek és idegenek között.
Sajnos azt, hogy mit kell tenni, nehéz megmondani. Azt hogy mit nem, azt jobban tudom.
Nem volt hajlandó lélegeztető gépet használni otthon, és a cigit is újra kezdte, mert már nem volt visszaút:-( Öt nap volt a legkritikusabb, de még akkor sem gondoltam, hogy ennyire súlyos...
Ha esetleg van valakinek kérdése, és gondolja, hogy tudnék segíteni, írjatok nyugodtan!
A rehabilitációt a tüdőgyógyász dönti el.
Egyénre szabott, attól függ kinek milyen fokú a baja. Gyógytorna, légzésgyakorlatok, szobabicikli, oxigénkúra, sóbarlang, masszás.
Persze az intézménytől is függ, hogy hova utalnak.
Nekem szerencsém volt.
egy okostojás...
Mindenütt vannak "okostojások", úgy látom neked se tetszik. Biztos másoknak se, mert egy-két hozzászólás után nem jönnek többet. Én is kilépek, de ha megengeded, írok privibe.
Üdv:Iván
Nyáron szinte tünetmentes voltam, a ködös idő beálltával meg sokat romlott az állapotom. Az a pár napos tiszta, napsütéses idő nagyon jó volt, sokat voltam levegőn, de mondjuk ha dolgozom, egész héten "be vagyok zárva", csak a buszhoz jövet-menet vagyok kint, de abban sincs köszönet a szinte állandó szmog miatt.
Valahol olvastam, hogy a köptető jót tesz, nem szabad a váladékozást "elnyomni", az a jó, ha felszakad. Nem tudom.....
Ne haragudj, de én úgy gondoltam, hogy előszőr neked kellene változtatni az életmódodon.
Ahogy írtad előzőleg az volt a gondod hogy nehezen tolerálod a betegségedet, a szmog, a rossz levegő, a sok utazás, és ebből kifolyólag a depressziódat nehezen viseled. A kívül álló dolgokon sajnos nem tudunk változtatni. De a saját szokásainkon igen.
Én is hivatalosan COPD-s beteg vagyok, én soha nem dohányoztam, nem az miatt lettem beteg, hanem a tüdőszöveteim gyerekkori sorozatos gyulladásoktól tönkrementek.
De mindent megpróbálok tenni azért hogy ne rosszabbodjon az állapotom. Légzőgyakorlatokat végzek mindennap, mozgok, sétálok amennyit bírok.
Voltam rehabilitáción, rendszeresen járok kontrollvizsgálatokra. Tudom hogy nem gyógyulok ki teljesen, de azon vagyok, hogy az állapotom
ne rosszabbodjon, és ne kelljen oxigénpalackkal élnem...
Bocsi, ha nem arról írtam amit vártál...jó lenne ha más is leírná a saját tapasztalatit, tanácsait.