Ciki-e kockának/geeknek lenni? (beszélgetés)
De jót kacagtam rajta:
"How I need a drink, alcoholic of course, after the heavy lectures involving quantum mechanics."
Fenomenális! XD
Tényleg nagy a szórás akkor.
Az egyikük Pest, a másikuk Bicske, mindketten frissdiplomások.
Nem, az nem mindegy milyen területen. PLC programozóként, Assembly programozóként, vagy bármi ritkább terület egyikével laza a 400, ha jó vagy benne.
A többiek maximum a 400 bruttót érik el, mondom ezt úgy, hogy én nyugat-mo-n dolgozom, jópár ismerőssel egyetemben, illetve egy nagyon okos ismerősöm pesten van, szintén 200 körüli nettó bérrel kezdett.
Két ismerős helyezkedett el nyáron, egyetem után, 400 körüli alappal.
Mondjuk biztos nem mindegy, melyik részén az országnak. 200 az kb. technikusi bér.
Persze, a legtöbb cégnél speciális rendszerek vannak, amit meg kell tanulni. Ehhez ad z egyetem alapot, ami nélkül elég nehézkes lenne.
Különböző területek fizetéseit nincs is értelme összehasonlítani szerintem, pláne az állami és versenyszféráét.
Én nem látok ellentmondást benne: viszik a jobbakat és betanítják, de ez még nem azt jelenti, hogy ne létezne a probléma.
A szakembereket meg kell fizetni! (Mondom ezt úgy, hogy a töredékét keresem annak, amit egy informatikus.)
Ehhez képest a végzősöket már a diploma előtt viszik el a cégek :)
Aki nem hajlandó annyit fizetni, mint más cégek, annak a "maradék" jut, ott valóban előfordulhat ez a probléma. Egy kezdő informatikus általában havi 400 ezer forint körül keres, ez sok cégnek sok, valóban.
Szerintem egyáltalán nem ciki. Én nőként vagyok informatikus, és azt látom, hogy nagyon kevés az olyan lány, akit valóban ez a szakma érdekel.
Én páromnak is az olyan pasit preferálom, aki kicsit kocka. Nem feltétlen kell, hogy játsszon, bőven elég ha nem néz értetlenül ha a munkámról beszélek neki.
Érdekes, mert több informatikusokat foglalkoztató cégvezetőtől hallottam, hogy nem találnak megfelelő szakembereket, mivel az egyetemről kikerült fiatalokból pont a kreativitást ölik ki, nekik meg pont arra lenne szükségük. Itt megint a nem megfelelő oktatás a ludas. :(
A kolozsvári egyetemen végző informatikusokat így is elszívja nyugat, itthon csak az marad aki már egyetem alatt megtalálta a helyét, vagy az olyanok akik még ezzel a diplomával sem tudnak elhelyezkedni. :( Az öcsém informatikus (és minő véletlen fizikából is mindig jeles volt) annyi a munkája, hogy nem győzi. És mennyi fiatal csak panaszkodik, hogy nincs munkalehetőség....
Igen, érzék kérdése is a dolog.
Én maradok a rajznál :D egyébként oda sem vettek fel (iparművészeti) mert burkoltan közölték, nem bizonyos művészeti szakközépbe jártam, kár erőlködni...
pedig nem itt tartanék szerintem...
Igen sajnos,én ha kozepest kaptam mar hazafele azon gondolkoztam hogy mondom el:(
De en sokat tanultam ebbol ha lesz gyerekem mas felfogassal fogom nevelgetni,terelgetni!
Szerintem meg egyik sem nehez. Ugy latszik, van hozza erzekem.
De Magyarorszagon az en idomben olyan dorva feltetelekhez kotottek a felvetelit (a matek meg hagyjan, de ehhez mi a fenenek fizika????), hogy sokan, akik lazan vettek volna a kanyarokat, eleve be se kerultek.
Szloveniaban felvettek hozott pontok alapjan, el is vegeztem az informatikat 9,29-es atlaggal. Merlegkepes konyveloi-szamviteli tamfolyamra meg jovore tervezek menni, puszta kivancsisagbol. Amugy szerintem tok kozel all a ketto logikailag ;)
Nade, visszaterve Magyarorszagra, az eszetlen szures utan most meg megy a rinya, hogy nincs eleg szakember. A sajat hulyeseguk volt, mar bocs.
Szerintem nem nehezebb, mint egy mérlegképes könyvelői.
Tanulni kell, és megérteni is, hogy használni tudd.
400 ezres kezdőfizetésért sem találnak elég informatikust.
Mi lehet az oka, hogy kevesen mennek ebbe az irányba?
A szakma misztifikálása?
Még a tanár személyiségénél is van fontosabb, pedig az is fontos, de az iskola nem szabadna versenyistálló legyen.
Nem,sajnos.
Az biztos,hogy sok múlik a tanárokon velem pl már 9.ben megutáltatta a matekot a tanárom pedig előtte 4-es voltam belőle.
Németet meg már általános ötödikben az ordibálós tanárnő,sokszor sírva fakadtam úgy kiabált.Nagyon rossz volt :(
Lehet, hogy mas erdekli.
Legjobb baratnom is brillirozott fizikabol, de nem erdekelte, o kutato biologus akart lenni (az is lett, amig egy reszeg sopredek halalra nem gazolta, a PhD vedes elott).
Egy masik meg pl. matekbol lett 3. v 6. az OKTV-n (mar nem emlekszem, matekbol volt 3. es nemetbol 6., vagy forditva), srac, o meg tolmacs-fordito lett.
Lehet, hogy a matekkal jobban jart volna :)
Jó benne, de nem érdekli? Kár.
Szomorú, hogy az érdeklődését nem sikerült felkeltenie a tanárainak, bár az anyagot leadták.