Lehet-e bajom abból, ha 1/3 részben tag vagyok egy vállalkozásban, a telephely az én címemre van bejelentve és a viszony megromlott? (tudásbázis)
A székhely és a telephely általában ugyanaz a cím, kivéve, ha a ténylegesen végzett tevékenységhez külön ingatlan (kereskedelemhez forgalmas helyen üzlethelyiség, műhely, gyártelep, hasonló) szükséges, mert pl. a lakás = székhely, panelban az x-edik emeleten.
Guruljka fordítói tevékenységéhez felesleges külön telephelyről beszélni, ezért az ő esetében a telephely = székhellyel.
Azt írja, tag és ráadásul...
Laikusok nem biztos, hogy pontosan fogalmaznak, székhely, telephely. De mint már írtam, felesleges ezen lovagolni, mert a lényeg az, hogy az ingatlan tulajdonosának a beleegyezése szükséges.
Anélkül nem lehet ott sem telephely, sem székhely. A beleegyezést meg vissza is lehet vonni.
Felesleges volt. Én tudom, mi a iülönbség, a kérdező talán nem, ezért is írzam, hogy valószínűleg székhely, nem telephely.
De a lényeg úgyis az, hogy a tulajdonos engedélye szükséges.
Nem írtam, hogy jó vagy nem jó. A székhely-telephely kérdését vetetted fel, ehhez kapcsolódóan másoltam be.
Én nem vagyok jogász, ezt a törvényt egy fordításhoz kaptam, mert a szótári megoldás nem pontos.
Ezt miért is gugliztad be nekem ide?
Hidd el, ezt a jogszabályt (is) sokkal jobban ismerem nálad.
Szóval, mi nem volt jó szerinted abban, amit írtam?
2006. évi V. törvény
a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról
A székhely, telephely, fióktelep
7. § (1) * A cég székhelye a cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik. A cégnek a székhelyét cégtáblával kell megjelölnie. A cég létesítő okirata úgy is rendelkezhet, hogy a cég székhelye egyben a központi ügyintézés (döntéshozatal) helye. Amennyiben a cég székhelye nem azonos a központi ügyintézés helyével, a központi ügyintézés helyét a létesítő okiratában és a cégjegyzékben fel kell tüntetni. A cégeljárás szempontjából székhelynek minősül a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe, a külföldiek közvetlen kereskedelmi képviselete, valamint az európai gazdasági egyesülés telephelye is.
(2) * A cég telephelye a tevékenység gyakorlásának a cég társasági szerződésében, alapító okiratában, alapszabályában (a továbbiakban együtt: létesítő okiratában) foglalt olyan tartós, önállósult üzleti (üzemi) letelepedéssel járó helye, amely a cég székhelyétől eltérő helyen található, a cég fióktelepe pedig olyan telephely, amely más településen - magyar cég külföldön lévő fióktelepe esetén más országban - van, mint a cég székhelye. Ez a szabály irányadó a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe, illetve a külföldiek közvetlen kereskedelmi képviselete esetében is. Amennyiben a cég telephellyel vagy fiókteleppel rendelkezik, úgy azt a cégjegyzékben fel kell tüntetni.
(3) Magyar cég külföldön lévő fióktelepének a cégjegyzékbe történő bejegyzéséhez a cégnek a külföldi cégkivonattal, illetve más okirattal, valamint ezeknek magyar nyelvű hiteles fordításával kell igazolnia, hogy a fióktelepet a fióktelep helye szerinti államban nyilvántartásba vették.
(4) * Cég székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára - ideértve a székhelyszolgáltatás útján biztosított székhelyhasználatot is - a cég jogosult.
SZÉKHELYHASZNÁLATI HOZZÁJÁRULÁS VISSZAVONÁSA
(minta)
Alulírott [név (lakcím)] kijelentem, hogy a tulajdonomat képező , …………hrsz. alatt nyilvántartott, természetben a …………… szám alatti ingatlan vonatkozásában a [jogi személy neve (Cg.:…………..)] társaság részére adott székhelyhasználati hozzájárulásomat ezennel visszavonom.
Kijelentem továbbá, hogy az ingatlanban a társaság részére érkező levelek és postai küldemények átvételét a továbbiakban nem biztosítjuk.
Kelt:………………, ……………. napján:
Lakcím:……………………………………… Lakcím:………………………………………
Aláírás:………………………………………. Aláírás:……………………………………….
Írj egy ilyen formátumú levelet a cégnek, 2 pld-ban, az egyiket tértivevényesen add fel nekik postán. A tértivevényt csatold a másikhoz, és őrizd, mint a legnagyobb kincset.
Kötelesek lesznek a cégbíróság felé a céghelyet, telephelyet módosítani, erről persze minden tulajdonost értesítenek, így téged is értesíteniük kell. Persze célszerű lenne ezzel egyidőben kiszállnod a cégből is, és kérned, hogy a tulajdonrészedet (amit anno befektettél) fizessék vissza!!!
Ha megromlott a viszony, lépj ki a cégből és kérd, hogy módosítsák a telephelyet. Ha a te lakásod, a te hozzájárulásod kell hozzá, ha az nincs, nem lehet telephely.
Telephely vagy székhely? Gondolom, inkább az utóbbi, de a lényeg ugyanaz.
Egy ügyvéd nem ártana.
Azt hiszem, a telephelyet nem módosíthatja a háromból egy tag önkényesen.
Gégcormától is függően, ha valami gebasz van, akkor minden tag lakásában kereshetnek.
Attól függ, milyen formában működik a vállalkozás, valamint milyen tag vagy a vállalkozásban.
A telephelyet megszüntetném.
Mehet hozzád hatóság a céget felkeresni. Rosszabb esetben végrehajtó is, akinek bizonyos fokig joga van a lakásodban kutakodni is, hogy a cég iratait, vagyonát elővadássza.
Lehet-e bajom abból ha 1/3részben tag vagyok egy vállalkozásban ,ráadásul a telephely is az én lakásom .
A viszony pedig megromlott.....
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek mire érdemes ma vállalkozni, aminek van esetleg valami jövője is?
- Szerintetek milyen vállalkozásban érdemes gondolkodni manapság?
- Milyen vállalkozásba kéne belekezdeni, így 2019 környékén?
- Ha lehetne módod arra, hogy vállalkozást nyiss, milyen üzletben gondolkodnál?
- Egyéni vállalkozói engedélyről tudna valaki tanácsot adni?
- Ma mibe kezdenétek, ha lenne rá mód? Családi vállalkozás.