Bugaci sápatag recept
A Bugaci sápatag hozzávalói:50 dkg kicsontozott pulykacomb vagy pulykamell,
2 közepes fej vöröshagyma,
10 dkg szalonna,
30 dkg gomba,
10 dkg zöldborsó,
10-15 dkg máj,
5-6 csemege uborka,
2 dl tejszín,
2 dl tej,
3 dkg zsír,
só,
bors,
pirospaprika,
majoránna,
fokhagyma.
A Bugaci sápatag elkészítési módja:
A húst vágjuk vékony csíkokra, és áztassuk be 2-3 órára sós, fokhagymás tejbe. A hagymát kockára vágva paprikával fonnyaszszuk meg kevés zsíron, tegyük rá a húst, borsozzuk meg, és addig süssük, míg meg nem puhul a hús. A májat szeleteljük fel, sózzuk meg, és tűzforró zsíron, fedő alatt süssük 1-1 percig mindkét oldalán. Levét tegyük külön félre, a májat vágjuk fel vékony csíkokra, és szintén tegyük félre. Pici zsíron pirítsuk meg a vágott szalonnát, majd szűrjük le és tegyük félre. Ha a hús félig megpuhult, a maradék húslét öntsük rá, hintsük meg majoránnával, tegyük bele a közepes darabokra vagdalt gombát, és kis lángon főzzük fedő alatt, míg majdnem kész lesz. Ekkor tegyük bele a zöldborsót és a gyufaszálnyira vágott uborkát, főzzük kb. 5-10 percig, míg a zöldborsó puhulni kezd, ekkor habarjuk be 2 dl tejszínben jól elkevert 2 kávéskanál liszttel, forrjon egyet, és kész is. Tegyük bele a májat és a máj levét, a szalonna zsírját, és sózzuk meg ízlés szerint. Tálaláskor szórjuk meg a tetejét a szalonna pörcével. Kagylótésztával, vékony csőtésztával, rizzsel tálalhatjuk. Bármilyen savanyúság, saláta illik hozzá.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: vila, 2007. jún. 30. 05:53
A bugaci sápatag elkészítési módja és hozzávalói.