Évekkel ezelőtt egy nagy tányér tejfölös bablevest sikerült a szobám szőnyegére önteni. Gyorsan feltöröltem ahogy lehetett, másnap megpróbáltam kimosni. A folt szépen eltűnt, de gondolhatod milyen szaga lett egy hét múlva. Nem lehetett a szobámban megmaradni. Ekkor egy könyvben olvastam, hogy szórjak rá szódabikarbónát jó vastagon, mert még azért büdös mert a szőnyeg szálai között ott van a szennyeződés, és a por a még benne lévő nedvességet is magába szívja. Kb. 10 csomag szódabikarbónát használtam el fokozatosan, de meg lett az eredménye. Még azóta is az a szőnyeg van anyukáméknál a régi szobámban. Próbáld ki, csak az a baj, hogy olyan kis kiszerelésben lehet csak kapni.
Mi használtan vettük a lakásunkat, és az a vastag fajtájú padlószőnyeg volt benne. Rettentő lábszag volt a lakásban, akármivel is próbáltuk kitakarítani, anyukám még domestosos vízzel is átsikálta, és nem használt. Felszedtük, és kidöbtuk, azóta laminált padló van. Sokkal könnyebben tisztítható, és nem büdös:)
Tudom ez nem megoldás mindenkinek, mert van aki a szőnyeget szereti, meg nyilván az egy éveset nem hajítja ki az ember.
Szőnyegtisztító géppel kell szerintem! Én többször költözködtem, és volt hogy vittük a szőnyeget is magunkkal, és a gép és a vanish is szépen kitakarította. Lehet bérelni is.
Nálunk a szüleimnél egyszer történt egy kis baleset, a cicám bepisilt a vastag kb 6 nm-es szőnyegre. Próbáltam mindennel kiszedni, kiszárítani, de nem ment. Vettem olyan szőnyegtisztítót, ami hab állagú lesz, és meg kell várni míg megszárad, és utána szőnyegtisztítóval kiporszívózni. Azzal sikerült elvenni a szagokat.