Bérpótló juttatás / RÁT / mi alapján számolják ki hogy jár-e a támogatás? (tudásbázis)
Szerintem nem igazán gondolták ezt át a "törvényalkotók"... Egy háztartásban egy személy. Belegondoltak, hogy van az országban olyan régió, ahol tényleg nincs munkalehetőség??? Vajon tisztában vannak vele, hogy tud egy 3 tagú csalág 28500 Ft-ból, + egy családi pótlékból megélni???
...és még azt hangoztatják, hogy sokan az ingyen ellátásra hajtanak!:( Könyörgöm, ki az a hülye, aki erre hajt??? Szerintem inkább dolgozni szeretnénk!!! Legalábbis én! Viszont erre sincs nagy esély, hisz a közmunkaprogramot is megcincálták!:(
Az ellátásra való jogosultságot a települési önkormányzat állapítja meg (megnézik az egy főre eső jövedelmet a családban.
Együtt kell működni a lakóhely szerint illetékes munkaügyi központ kirendeltségével.
A bérpótló juttatásban részesülő köteles az iskolai végzettségétől és szakképzettségétől függetlenül a kirendeltség által felajánlott munkát – beleértve a közfoglalkoztatást is – elvállalni. Köteles továbbá a munkaügyi központ által felajánlott képzési lehetőséget, vagy munkaerő-piaci programban való részvételt elfogadni.
A jogosultsági feltételek új eleme a saját lakókörnyezet rendben tartása, amely önkormányzati rendeletben kerülhet szabályozásra.
A bérpótló juttatásra való jogosultságot évente felülvizsgálják. A folyósítás egy éve alatt a juttatásra jogosult személynek legalább 30 munkanap munkaviszonyt – beleértve az egyszerűsített foglalkoztatást, közfoglalkoztatást, közérdekű önkéntes munka-tevékenységet – kell igazolni.
A bérpótló támogatás összege jelenleg 28500 Ft. Ha jól tudom, egy családban csak egy ember kaphatja!:P
További ajánlott fórumok:
- A bérpótló támogatáshoz 30 munkanap szükséges, ha nem közmunkában szerzem meg a 30 ledolgozott napot, akkor is jogosult vagyok rá?
- A Banknak joga van tartozás címen az egész szociális segélyemet /bérpótló támogatást/ a folyószámláról lekapcsolni?
- Miből számolják a betegszabadság idejére járó juttatást?
- Milyen juttatásokat írtok be a gázár támogatás kérelembe?
- Mi alapján számolják a munkanélkülit, ill. keresetpotló támogatást 5 év gyed ill. gyes után?
- Jár bármilyen támogatás, juttatás 20. évét be nem töltött egyedül élő egyetemistának?