Bébiételek 6 hónapos kortól (beszélgetés)
nyugodtan ízesítheted pici sóval, hogy ne legyen olyan semmilyen az íze.
Az üveges bébikaják is ízesítettek.
Én anno 4hónaposan kezdtem a hozzátáplálást, hetente bevezetve valami újat, semmilyen problémánk nem volt közben.
Ha nagyon "finnyás" a zöldségekre, akkor adj hozzá egy kis anyatejet, abból baj nem lehet :)
Ha tápszeres a babád, lehet már húslevesből kivenni a zöldséget (burgonya,répa stb), összeturmixolva, vagy magában a levessel, vagy tápszerrel.
Ugyan így készíthetsz főzeléket. A kiválasztott zöldséget mindig burgonyával összefőzöd, (fűszerezed, hogy íze is legyen), vagy a levében, ha úgy szereti, vagy tápszerrel kiegészítve. Ezt adhatod ebédre is, vacsorára is.
Gyümölcsöt tízóraira, vagy uzsonnára.
Sziasztok.
Nálam van egy Babanapló, amiben bébiétel recepteket gyűjtöttem össze.
Akit érdekel, megnézheti, nagyon örülnék, ha segítségetekre lenne. :-)
Nincs védőnő?!az hogy lehet?
ne adj neki olyan telt ami puffaszt!De fokozatosan elkezdhettek kóstolgatni
Akkor én sem vagyok trendi:D
Én kizárólag főzök;) 3 tápszerezünk.Anyatej volt, kb 3 hónapig:(
nem rosszak az elképzelések, de kicsit időigényesek. Első babánál még én is sokat "alkottam"....
a meggyet, cseresznyét szerintem nem csak magozni, lehúzni a héját is célszerű. Az eper tényleg csak 1 éves kor felett ajánlott.
szia!
epret 1 éves korig nem szabad adni mert nagyon allergizál. juharszirup is furcsa, az nem nagyon cukros?
BÉBIÉTELEK 6 HÓNAPOS KORTÓL
Gyümölcslé
Szinte bármilyen lédús gyümölcsöt felhasználhatunk nyers gyümölcslé készítéséhez. A fél évesnél idősebb gyermek gyümölcseit már nem szükséges felhasználás előtt párolni.
Ha van gyümölcscentrifuga a háznál, egyszerű lesz a dolgunk, hiszen alapos mosás, és a kemény részek (magok, szár) eltávolítása után pár perc alatt elkészíthetjük az innivalót. Almát, körtét, barackot almareszelőn lereszelve, és szitán átnyomva is felhasználhatunk.
Rostos gyümölcslét kapunk, ha a nagy víztartalmú gyümölcsöt (őszibarackot, sárgadinnyét, meggyet) mosás, magozás és darabolás után egyszerűen összeturmixoljuk. Szükség esetén az így nyert sűrű lét szűrjük le.
Gyümölcspüré
A megtisztított, megmosott gyümölcsöt fajtájától és állagától függően almareszelőn lereszeljük, villával összetörjük, vagy fokhagymaprésen, esetleg krumplinyomón áttörjük. Az apró magvú gyümölcsöt szitán is áttörhetjük egy kiskanál segítségével.
Fontos tudni, hogy a gyümölcsnek minél nagyobb felülete érintkezik a levegővel, annál nagyobb lesz a vitaminveszteség. Ezt elkerülendő, használjuk fel azonnal a gyümölcspépet, vagy tegyünk hozzá egy késhegynyi aszkorbinsav-port (C-vitamin) vagy pár csepp citromlét, így az étel nem barnul meg.
Tipp:
Fél éves kor után előfordulhat, hogy valami laktatóbbat kíván a kisbaba. A gyümölcspépet, vagy gyümölcslét dúsíthatjuk instant gabonapelyhekkel. Egy éves kor előtt tejpor-mentes pelyhet használjunk.
Cseresznyés rizs kicsiknek
2 dkg rizst 2 dl vízben kis lángon, fél óra alatt puhára főzünk. 5 dkg cseresznyét megtisztítunk, kimagozunk és az utolsó öt percben a rizshez keverjük. 5 dkg darabolt banánt és egy kiskanál étolajat a masszába keverünk, majd az egészet robotgéppel pépesítjük. A kész kását egy kis forralt vízzel, vagy anyatejjel hígíthatjuk.
Tipp:
Még összetettebbé és táplálóbbá tehetjük a babaételt, ha a hagyományos zöldségpürékhez keverünk gyümölcsöt. Nagyon finom például, ha párolt sárgarépát, burgonyát és sárgabarackot keverünk össze, és készítünk el pürének.
Fahéjas sült alma
Hozzávalók: 1 nagyobb alma, aszalt szilva, fahéj
Az almát megpucoljuk, megmossuk, a magját mageltávolítóval kiszedjük.
A magház helyét megrakjuk aszalt szilvával.
Az almát megszórjuk fahéjjal, becsomagoljuk fóliába, és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük (saját levében pároljuk).
A végén pürésítjük. 8 hónapos kortól natúr joghurttal is kínálhatjuk.
Gyümölcsös grízdara
Hozzávalók: 8-10 szem kimagozott meggy, tönkölybúzadara, juharszirup
A búzadarát kétszer annyi vízben, mint ami ellepi, puhára főzzük, majd fedő alatt további 5 percig hagyjuk a gőzben. A végén turmixoljuk a meggyel. Juharsziruppal édesíthetjük. (Készíthető bármilyen gyümölccsel, pl. őszi-, vagy sárgabarack, alma, szőlő stb.)
Rizspépes őszibarack
Hozzávalók: őszibarack, 1 ek rizspép
A rizspépet kevés vízben 10 perc alatt puhára főzzük, majd fedő alatt további 5 percig párolódni hagyjuk. A megtisztított barackot a péppel együtt pürésítjük.
(8 hónapos kortól natúr joghurttal megbolondítható.)
Ringlós gabonapép
Hozzávalók: 3 szem ringló, 1 alma, 1 ek árpapehely
Az árpapelyhet kevés vízben 10 perc alatt puhára főzzük, majd fedő alatt további 5 percig pároljuk.
Az almát lereszeljük, a puha szilvát daraboljuk.
A végén pépesítjük a hozzávalókat.
Meggyes babán püré
Hozzávalók: 8-10 szem kimagozott meggy, 1 banán, 1 ek rizspép
A rizspépet kevés vízben 10 perc alatt puhára főzzük, majd fedő alatt további 5 percig párolódni hagyjuk. A végén turmixoljuk a hozzávalókat.
Sütőtök almával
Hozzávalók: ½ rész alma, ½ rész sütőtök
Az almát almareszelőn lereszeljük. A sütőtököt megmossuk, daraboljuk, eltávolítjuk a magjait, és előmelegített sütőben puhára sütjük. A végén pürésítjük a gyümölcsöket. A sütőtököt lehet főzni is, de úgy nem olyan édes az íze, mintha sütnénk. Érdemes annyit sütni, hogy az egész családnak jusson belőle.
Sárgarépalé
Hozzávalók kb. 200 ml lé készítéséhez: 600 g sárgarépa, 1 teáskanál csíraolaj
Elkészítése: A sárgarépa mindkét végét levágjuk. Alaposan megmossuk és vékonyan meghámozzuk. Gyümölcscentrifugában a levét kifacsarjuk. A levet az olajjal egyenletesen elkeverjük, jégkockatartóban lefagyasztjuk.
Ha nincs gyümölcscentrifugánk, a sárgarépát a konyhai robottal pépesítjük, és szitán áttörjük.
Eltartható kb. 2 hétig
Szõlõlé
Hozzávalók 200 ml lé készítéséhez: 400 g fehér szőlő ( vagy bogyós, esetleg csonthéjas gyümölcs)
El lehet elõre készíteni és le lehet fagyasztani. Ivóléként némi vízzel hígítjuk.
Elkészítése: A szőlőszemeket a fürtről leszedjük, alaposan megmossuk, hagyjuk lecsöpögni, a kukta szűrőbelsejébe rakjuk. A fazék aljára vizet töltünk. Belehelyezzük a tartót, rátesszük a léfelfogót, és rá a szűrőtálkát a szőlővel ( lásd a kukta használati utasítását!). A fazekat lezárjuk és kb. 12 percig melegítjük.
Földieper-banán püré
Hozzávalók 20 adaghoz: 1 nagy banán , 200 g földieper, 1 narancs
Ez a gyümölcspüré magában utóételként, illetve joghurt vagy aludttej adalékként használható.
Elkészítése: A banánt meghámozzuk. A földiepret alaposan megmossuk, zöldjét eltávolítjuk és a banánnal együtt tálkába helyezzük. A narancs levét kipréseljük, a levet a tálkába öntjük, az egészet finom péppé eldolgozzuk. A gyümölcspépet jégkockakészítő edénybe töltjük és lefagyasztjuk.
Eltartható kb. 2 hónapig
Nagyobb mennyiségek elkészítésével és lefagyasztásával időt takarítunk meg. A jégkockakészítő edényben lefagyasztott hús- vagy gyümölcspép utólag dobozba vagy fóliába rakható át. Így darabonként vehetjük ki és olvaszthatjuk fel
Céklapüré csirkemellel
Hozzávalók: 1 közepes cékla, 1 alma, 1 burgonya, 1 ek csirkemell, 1 ek olaj
A céklát, a krumplit és az almát megpucolom, felkockázom, és egy lábosba teszem párolóbetéttel. Kevés vízzel kb. fél óra alatt puhára párolom, így több tápanyag marad bennük, mint főzve.
Elzárom, és beleteszem a csirkemellet, (fedő alatt tovább puhul a cékla és a csirkemell is átmelegszik) míg a baba megéhezik.
Utána már csak a turmixolás marad hátra az egy evőkanál olajjal.
A püré főzőlével tovább hígítható.
Zalán kisfiam kedvence ez az édes, vitaminban gazdag főzelék, amelyet egész télen lehet készíteni.
Almapép
Bébiételekhez mindig kemény húsú, egészséges almákat válasszunk. Egy közepes almát mossunk meg, hámozzuk meg, szedjük ki a csumáját, és turmixoljuk vagy reszeljük le. Mindig üvegreszelőt használjunk, mert a fém reszelővel az alma savas anyagai reakcióba lépnek és káros anyagokat oldhatnak ki a fémből.
Vegyes almapép
Mossunk meg több fajta közepes almát, hámozzuk meg őket, szedjük ki a csumájukat, és daraboljuk fel. Főzzük meg kb. fél csésze vízben, majd turmixoljuk össze. A több fajta alma használata ínyenc ízkombinációt:) eredményez.
Sült alma
Egy közepes almát mossunk meg, vágjuk ketté, vágjuk ki a csumáját, és sütőben süssük 200 fokon, amíg meg nem puhul (kb. 20 perc). Ha puha, szedjük le a héját, és turmixoljuk össze.
Almás krumplifőzelék
Hozzávalók: egy nagyobb alma, egy kisebb krumpli (kb. 2/3-1/3 arányban). A krumplit tisztítsuk meg, daraboljuk fel és főzzük meg. Az almát pucoljuk meg, csumázzuk kis, daraboljuk fel. Turmixoljuk össze a főtt krumplit és a nyers almadarabokat. Ha szükséges, anyatejjel vagy a krumpli főzővizével hígíthatjuk.
Almás zabkása
Tegyünk fel egy rész zabpelyhet 3 rész vízzel főni. Mossunk meg egy kisebb almát, hámozzuk meg, szedjük ki a csumáját, és daraboljuk fel. Adjuk hozzá a zabpehelyhez. Főzzük lassú tűzön addig, amíg megpuhul a zabpehely. Utána turmixoljuk össze.
Banán püré
Egy banánt meghámozunk, karikákra vágunk és villával összetörjük. Anyatejjel vagy tápszerrel simára keverjük.
Banános barack
1 banánt és 1 őszibarackot meghámozunk, összedarabolunk és összeturmixolunk. (8 hónapos kortól joghurttal keverve is adható.
Banános almás rizs
1 banánt, 1 almát és 1 őszibarackot megtisztítunk,összedarabolunk és összeturmixolunk.
Egy marék rizst puhára párolunk és a gyümölcsökkel összekeverjük.
Köles banánnal
Hozzávalók: 1 marék köles, 1 banán, 1 csipet fahéj vagy eredeti burbonvanilia.
Elkészítés: A kölest átmossuk, és vízzel felrakjuk főni. Kb. 20 percig főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük, és belerakjuk a turmixgépbe. Egy kevés levet érdemes rajta hagyni.
Amíg fő a köles, addig a banánt sütőben héjjastul megsütjük. Amikor kész, hozzátesszük a köleshez és az egészet összeturmixoljuk. Egy csipet eredeti vaniliával vagy fahéjjal ízesítjük.
Banános sütőtökpüré
Hozzávalók: fél adag sütőtökpüré, 2 kis banán
Turmixoljuk össze a banánokat és a sütőtökpürét. 8 hónapos kortól joghurtot vagy gabonakását is ízesíthetünk vele.
Körtés sütőtökpüré
Hozzávalók: fél adag sütőtükpüré, egy körte
A körtét hámozzuk meg, csumázzuk ki és szeleteljük fel. Turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a sütőtökpürét. 8 hónapos kortól adhatunk hozzá csirkehúst is.
Gesztenyés alma
Hozzávalók: 4-5 szem fagyasztott, hámozott gesztenye, 1 alma
A gesztenyéket kb. 10 perc alatt puhára főzzük, az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk és megpároljuk. Ha mindkét hozzávaló puha, összeturmixoljuk. Kevés fahéjjal is ízesíthetjük. Készíthetjük alma helyett meggyel vagy áfonyával is, ha túl savanyú lesz, fruktózzal édesíthetjük.
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek meg kell várni, hogy a baba betöltse 4. hónapot a bébiételek elkezdése elött?
- Csak kreatívan! Mit lehet kezdeni a bébiételes üvegekkel?
- 8 hós kisfiamnak a korának megfelelő bébiételeket szűrőn is átnyomkodom, mert öklendezik a daraboktól. Más is így van vele
- Miért vannak a bébiételekben olyan ételek, amiket még nem is ehet a baba?
- Tud valaki 4 hónapos kortól bébiételekhez ötletet, receptet?Amit nem bonyolult elkészíteni?
- Vannak a babádnak kedvenc bébiételei (készen vett, vagy saját készitésű)?