Miért vannak a bébiételekben olyan ételek, amiket még nem is ehet a baba? (tudásbázis kérdés)
Nekem nem-én is szoktam, de nem minden nap.
:)
Hát most meséljem el a nagyanyám nővérének történetét,aki a háborúban született,az anyjának nem volt teje,és úgy tartották életben,hogy az élelemként szolgáló döglött ló húsának a kifőzött vizét adták neki,majd 90 évig élet...?
Mindig at jut eszembe,hogy sz..rrá vannak ezek a témák spilázva,már évszázadokkal ezelőtt is felnőttek babák a nemtudommilyen bifidus essensis meg hasonlók nélkül. :-))
Én egyelőre csak gyümölcsöt adok neki, azzal még magam is elboldogulok, mert egy almát lereszelni, vagy meggyet turmixolni nem nagy kunszt.
De van, amit bébiételben kap (pl sütőtök, mert nincs szezonja)és láttam ugye a választékot. Illetve abból kiindulva, hogy a szilva 4 hónapos bébiételben van, ma szilvát adtam neki, ami így utólag butaság volt. Remélem nem lesz tőle baja.
Elképzelni sem tudom, hogy akinek nincs internete és nem elérhető számára millió hozzátáplálási táblázat, az kiindulhat a bolti választékból és esetleg a 4 hónapossal málnát etet.
Nem értem a gyártóknak miért kell ennyire sietni és minek gyártanak olyat, amit amúgy még nem ehetne. Akkor is, ha mindenfélét kiszedegetnek belőle. (Pl. hallottam már savmentes almáról)
Én nem vagyok bébiétel ellenes, de amit tudok, azt megcsinálom magam. Főleg mert a bébiételek íze számomra pocsék.
Például a sütőtök. Univereset adtam neki, megkóstoltam, mert imádom a sütőtököt. Se íze, se bűze nem volt. Ok, nincs benne hozzáadott cukor, de ha itthon sütök sütőtököt, az alapból édes, ez meg nem volt az. Most vagy kiszedik belőle a természetes cukrot is, vagy az alapanyag silány?
Oké, én is főzök a gyerekeimnek, de jószívvel adtam nekik üveges bébiételt is és a legtöbbet meg is ették szívesen.
Én hiába passzírozzák az üveges bébiételekben a málnát és társait, mégis csak akkor adtam, amikor időszerű. Mindent igyekeztem az előírások szerint adni. Mondjuk manapság nem könnyű azt sem követni, mert mindig mást mondnak. Pl, glutén
Meg a "nem vagy képes mindennap főzni a gyerekednek deszaranyavagy" anyukák.
;)
Málnát epret magostól nem ehet a baba, a bébiételekben mag nélkül adják ezeket passzírozva.
Egyébként meg ahány oldal, annyi hozzátáplálási táblázatot találsz, egyik ez tiltja a másik azt...
Az epret, az áfonyát, a málnát, a kivit a szakértők csak másfél-két éves kor után ajánlják bevezetésre. Ennek a nehéz tisztíthatóság mellett az oka, hogy a bennük található magvak allergiát okozhatnak, mert héjuk fehérjeszerkezete hisztaminszerű anyagok felszabadulását segítheti elő.
A kismama így értetlenül állhat a polc előtt, amelyen ott sorakoznak a 4-6-8 hónapos kortól ajánlott, aprómagvasokkal készült joghurtok és desszertek.
Kassai Krisztina, a Nestlé védőnő-dietetikusa elmondta, hogy ebben az esetben az otthon elkészített és a gyári bébiételek között különbséget kell tenni. Az utóbbiak esetében ugyanis az alapanyagot egyfajta szűrési, tisztítási eljárással magtalanítják, így a késztermék csak a gyümölcshúst tartalmazza, allergiától tehát kevésbé kell tartani.
Láttam már 4 hónapos kortól adható málnát, epret, amiket kb 1-1,5 éves kor fölött ajánlanak. De szilvás bébiétel szintén 4 hónapos kortól van, holott a táblázatok sokkal később ajánlják a szilva bevezetését. Banánnal is ez a helyzet. A többinek még nem néztem utána, de biztos más zöldséggel, gyümölccsel is van ilyen.
Most akkor hogy is van ez?
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek meg kell várni, hogy a baba betöltse 4. hónapot a bébiételek elkezdése elött?
- Csak kreatívan! Mit lehet kezdeni a bébiételes üvegekkel?
- Tudnátok mondani olyan ételeket, amiket koliban főzőlapon is kényelmesen el lehet készíteni?
- Gyomorgyulladás esetén mik a tiltólistás ételek és mik azok, amiket nyugodtan lehet enni?
- Őszibarack bébiételek - Van még 100%-os?
- Lehet valamivel ízesíteni a babáknak házilag főzött bébiételeket?