Babgulyás - Ki hogy készíti? (beszélgetés)
Na ,majd megpróbálom a mirelit babot is.
/recepted alapján/
Én jellemzően mirelit fejtett babot szoktam beletenni, és kell annyit főnie, mint a a húsnak.
Ritkán, de előfordul, hogy konzerv babot rakok bele, azt természetesen később, mint az egyéb babot;)
A szárazbabot már nem nagyon használom, mert én is sokszor jártam úgy, hogy nem egyszerre főttek.
Pontosan így , csak a kingley bab megy utoljára.
Megszívtam már párszor a babbal.Hiába áztattam ,az egyik kőkemény ,a másik szétfőtt.
Én mindig pörköltként teszem fel a babgulyást.
Hústól függően (sertés vagy marha) teszem bele a zöldséget, azaz ha sertés húsból főzöm, akkor előbb teszem bele a zöldségeket, ha marha húsból, akkor később, de mindent egyszerre, azaz zöldségek+bab.
ASzoktam bele krumplit is tenni, azt akkor teszem bele, amikor már majdnem készen van, mert annak keveset kell főnie.
Valóban, én is szoktam fagyasztott fejtett babból főzni. Sokkal előbb elkészül a babgulyás, de a tapasztalatom alapján akkor is bizonytalan a bab teljes főzési ideje. Vagyis akkor is érdemes külön főzni a pörköltet.
Sajnos, én még a konzervbabszemek között is találok néha
keményebb babszemeket.
Bolti szárazbab esetében még különböző évjáratokat is össze tudnak keverni. Egyik szem megfő, másik nem. Szárazbabot csak megbízható helyről érdemes venni. Vagy tényleg konzerv.
Áthidaló megoldás a fejtettbab, ahogy Ghost írta. Az finom tejfölösen. Megkívántam, héten készíteni fogok.
Valóban a leggyorsabb, ha konzervbabot használunk, mert akkor, ha puha már a hús, ráérünk a legvégén hozzáadni a leveshez.
Száraz babnál már egészen más a helyzet, mert a babot mindig előző este, sőt ha nagyon régi a bab (2-3 éves), én már 2 nappal előtte is be szoktam áztatni. Olyankor a bab főzésével kell kezdeni, mert még így is bizonytalan a bab főzési idejének hossza. Én olyankor külön szoktam elkészíteni a pörköltet a húsból és ha megfőtt már teljesen a bab, csak akkor adom hozzá a kész pörköltet a babhoz. Ezután mehet bele a csipetke és ha az is megfől teljesen, akkor készül el a babgulyás.
Tudod mit?
Most főzd meg a húsból a pörköltet, tésztával vagy nokedlivel.
A már beáztatott babot főzd meg külön, amiből holnap (akármikor) gyorsan tudsz hagymás babot készíteni. És akkor már 2 napra megoldottad a kaját. :))
Ha sertéshússal, akkor mindenképp előfőzni a babot. Ha marhahús, jó lenne belőni, kb. milyen öreg volt?
De lehet, hogy biztosabb, ha a babot külön sós vízben főzöd, majd leszűröd, és a gulyás többi részéhez majd akkor kavarod, amikor már a hús is megfőtt a zöldségekkel, egyebekkel.
A babot előző este beáztatom, ha marha hús, akkor lehet egyszerre feltenni és a zöldséget, ha ezek már félfövésben vannak.
Sertés hús esetén először csak a babot raknám bele, kb. félfövéskor a sertést és a zöldséget pedig amikor a sertés is félfövésben van.
Ezert éve nem főztem már.
Külön csinálom,,nem biztos hogy azonos a főzési idő.
Múltkor volt egy bab,,,beáztattam,,még így is több órát főtt😱
Èn fagyasztott fejtett babból főzöm.
Egyszerre kész a hús ès a bab.
További ajánlott fórumok:
- Hogy készítitek a töltött káposztát?
- Töltött káposztát hogyan készítitek?
- Mi legyen a babgulyás mellé a másodikféle? Mi illene hozzá? Rántott hús? Desszertnek tiramisut csinálok.
- 30 főre babgulyást mennyi alapanyagból kell főzni?
- 30 főre babgulyást mennyi alapanyagból főzzek?
- Csülkös babgulyás, receptek?