Ilyen esetben vissza kell fizetnünk a babaváró összegét? (tudásbázis)
Az hogy egy jogszabály irányadó lenne bármire is felejtsd el, úgy és olyan gyakran írják át ahogy épp kedvük/érdekük tartja és a munka minősége is silány, mert nem rendes ügymenet szerint zajlanak a dolgok, nem mindig vesznek mindent figyelembe, néha ez-az kimarad, elmarad, nem úgy van.
Más ügyben futottam lakóhely konkrétan "helyben lakó" fogalom miatt több kört, ahány megye annyiféleképp fogadták el vagy sem, sehol nincs egzakt leírva. A fent említett ügyben is végül egy 2022-es BH-t tettek irányadóvá (ami kimondta a lakcímkártya az életvitelszerű ottlakás igazolására nem alkalmas) és a hivatalok végül eszerint járnak el, eszerint értelmezik már ők is a jogszabályt.
Valószínűleg (ha tényleg csak ennyi van a jogszabályban amit idéztél) a babaváró jogszabályt elfelejtették a 2 évvel ezelőtti módosításhoz és a szándékhoz igazítani.
És csak hogy lásd milyen jogállamban élsz: egyelőre a fent említett, jogszabályt értelmező, komoly anyagi döntésekben irányadó BH pont ugyanolyan BH mint amiknek a nyilvánosságra hozatalát "a kivizsgálás idejére" felfüggesztették. Nem kell mindig mindent tudni, érteni a polgárnak.
Ezt én is olvastam az igényléskor (elég régi oldal, de mint írtam változott a jogszabályi környezet), úgyhogy ha ennyi lenne, nem is írtam volna :)
"Megváltozott a lakóhely és a tartózkodási hely fogalma is. 2022 januártól már nem feltétlenül az a lakás vagy szálláshely minősül lakóhelynek, ahol valaki életvitelszerűen él. Ezentúl az az ingatlan tölti be ezt a funkciót, ahonnan valaki hivatalos kapcsolatot tart például az állammal, jogi személyekkel, illetve szervezetekkel. Ezzel párhuzamosan módosult a tartózkodási hely meghatározása is, ami mostantól annak a lakásnak a címe, ahol – a lakóhely-változtatás szándéka nélkül – három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik valaki."
Illetve a jogszabályt tartom irányadónak, ebben nincs szó külföldre költözésről.
Nem költözhet külföldre a házaspár mindkét tagja a futamidő alatt, ellenkező esetben a hitelt piaci kamattal kell tovább fizetnetek. Emellett az addig kapott kamatkedvezményt is vissza kell fizetnetek az adott időpontig függetlenül attól, hogy született-e már gyermeketek vagy sem.
Ha megszületett a harmadik gyerek is a kölcsön futamideje alatt, akkor a Babaváró megszűnt, tehát nincs akadálya a külföldre költözésnek.
A jogszabály nem tesz erre kitételt, csak a lakcím-re tesz említést (ezért idézem konkrét paragrafusokat), csak ez a definíció a legutóbbi választásokon változott, vagyis nem kell itt élned, csak kell egy hivatalos cím, ahol az állammal kapcsolatot tartasz és így kettős állampolgárként is szavazhatsz.
De a kérdés eredetileg nem erre irányult, mert max. végtörlesztem, mielőtt elmegyünk.
Előre leszögezve, hogy nem ismerem részletesen a röghöz kötés eszközeként is elhíresült babavárót, csak a logika és a jogérzék mondatja velem, hogy szerintem mindkét szülő nem létesíthet külföldön lakcímet, mert ugye legalább az egyik szülőnek a gyerekkel együtt kell élnie hivatalosan, Mo-on, hisz a babaváró célja amíg fennáll nem az, hogy a magyar államot terhelő pénzt külföldre költözött/ költöző családok kapják, legalább addig ne amíg él a hitel. Az egyik szülő viszont gond nélkül költözhet, de a produktumot itthon kell tartani, ja és természetesen válás nélkül. Ha még nincs gyerek akkor gondolom odamentek ahova akartok, csak 5 éven belül létre kell hoznotok egy magyar lakcímű gyereket.
Viszont felmerül bennem és szintén csak általános jogérzék mondatja velem, hogy ha teljesítettétek az előírást, azaz előállt a 3 "zsír új" egyelőre magyar lakcímű gyerek, akkor elméletileg megszűnik a hitel, azaz elméletileg megszűnik a kötöttség és megint oda mentek ahova akartok. Itt kénytelen-kelletlen elengedi az állam a pórázt, erre marad max. a gyere haza fiatal kampány.
De kérdezd a bankot ahol felvettétek vagy tuti van a babavárónak állami információs oldala, biztos van hasonló kérdés a GYIK-ben.
Sziasztok!
Hosszabb időszakot tervezünk Spanyolországban tartózkodni, de jelenleg nem tervezzük a végleges letelepedést, a mo.-i ingatlant továbbra is fenn szeretnénk tartani.
A legtöbb EU államban, így Spanyolországban is, ha jogszerűen akarunk eljárni regisztrálnunk kell egy lakcímet, ahol életvitelszerűen tartózkodunk.
A kérdésem az lenne, hogy ebben ez esetben vissza kell fizetnünk a babaváró összegét?
A babaváró kormány rendelet az alábbi módon fogalmaz lakcímmel kapcsolatban:
2. § (2) * E rendelet alkalmazásában az igénylővel közös háztartásban élő gyermeknek azt kell tekinteni, akinek bejelentett magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye (a továbbiakban együtt: lakcím) legalább az egyik igénylőével megegyezik.
15. § b) a támogatott személyek egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel, akkor az utolsó magyarországi lakcím megszűnését követő naptól,
Azonban a lakcím fogalma 2 évvel ezelőtt változott, erről a 1992. évi LXVI. törvény rendelkezik:
5. § (2) * A polgár lakóhelye: annak a lakásnak vagy szállásnak (a továbbiakban együtt: lakás) a címe, amely a polgár állammal, továbbá a természetes és jogi személyekkel, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekkel való hivatalos kapcsolattartása, valamint lakóhelyhez kötött jogai és kötelezettségei megalapozásául szolgál.
További ajánlott fórumok:
- Jogos elvárás a férjemtől, hogy a babaváró kölcsönt egyedül fizessem vissza?
- Olyanokat keresek akik elhelyezkedtek munkanélküli alatt, és visszaigényelték a fennmaradó összeget
- Ha valakinek túlfizetése van a gázszolgáltató, visszaküldi, az összeget vagy levonja a következő számlából?
- Tavaly vettünk egy lakást, igénybe vettük a szocpolt...ha most elválunk férjemmel, vissza kell fizetnünk?
- Adóstársként kifizetett hitelnél, hogyan tudom visszakövetelni a befizetett összeget?
- Ha megszüntetem egy bankszámlámat, és az egyenlegem pluszt mutat, akkor visszautalják nekem az összeget?