Arteria vertebralis illetve agykamratágulat (beszélgetés)
Elhiszem, hogy aggódsz, de a leírásod alapján nem okoz tüneteket a dolog (nem hiszem, hogy a hajhullás ez miatt van).
Annyi előnyöd van, próbáld így nézni, hogy ha bármi gyanús tünetet tapasztalsz, akkor tudod, hogy mitől lehet és azonnal tudsz orvoshoz fordulni vele. Remélem, nem változik a dolog és még legalább 3x30 évet élsz ezzel a dologgal.
Köszi a jókívánságot!
Sziasztok!
Nekem a kisfiam született agykamratágulattal, most 6 hónapos, tudom, nem ugyanaz a probléma, mint felnőttkorban, de hátha néhány infóval tudok segíteni. Neki még nem kellett shunt, mert hasonló leírást kaptunk, mint Récinél, plusz még annyit, hogy nyomásfokozódásra utaló jel nincs.
Nekünk most fél év múlva kell menni újra MR vizsgálatra, addig csak figyelni, hátha lesz valami idegrendszeri tünet, ami arra utal, hogy megnő a nyomás odabent (hányás, naplemente-nézés, kidomborodó kutacs, stb.). Ezek szerencsére nincsenek, így reménykedünk, hogy stagnál az állapot vagy visszahúzódik és nem kell hozzányúlni.
Egyébként igen, az agykamratágulat csúnya szóval vízfejűséget jelent, a tágabb kamrákban több agyvíz termelődik, mint kellene. Csecsemők esetében ez miatt gyorsabban nő a fej, felnőtteknél azonban már nem tud nőni, ezért vannak a fejfájásos tünetek, látás- és beszédzavarok, stb. Felnőtteknél annyi előny van, hogy tudjuk érzékelni és elmondani, ha fáj, vagy amit érzünk, míg egy babánál a szülő csak súlyosabb tünetek esetén sejtheti, hogy baj van.
Én úgy gondolom, hogy folyamatos, meghatározott időközönkénti vizsgálatra mindenképpen kell menni, hogy változik-e a dolog, illetve neurológusnak azonnal jelezni, ha bármilyen súlyosabb tünet előfordul, mert a nyomás miatt kárododhat az agy némely része, ekkor kell a shunt. Ameddig nincsenek ilyen tünetek, addig próbáljatok meg nem aggódni, hiszen ki tudja, hány éve éltek már vele, nem?
Drukkolok, hogy minden rendben legyen.
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek normális az állandó pépes széklet, illetve állandó hasmenés inger ami már egy éve tart?
- A kisfiam látja a szellemeket! Illetve, nekem is olyan furcsa érzéseim vannak! Várom, akiknek volt hasonló tapasztalata, vagy hisz ebben
- Hogyan szerezzük vissza a szerelmünket? Illetve hogy kapjuk meg azt, akit szeretnénk?
- Ki hogyan kezelné illetve csinálná? Anyós ápolása ...
- Ti mikor kezdtek karácsonyi lázban égni illetve elkezdeni vásárolni?
- Mik a tapasztalataitok a magzati ultrahangon észrevett agykamratágulatokról?