Amit a tűzifáról tudni érdemes
A tűzifa még mindig a gazdaságos fűtési módok közé tartozik, amennyiben a megfelelő minőségű fát választjuk. Szakszerű tárolással és szárítással igen magas energiahordozónak számít.
Magyarországon inkább a kemény fák az elterjedtebb tűzifák. Minden esetben fontosabb a fa nedvességtartalma, mint a keménysége. Vizes fával szinte lehetetlen a fűtés. A száraz puhafa is jobb, mint a vizes keményfa. A frissen kivágott fa nedvességtartalma 45-60% fafajtától függően. A vizes fa károsítja a fűtőberendezést, és a környezetet.
Nedvességtartalom szerinti tűzifák:
- 15% nedvességtartalom: légszáraz fa
- 20% nedvességtartalom: szárazfa
- 45-60% nedvességtartalom felett: frissen kivágott fa
Magyarországon elterjedt tűzifák
Akác
- nedvesebben is ég, ezért is kedvelik
- vastag kérgű.
- fűtőérték:14,2 Mj/kg
Tölgy
- magas a fűtőértéke, viszont egy évet kell száradnia
- kellemes illatú
- fűtőérték:15,1 Mj/kg
Bükk
- magas fűtőérték
- ha vizesen zárt helyre kerül bepenészedik
- szárazon szép színű lánggal ég, ezért kandallóba ajánlott
- jó parázstartó
- fűtőérték: 15,6 Mj/kg
Gyertyán
- nagyon kemény
- az egyik legjobb fűtőértékű fa
- ajánlott csak hasítva vásárolni, mert kéziszerszámmal hasítani nagyon nehézkes
- jó parázstartó
- fűtőérték: 15.8 Mj/kg
Cser
- a legjobb fűtőértékű fa
- hosszú a kiszáradási ideje
- jó parázstartó
- fűtőérték: 16,8 Mj/kg
Jó tudni
A friss vágású fa 60%-ot veszít a súlyából, mire tüzelhető lesz. Vizesen minden fűtőkészüléket tönkretesz.
Amennyiben erre lehetőség van, a tűzifát felhasználás előtt kb egy évvel kellene beszerezni, amennyiben nem találunk olyan kereskedőt, aki garantáltan száraz fát árul.
Írta: andi6020, 2019. december 29. 09:35
Fórumozz a témáról: Amit a tűzifáról tudni érdemes fórum (eddig 9 hozzászólás)