Amerre nézek, Mikulás - összezavarodik a gyerek (beszélgetés)
Igen, hozzátartozott a meséhez az is, hogy aki jól viselkedik, azt megjutalmazza, a rosszakat nem.
Én és a testvérem alapvetően jó gyerekek voltunk, mégis pici volt a karácsonyfánk és az ajándék. Unokatesóknál minden fordítva. Lusta rossz gyerekek és nagy karácsonyfa. Amikor panaszkodtunk a szüleinknek, hogy mi jók voltunk, mégis kicsi az ajándék, akkor mondták el szüleink az igazságot...(60 évvel ez előtt).
Valami más lehetett ott a probléma, nem a mikulás mese.
Én szerettem hinni benne, a gyerekeim is. Sosem gondoltam rossz szájízzel arra, hogy egykoron ez valótlan volt, a gyerekeim sem. Szép emlékként él mindenkiben.
Ugyan ezt mondtam a gyerekeimnek.;))
S amikor egyszer egyszer meglátták, hogy a szekrényemben ott lapul a csomag, hát én is a Mikulás segitője lettem.:))
Gyönyörű volt amikor a nagyobbik elém állt és azt mondta:anya én már nagy vagyok, lehetek én is segitő? :))
Semmi rossz érzés nem volt benne, egyszerűen kinőtt abból a mesevilágból, s örömmel segített, hogy a testvérének Mikulas csomagot varázsoljunk az ablakba.
Mondd el az igazat.
Gyerekkoromban engem is etettek a Mikulás és Jézuska mesékkel és amikor megtudtam az igazságot, akkor egy világ omlott össze bennem. Azt nem hittem, hogy a szüleim hogy tudtak úgy becsapni és miért.
Egyik télen még hazudtak, másikban meg ezt megmagyarázták. Ettől kezdve már azt sem tudtam mikor mondanak igazat.
Mondd el a gyereknek, hogy mit ünnepelünk és miért és bár nem él már a Mikulás, de az emlékét így őrizzük, hogy mikulásosat, vagy Jézuskásat játszunk.
Én ezt mondtam a gyerekeimnek, ezt mondtuk az unokáknak is, hogy ne érezzék magukat átverve, de az ünnep és ajándékozás öröme is megmaradjon.
További ajánlott fórumok:
- Mikor mondjam el a gyereknek, hogy nem létezik a Mikulás, Jézuska, Húsvéti nyúl? Ti mikor, hogyan mondtátok el?
- Ki mennyit szán a gyerekének a Mikulás csomagra?
- Mi kerüljön a Mikulás csomagba 1-2 éves gyerekeknek?
- Szerintetek egy közel 2 éves gyereket érdemes elvinni a Mikuláshajóra?
- Elvinnétek 2 és fél éves gyereketeket egy nagyszabású Mikulás-ünnepélyre(a járvány miatt kérdezem)?
- Bp-en hol találkozhat a gyerekem mikulással?