Almás pite, ahogy a Nagyim készíti recept
60 perc
Az Almás pite, ahogy a Nagyim készíti hozzávalói:
25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez
2 kg alma
(opcionálisan fél kg magozott meggybefőtt vagy mirelit meggy)
2 csomag vaníliás cukor
Az Almás pite, ahogy a Nagyim készíti elkészítési módja:
A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel ( ez lesz a süti alja), míg a másik cipó egy kicsivel kissebb ( ez lesz a teteje majd). Szerintem ugyanis sokkal finomabb, ha alul van több tészta, rajta a dús töltelék, majd majd a tetején a leheletvékony tésztaréteg következik. Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával megszórom. A sütőt 200°C-ra előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztet deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is ,,tapsikolom" Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján ( ha az almás-meggyes változat mellett döntöttem, a meggyel ugyanígy járok el), megszórom a vaniliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik amásodiktésztabuci, ezt is hasonlóméretűre nyújtom, a félkész süti tetejére hengergetem. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybevenni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Villával megszúrkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és mehet is kb 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halványdrapp színárnyalatot ölt és megszilárdult ( tűpróba). Ha kihült, szeletelhető. (Aki a cukrozott tetővel szereti, az ne kenje meg a tetejét sütés előtt tojással, hanem miután kihült, szórja meg vaniliás porcukorral.)
Ezt az almás pite receptet a Nagyimtól tanultam, szerintem kategóriájában a legfinomabb. Legalábbis eddig még mindig nagy sikert arattam vele, különösen a páromnál, aki nagyon szereti a szaftos sütiket. Na ez a recept pont ilyen: szaftos, nem túl édes. Én a reszelt alma mellett még magozott meggyel is meg szoktam szórni, de a fent közölt receptben most az almáé a főszerep.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: 5fe333ca04, 2009. jan. 30. 08:19
Az almás pite, ahogy a nagyim készíti elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.