Alessandro kedvenc gombás szójapaprikása recept
50 perc
Az Alessandro kedvenc gombás szójapaprikása hozzávalói:
1 doboz (Fitt) szójakocka (100 gr),
1 doboz szeletelt konzervgomba,
1 pár sertésvirsli,
3 szelet füstölt szalonna (kb. 5 dkg),
2 nagyobb fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 csapott evőkanál pirospaprika,
1 db sárga paprika,
1 db csípős hegyes zöldpaprika (el is maradhat),
1 db közepes paradicsom,
2 dl tejföl (lehet 12%-os is),
1 púpozott teáskanál finomliszt,
3 evőkanál étolaj,
3 evőkanál kacsazsír vagy libazsír vagy sertészsír,
1 evőkanál töpörtyűkrém (de ez el is maradhat),
1 teáskanál sós szójaszósz (de ez is elmaradhat),
1 teáskanál ételízesítő,
1 dl félédes vörösbor,
ízlés szerint só, fekete vagy színes őrölt bors, egy-két csipetnyi őrölt kömény,
egy kávéskanál majoránna
Az Alessandro kedvenc gombás szójapaprikása elkészítési módja:
A szójakockákat fél liter ételízesítős vízben 5-6 percig forralom. Másik edényben a zsiradékon az apróra vágott füstölt szalonnát színesedésig pirítom. A megtisztított és felaprított vöröshagymákat a pirított szalonnán kb. 5-6 perc alatt világosbarnára sütöm. Ezt követően a sárga és a zöldpaprikát és a paradicsomot is beleszelem. Pár percig párolom kevergetve, míg a zsírjára lesül, majd felengedem egy deci vörös borral, pár perc párolás után hozzáadom a töpörtyűkrémet, a szójaszószt az apróra vágott fokhagymákat és az összes fűszert, kivéve az őrölt pirospaprikát. Óvatosan elkeverem, majd fedő alatt közepes lángon 5-6 percig együtt párolom. Ezután hozzáadom a feldarabolt konzervgombát, és az előfőzött szójakockákat. Rászórom az őrölt pirospaprikát, majd felöntöm kb. 1,0 dl vízzel és fedő alatt közepes lángon további kb. 10 percig sütöm, néha megkevergetem. Ezután hozzáadom az egy pár felkarikázott virslit. Majd további tíz percig párolom. Ezt követően staubolom a liszttel és egy-két perc kevergetés után hozzákeverem a pohár tejfölt is. Újraforrás után még pár percig együtt párolom az egészet, néha óvatosan megkevergetve. Ha nagyon besűrűsödik, akkor adok hozzá még egy kevés vizet. A végén még ízesítem sóval, ha kell. (Lehet a legvégén egy teáskanálnyi szárított petrezselyemlevelet is hozzáadni, elkeverni, majd elzárni a hőforrást és fedő alatt pár percig még pihentetni az egészet.)
A gombás szójapaprikáshoz szerintem főtt durum tészta, nokedli, pirított rizs vagy tarhonya, illik a leginkább. Italnak, egy közepes pohárka finom vörös vagy rosé bort tudnék ajánlani hozzá. :)
Jó étvágyat kívánok!
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Alessandro, 2014. szept. 28. 16:08
Az alessandro kedvenc gombás szójapaprikása elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.