Alessandro bulguros-brokkolis rakott karfiolja recept




Az Alessandro bulguros-brokkolis rakott karfiolja hozzávalói:
1 fej karfiol,
1 fej brokkoli,
2-3 db főtt tojás,
20 dkg reszelt mozzarella vagy füstölt sajt,
1 kis doboz tejföl,
kb. 1 dl tej
a pörkölthöz:
2 nagy fej vöröshagyma,
4-5 gerezd fokhagyma,
1 db csípős hegyes zöldpaprika,
2 db közepes paradicsom,
3 evőkanál étolaj,
5 dkg vaj vagy libazsír (de lehet kacsa is),
50-60 dkg csirkeszárny vagy csirkecomb vagy csirkemell,
1 dl vörösbor,
1 csapott evőkanál őrölt édes-nemes pirospaprika,
1 evőkanálnyi töpörtyűkrém (de ez el is maradhat),
1 teáskanál sós szójaszósz (de ez is elmaradhat),
1 púpozott teáskanál ételízesítő,
egy csapott kávéskanálnyi őrölt fahéj,
ízlés szerint Himalaya vagy patikasó,
színes őrölt bors, chilipehely,
kevés őrölt kömény, majoránna
a bulgurhoz:
20 dkg bulgur (én még jobban szeretem a barna bulgurt)
5-6 dkg vaj

Az Alessandro bulguros-brokkolis rakott karfiolja elkészítési módja:
Először elkészítem a pörköltalapot. A zsiradékon a megtisztított és felaprított vöröshagymákat közepes hőfokon 5-6 percig párolom. Hozzáadom a felszeletelt paprikát és a paradicsomokat is, majd pár perc után a töpörtyűkrémet, a szójaszószt, és az őrölt pirospaprika kivételével az összes fűszert. Ezután lehet a fokhagymákat is belereszelni. Közben a csirkét felaprítom és azt is hozzáadom a pörköltalaphoz. Néhány percig pirítom, majd löttyintek rá egy fél pohárka vörösbort is. Miután elfőtte a levét meghintem az őrölt pirospaprikával és kb. 1 dl vízzel felöntöm, majd hagyom fedő alatt kis lángon párolódni az egészet kb. fél óráig. Közben néha megkavargatom. Másik edényben vajon megpirítom egy kicsit a bulgurt és kétszeres mennyiségű vízzel felöntve fedő alatt kb. 15 percig párolom. Miután elkészült, a bulgurt hozzákeverem a csirkepörkölthöz, amiből előzőleg eltávolítottam minden csontot. A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedem szét és kb. 10 percig előpárolom egy pároló edényben. A tepsit kikenem egy kis zsiradékkal (vaj, libazsír...) és kevés zsemlemorzsával is meghintem. Ezután kezdem a brokkoli rétegezésével, melyet a bulguros csirkepörkölt követ. Utána ráhelyezem a felkaríkázott főtt tojásokat. Végül jöhet a karfiol réteg, melyre rálocsolom a tejjel elkevert tejfölt, amit kevés sóval is ízesítek. Már csak a reszelt sajt kerül az egész tetejére egyenletesen elosztva. 180°C-os sütőben kb. fél óráig sütöm. A legvégén 5-6 percig grill fokozaton felülről pirosra sütöm a sajtot. A sütőből kivéve kb. fél órát pihentetem.
Igazán könnyű, egészséges, zöldséges egytálétel lesz belőle. Én egy kis céklasalátával szeretem a legjobban.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
http://kepkezelo.com/images/g91ny11xu2rl6vebq1jw.jpg
http://kepkezelo.com/images/xu2t4c1f08qv5q0t3g7u.jpg
Kategória: Zöldséges ételek receptjei
A receptet beküldte: Alessandro, 2017. máj. 1. 15:26
Az alessandro bulguros-brokkolis rakott karfiolja elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.