Aki egészségesen szeretne mostantól étkezni az csatlakozzon!segítsünk egymásnak! (beszélgetés)
Sült köles karfiollal
Hozzávalók:
150 g köles,
3 dl víz,
1 karfiol,
150 g champion vagy párolt csíra (pl. csicseriborsó),
2 evőkanál zöld fűszer (petrezselyem, kapor), Herbamare füszersó,
babérlevél,
reform margarin/vaj,(ghi)
1 nagy fej hagyma,
2 evőkanál reszelt sajt.
Elkészítés:
A vizet felforraljuk a fűszersóval és a babérlevéllel, majd beleszórjuk a kölest, és ismét felforraljuk.
Lefedve kis lángon kb. 10-15 percig főzzük, majd még 15 percig állni hagyjuk. A kölest ne keverjük meg.
A karfiolról szedjük le a rózsáit, és kevés vízben főzzük a fűszersóval egészen puhára.
A hagymát vágjuk karikákra, és a zsiradékban kissé pirítsuk meg.
Ezután vegyük ki a zsiradékból és a felszeletelt gombát vagy a lecsepegtetett csírákat pároljuk meg benne egy kis tamarival fűszerezve.
Mindezt keverjük a kölesbe 1 evőkanál vajjal, és adjuk hozzá a finomra vágott zöld fűszereket.
Egy kivajazott felfújtformába beletesszük, és a tetejére helyezzük a karfiolt. A megmaradt vizet ráöntjük, megszórjuk reszelt sajttal és vajdarabkákat teszünk a tetejére.
200 °C-on 10-15 percig sütjük.
A Kollath-reggeli
Még este 1 dl vízben (nem tejben!) 30-40 grammnyi (3-4 evőkanál) búza- vagy rozspelyhet (+ szezám- és lenmagpelyhet) áztass be. Az éjszakai erjedés közben vegyi átalakulás megy végbe a beáztatott anyagban. Ennek tulajdonítható a Kollath-reggeli tápértéke.
Szintén még este áztass be kevés vízbe kb. 15 gramm mazsolát, vagy másfajta vágott aszalt gyümölcsöt: fügét, szilvát, körtét, datolyát stb. Reggel a kettőt egy edénybe öntsd össze és apríts vagy reszelj bele 1 almát (kb. 100 g) vagy más gyümölcsöt (eper, cseresznye, szilva, barack) a vidék és évszak szerint. Adj hozzá két evőkanál mákot, egy kiskanál mézet, 1 evőkanál apróra vágott diót (mogyorót, napraforgót stb.) vagy mandulát, ezenkívül 1-2 kanál citromlevet.
Béltisztítás:
1o dkg kókusz
1o dkg tökmag
1o dkg szezám mag
1o dkg lenmag
1o dkg fahéj
1o dkg napraforgómag
1o dkg mandula
a magvakat apróra daráljuk.
Minden nap fogyasztjuk, legjobb vacsora helyett, de a főszabály az hogy 2 órával a fogyasztása előtt semmi más táplálékot ne fogyasszunk. Joghurttal, tejjel fogyasztjuk, egy alkalommal egy evőkanálnyit. Ezt a mennyiséget ha elfogyasztjuk utánna szünetet kell tartani minimum 5 hetet. A második kúra után elég ha évente egyszer elvégezzük a nagy tisztítást. A keverék letisztítja a bélfalat. Egészségetekre
A szétválasztós nálam azt jelenti, hogy egy étkezésen belül nem eszem együtt, fehérjét és szénhidrátot, és 2 étkezés között 3 órának el kell telnie, ezidő alatt csak vizet, teát fogyasztok.
Pl sült csirkemellet vegyes zöldsalátával eszem ebédre, amire balzsamesetet teszek. Ámbár most felfedeztem egy mézes mustárt, abból is teszek rá egy keveset.
Vagy zöldséges rizst készitek. Barnarizst főzök és szeretem a Findus márkájú zöldségeket, Van párolós és wokkos vűltozat. A barna rizsből (lustaságból az előfözöttet veszem) Megfőhök egy zacskóval, plusz egy finduszt megpárolok, összekeverem és 2 részre osztom.
De szoktam csinálni olyat is,hogy 25 dkg savanyúkáposztát és 2 almát (amit felkockázok) wokban megpárolom pálmaoljon. Először az almakockákat sütöm, majd ráteszem a káposztát és azzal is sütöm. Rosobn csirkemellhez nagyon finom, a hötőben akár 2 hétig is eláll.
Pálmaoljat a bioboltban lehet venni. Fél kg kb 600 ft, és nagyon sokáig elég. Azért kiló, mert kb 25 fok melegig ugy néz ki mint a zsir.
Szia, menjél vissza a legelejére, ott vannak nagyon jó kistanácsok az egészséges táplálkozáshoz! Magam is ott irtam, meg még sokan mások és recepteket is irtak be!
De ha gondolod szivesen segitek, igaz én is magamtól tanultam, meg a leányom diétázni akart és itt a neten olvastam össze a tudományom!
Reggeli: Kolláth reggeli
tizórai gyümölcs
ebéd: szétválasztós
uzsonna gyümölcd
vacsora: joghurt béltisztitós magkeverékkel
HILDEGARD KEKSZ
Belső elválasztó mirigyekre hat.
HOZZÁVALÓK:
Ghí
2 kg teljes kiőrlésű tönköly liszt
4-5 csirátlanított tojássárga
Kevés só
3 ek vízben feloldott 1 kk szódabikarbóna
4,5 dkg szerecsendió
4,5 dkg őrölt fahéj
1,5 dkg szegfűbors
3 kanál virágméz
ELKÉSZÍTÉS:
Keksz tésztát készítünk kevés tej hozzáadásával. Az egészet összegyúrjuk és süteményformával kiszaggatjuk. Ízlés szerint díszíthetjük szezámmaggal, dióval. Sütés előtt a sütőt közepes lángos előmelegítjük, 170 fokon 25 percig sütjük. Sokáig eláll.
Vigyázni kell, mert hajlamos a megégésre!
Gyermekek elől zárjuk el, mert erős mirigyserkentő hatása van.
FELNŐTEK is 4-5 db fogyaszthatnk belőle naponta
KÖLES
CITROMMAL, MANDULÁVAL, ZÖLD BORSSAL
(Erősíti a vese és a lép csijét és jangját. A test valamennyi szervének vitalitását fokozza.)
HOZZÁVALÓK:
25 dkg köles
1,5 dkg zöld szemes bors
6 dl víz
1 citrom
15 szem mandula
4 ek vaj vagy dióolaj
Őrölt bors, só
ELKÉSZÍTÉS:
A kölest előmelegített lábosba szórjuk, folytonos keverés mellett megpirítjuk.
Amikor barna pöttyök jelennek meg és illata kezd friss kenyérre emlékeztetni, hozzáadjuk a borsot, felöntjük vízzel.
A citromot megmossuk, a héját vékony csíkokban lefejtjük és a köleshez adjuk.
Kb. 20 percig lefedve főzzük, levesszük a tűzről, fedő alatt további 10 percig pároljuk.
Ízlés szerint vajat/ dióolajat keverünk hozzá, tengeri sóval ízesítjük.
KUSZKUSZ VAGY QINOA KÁSA
ZÖLDSÉGEKKEL
HOZZÁVALÓK:
- 500 gr. kuszkusz v. qinoa v. bulgur
- 1 csokor menta
- 1 csokor bazsalikom
- 1 citrom leve
- olíva olaj amennyit felvesz
- 1 párolt sárgarépa
- 3-4 db paradicsom
- 3 db paprika
- só
ELKÉSZÍTÉS:
A kuszkuszt gőzön elkészítjük (a qinoát pároljuk), apróra vágjuk a sárgarépát, paradicsomot, paprikát, mentát és bazsalikomot, összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat és a citrom levét, 2 órát állni hagyjuk, amíg az ízek összeérnek.
A kuszkusz
észak-afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik. Egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak össze kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem válik. Ekkor kevés olajjal locsolják meg. Mivel a munka nagyon fáradságos, a háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek, és a maradékot szétterítik száradni, mint nálunk a gyúrt tésztát.
Qinoa
Köleshez hasonló magjainak semleges íze van, viszont az arra fogékonyaknak üdítő változatosság lehet a szokásos rizs és burgonya helyett. Még az is mellette szól, hogy roppant egészséges, rengeteg fontos vitamint és nyomelemet tartalmaz: különösen gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, foszforban és vasban, ezenkívül B-vitaminokat, C-, E-vitamint és karotint is tartalmaz.
RÉPATORTA KAROBBAL
HOZZÁVALÓK:
3 tk citromlé
1 1/4 pohár mandula-gabonatej
2tk finomra reszelt narancshéj
¾ pohár lágy barna cukor
1 mk vanília
1 1/2 pohár teljeskiörlésű liszt, hajdina, zabpehelyliszt
1 1/2 tk őrölt fahéj
½ tk őrölt szegfűszeg
½ tk só
1 ½ pohár durvára reszelt sárgarépa
½ pohár durvára vágott dió
1 ½ sütőpor
Karob krém: 3 ek karobpor, 3 ek barnacukorral felolvasztjuk, a tűzről levéve kb 2 ek vajat keverünk bele.
ELKÉSZÍTÉS:
A citromlevet hozzáadjuk a tejhez. Összekeverjük az olajat, a narancshéjat, a cukrot hozzáadjuk a tejhez. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sütőporral, fűszerekkel, sóval, simára keverjük, majd belekeverjük a répát. Kivajazott tortaformában 180oC-on kb. 45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni a formában, rácsra helyezzük és karob krémmel bevonjuk. (Tölthetjük gesztenye krémmel, adhatunk hozzá növényi tejszínt). Dióval, répával, datolyával díszítjük.
Üditő ital
Hozzávalók:
1 csokor menta
1 pohár kecskesavó
citrom
pálmacukor
A friss mentát mozsárban megtörni, felönteni forró vizzel, 10 percig állni hagyni,
majd 1 pohár savót és
2 pohát hidegvizet még hozzáönteni.
Melegen isszuk.
A menta fém jellegű, tehát őszi évszakú
HA VALAKI A TORTÁRA TEJSZÍNT KIVÁNNA:
Hozzávalók:
- 1 doboz selyemtofu
- 1 tk vanília kivonat
- ½ tk mandula kivonat
- 1 ek friss citromlé
- ¼ ek juharszirup
- 1 ek barna rizs szirup
- 1 csipet só
Elkészítés: turmixszoljuk:)
KÖLES ÁGYON SÜLT ALMA
TULAJDONKÉPPEN TORTA:)
Hozzávalók:
- ½ kg köles
- Marék mazsola
- 1 citromleve
- 3-4 ek árpamaláta
- Pici só
- 3 szép piros alma
Elkészítés: A köles megmossuk, forrásban levő vízben, kavargatva megfőzzük.
Beletesszük a mazsolát,
malátát,
citromlevet,
pattintós torta formába tesszük, a tetejére alma szeleteket teszünk és 180o sütőben kb 40 percig sütjük.
(Az almát félbevágjuk, majd vékony félhold szeletekre vágjuk fel.
Amikor a kölest elsinítottik a tortaformában, akkor a vékony szelet almákat élére állitva nyomkodjuk bele a kölesbe, úgy, hogy legalább háromnegyed része kiálljon belőle. Nagyon sűrűre rakjuk. Olyan lesz mint egy sündisznó?)
ÁPRPAMALÁTA:)
Bio árpamalátából készült szirup, cukor és méz helyettesítésére.
Hát ez tényleg finom
SAVANYÚSÁG (?)
Hozzávalók és elkészítés:
negyed holdra vágott zöldségek a következő sorrendben:
- jégcsapretek, só
- sárgarépa, só
- káposzta, só
- alma, só
Rétegezzük és préseljük le (tányér, nehezék). Ha sós lenne mossuk le.
Friss, finom, ropogós!!
Általában 2-3 órával a fogyasztása előtt kell elkészíteni.
Hűtóben napokig eláll
LENCSERAGU
Hozzávalók:
kombu (bélyeg nagyságura vágva),
vöröshagyma (negyedholdra vágva),
sárgarépa (negyedholdra vágva),
zellergyökér,
beáztatott lencse (kb. ½ kg),
zellerszár fölvágva.
fokhagyma,
Elkészítés:
A zöldségeket a fenti sorrend szerint rétegezzük a lábasba, feltöltjük vízzel, sózzuk, tetejére a felvágott zeller szárat és egy gerezd fokhagymát teszünk.
Megfőzzük.
Barna rizzsel tálaljuk.
( A kombu széles, vastag, sötétzöld tengeri növény, amely az óceánok mélyén terem.
Levesalapként, ízesítőként használják, valamint zöldségekkel és hüvelyesekkel együtt főzik. )
A leghíresebb vegetáriánus 2009-10-30 06:34
fasírt (16 db)
Hozzávalók:
1 pohár ragacsos rizs, /EZ A BASMATI RIZS)
1,5 pohár főtt barnalencse (nagyon lecsöpögtetve),
½ pohár durvára reszelt sárgarépa,
½ pohár mogyoróvaj,
2 ek szójaszósz,
1 tk kínai szezámolaj,
1 tk édes nemes paprika,
2 tk szárított bazsalikom,
2 tk szárított oregánaó,
1tk só,
1,5 tk hing,
1 pohár zsemlemorzsa.
Elkészítés: Összegyúrjuk egy nagy tálban a hozzávalókat, nedves kézzel golyókat formálunk vagy korongokat,
200 fokon sütőlemezen kisütjük amíg enyhén sötétedik.
TÉNYLEG FINOM:)
Krumplis ínyenc csemege
Hozzávalók:
3 db nagy burgonya,
2 ek finomra vágott kesudió,
2,5 ek vágott mazsola,
1 db zöld hegyes csípős paprika,(apróra vágva
½ kk fekete mustármag,
1 kk szezámmag,
1/8 kk hing,
1 kk kurkuma,
¼ kk csilipor,
1 kk só,
2 kk cukor,
1 kk garammasala,
2 ek citromlé,
¼ kk fekete bors,
petrezselyem,
koriánder levél vágva. (vagy szárítva
Elkészítés:
A krumplit megfőzzük, összetörjük, hozzáadjuk a mazsolát, és a picit megpirított zöld paprikát, a kesudiót.
Csonsz: olaj vagy ghee, fekete mustármag, szezámmag, hing, chili, kurkuma.
Amikor kész a csonsz hozzákeverjük a krumpilhoz.
Hozzáadjuk még a borsot,
citromlét,
garmamasalát,
petrezselyemet.
Hagyjuk kihűlni, golyókat formálunk, és sárga borsó lisztből készült palacsinta tésztába (kis kurkumával színezve) mártogatjuk és olajban kisütjük.
MACERÁSNAK TŰNIK, DE NEM AZ ÉS NAGYON FINOM
Nagyon finom
Szerencsediós golyók (6 adag
Hozzávalók:
1 bögre mandula,
½ bögre dió,
1 bögre napraforgó mag,
¼ bögre őrölt lenmag,
½ dl víz,
2 kis fej vöröshagyma,
½ fej friss petrezselyem,
½ tk himaláya só,
½ tk édes bazsalikom,
½ tk zsálya,
½ tk kakukkfű.
Elkészítés:
hozzávalókat megdaráljuk, keverőtálban összekeverjük a fűszerekkel ( a száraz hozzávalókat külön),majd belekeverjük a keverőtálban lévőkhöz, hozzáadjuk a vizet. Kisütjhtetjük egyben vagy gombócokat formálunk és olajjal kikent fasírtsütőben 20 percig 180 fokon sütjük.
Isteni!!!!!!!!!!
Nem tudom mi az a fasírtsütő, mi gombóc formában sütőttük wokban, kevés olajon.
A gombócok olyan nagyobb fajta diónyi nagyságúak voltak
Tényleg édes:)
SZILVA CSATNI 2009-10-07 17:55
Hozzávalók:
4 evőkanál ghee vaj
1és 1/4 tk. őrölt koriander
1/4 tk őrölt kardamom mag
3 ek. kókuszreszelék
1 és 1/4 kg érett kék szilva kimagozva és 8 felé vágva (mi félbe és félbe vágtuk ez szerintem 4 felé vágás)
1 pohár pálma vagy nádcukor (sajnos nem tudom mekkora a pohár), talán 2 dl--es lehetett
Elkészítés:
I. a vajat (ghee-t) kis lángoin hevítjük, hozzáadjuk a koriandert, kardamommagot végül a kókuszreszeléket és 1 percig piritjuk.
II. Beletesszük a szilvát és 15 percig fedő alatt főzzük
III. Beletesszük a cukrot és FEDŐ NÉLKÜL még addig főzzük , hogy sűrű és fényes legyen.
IV. Szoba hőmérsékleten tálaljuk.
Egészséges:
BULGUR FASÍRT GOLYÓK 2009-10-07 17:54
Hozzávalók:(4 személy részére)
25 dkg bulgur
2 közepes padlizsán
2 gerezd fokhagyma
1-2 tk. nyilgyökér por (ez az a fehér por, ami olyan mint az étkezési keményítő,ha nincs akkor vele helyettesíthető)
1 nagy fej vöröshagyma
1/2 tk. szegfűbors (őrölt)
1/2 tk koriander (őrölt
1 piros chilipaprika
Elkészítés:
I. bulgurt egy tálba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és 20 percig áztatjuk. Ha még keménynek találjuk még pároljuk pár percet. (én úgy emlékszem rá, hogy ezt mi rögtön megfőztük.)
II. A padlizsánt megmossuk, kockázzuk, párolhatjuk, de süthetjük is olajban (mi pároltuk vizben, majd pépesítettük)
III. a chilit felaprítjuk
IV, A bugurt szűrőbe tesszük, lecspegtetjük. (mi benne hagytuk a lábasba, amiben megfőztük)
V. A nyilgyökérpot összekeverjük hideg vizzel
VI. A vöröshagymát felkockázzuk apróra
VII.A FENTIEKET A FŰSZEREKKEL ÖSSZEKEVERJÜK, HOZZÁÖNTJÜK A NYILGYÖKÉRPORT IS.
Az igy kapott masszát összegyúrjuk és gombóckat formázunk belőle
VIII. Forró olivaolajba kisütjük (mi wokkban sütöttük, igy kevés olajat használtunk)
IX.Durvára vágott petrezselyemmel tálaljuk (mi a masszába is raktunk petrezselymet)
Mindent! Köretnek kiválóak! Igazad van a barna rizs is jó!
pl. kuszkusz! 2x annyi forró vizzel fel kell önteni (füszerezni sózni, ki milyen izeket szeret) 5 perc pihentetés után kész!
Köles: köretnek kásának akár édességnek!
Mind ezeket zöldségekkel keverve, nagyon finom salátákat lehet késziteni!
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Fogyni gyorsan kínzó éhség nélkül. . .?! Régi sikeres fórum-új köntösben. Ha szeretnéd tudni a titkot, csatlakozz, segítünk.
- Ebben az évben szeretnék babát:) Ha te is szeretnél csatlakozz!
- Augusztustól fogyni szeretnél? Csatlakozz ide, együtt könnyebb!
- Norbi Update diéta 2010. október 5-től! Csatlakozik valaki?
- 2010.01.01-től fogyókúra indul! Aki akar csatlakozzon!