Áfonyás-joghurtos kocka recept
Az Áfonyás-joghurtos kocka hozzávalói:hozzávalók 8 főre
A piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
1 ek kakaópor
Az áfonyavelőhöz:
40 dkg áfonya
10 dkg cukor
1 dl víz
Az áfonyakrémhez:
4 dl habtejszín
2 dkg zselatinpor vagy 1 cs zselatin fix
2 dl víz (zselatin fix használata esetén nem kell a víz)
az áfonyavelő fele
Az áfonyazseléhez:
az áfonyavelő másik fele
8 dkg cukor
1,5 dl víz
2 cs tortazselé
A joghurtkrémhez:
35 dkg natúr joghurt (krémes állagú)
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
10 dkg porcukor
3 dl habtejszín
1 cs zselatin fix (szükség esetén 2 cs)
Az Áfonyás-joghurtos kocka elkészítési módja:
elkészítés A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral habosra keverjük. A lisztbe beleszitáljuk a kakaóport, és alaposan összevegyítjük. A cukros tojásba felváltva beleforgatjuk a kakaóporos lisztet és kisebb adagonként a tojáshabot, majd a tésztamasszát sütőpapírral kibélelt és kivajazott tepsibe öntjük, mindenhol egyenlően szétoszlatjuk, és megsütjük. A piskótát teljesen kihűtjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és visszatesszük a tepsibe. Az áfonyavelőhöz a gyümölcsöt a cukorral és vízzel összefőzzük, leturmixoljuk, és az áfonyavelőt két részre osztjuk. Az áfonyakrémet kétféleképpen is elkészíthetjük: a) A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük az áfonyavelő egyik felét, és a zselatinport a zacskó hátoldalán lévő leírás szerint elkészítve a krémhez keverjük. b) A másik elkészítési mód szerint a tejszínt nem verjük fel, így öntjük hozzá a zselatin fixet és az áfonyavelő egyik felét, és robotgéppel alaposan összedolgozzuk. A krémet a piskótára simítjuk, és hűtőben kb. 10 percig dermesztjük. Az áfonyazseléhez az eredeti recept szerint hidegen elkeverjük a másik adag áfonyavelőt a vízzel, a cukorral és a tortazselével, egyszer felforraljuk, és még melegen a megdermedt áfonyakrémre öntjük. Ismét hűtőbe tesszük. A joghurtkrémhez a joghurtot, a folyékony tejszínt, a cukrot, a citrom levét és héját alaposan elekeverjük a zselatin fix-szel, és egyenletesen szétoszlatva a már meglévő krémrétegre simítjuk. Pár órára hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 18x24 cm
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: c9aa38264e, 2011. szept. 25. 07:27
Az Áfonyás-joghurtos kocka elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.