A tojásról
A tojás tápláló,ízletes és olcsó étel,ugyanakkor sok benne a koleszterin,és a ha nyersen vagy nem eléggé megfőzve fogyasztják betegséget is okozhat.
A barnás héjú tojásokról sokan azt hiszik, hogy táplálóbbak a fehér héjúaknál.
Az ilyen tojásért nem érdemes többet fizetni.
A héj színe a tojó fajtájára utal és nem a tojás tápértékére.
Egy egész tojás átlagosan 70 kcal(292 kj)energiát tartalmaz biztosítja a napi fehérjeszükségletünk 10%-át,és egyéb tápanyagok is találhatók benne.
A sárgája kb.215mg koleszterint tartalmaz.
Mivel egyes vélemények szerint a táplálékkal bevitt koleszterin emeli a vér koleszterinszintjét,és ezáltal növeli a szív-és érrendszeri betegségek veszélyét,a szakemberek a tojássárgája mérsékletes fogyasztását javasolják.
A tojásellenes kampány azonban kezd összeomlani.
Egy több mint 200 tanulmányt összegző elemzés megerősítette,hogy a telített zsírsavak,nem pedig az elfogyasztott koleszterin a bűnös a magas koleszterinszintért.
(Egy tojás 2 g telített zsírsavat tartalmaz).
Más vizsgálatok kimutatták,hogy fiatalok esetében napi 3-4 tojás elfogyasztása sem okoz változást a vér koleszterinszintjében.
Egyes szakértők szerint,ha a koleszterinszintünk a normális tartományban van,akkor akár heti vagy ennél több tojást is ehetünk.Viszont akinek magas a vérkoleszterinszintje,annak korlátoznia kell a tojásfogyasztását,kevesebb telített zsírsavat tartalmazó ételt kell fogyasztania,és meg kell szabadulnia súlyfeleslegétől.
Biztonságos tárolás.
A szalmanella megtalálható tiszta, feltöretlen tojásokban is,tehát nem biztonságos a nyers vagy nem eléggé megfőtt tojás fogyasztása.
A rántottát addig süssük,amíg már nem folyós.A tükörtojás mindkét oldalát süssük három percig(vagy csak az egyik oldalát négy percig,de lefedve).
A lágytojást addig főzzük,amíg a sárgája össze nem sűrűsödik.Ne használjunk nyers tojást majonéz vagy fagylalt készítéséhez.A tojást maximum három hétig saját kartondobozban a hűtőszekrény hideg belső részében tartsuk(ne az ajtóban).Ha főzéshez nyers tojást használunk,utána mossunk kezet,mossuk el az edényeket és a munkafelületet.Sok étteremben szolgálnak fel lágy omlettet.A cézársalátához és más ételekhez használt tojást nem főzik elég keményre,ezért ezekhez pasztőrözőtt tojást használnak a szalmanellafertőzés veszélyének kiküszöbölésére.Ezek a vendéglők számára készült termékek folyékony állapotban kaphatók(a tojás nem praktikus a héjában pasztőrözni).A folyékony pasztőrözött tojástermékek koleszterin-és szalmanellamentesek.
A tojásallergia
Három évnél fiatalabb gyermeknél a tojás allergiás reakciót válthat ki.
Gyakori tünet a viszkető bőrkiütés,általában a száj kürül.Ha a gyermeknek légzési nehézségei vannak,azonnal hívjunk orvost.A legtöbb gyermeknél a tojásallergia egy éven belül elmúlik.A betegség elkerülése érdekében mégse adjunk egy éves kor alatti csecsemőnek tojást. Ha a családban előfordult allergia, a szoptatás ideje alatt kerüljük a tojásfogyasztást.
Írta: badonyimariaeva, 2007. július 3. 21:26
Fórumozz a témáról: A tojásról fórum (eddig 17 hozzászólás)