A sajt és az egészség (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A sajt és az egészség
Sziasztok
Elkezdtem olvasni és irány a hűtő:) Egy szelet sajt.isteni finom.imádom:)
Sziasztok sajt imádok!
Kiegészítettem a cikket,akit érdekel olvassa el. Leírtam,hogy melyik sajt mellé milyen borok illenek..aztán..megjelenés,zsírtartalom,nedvességtartalom,szárazanyagtartalom szerinti csoportosításukat,hogy könnyebben eligazodjunk a boltban, és a sajtok világában.
Na írok egy nagyon fini receptet amit pirítosra kenve,kitűnő..
25 dkg gorgonzola sajt,10 dkg cottage cheese,10 dkg reszelt parmezán,1 nagy gerezd fokhagyma,zöldbors,só,+ 5 evőkanálnyi krémsajt.
A gorgonzolát a a natur sajtot tálba töltjük,villával összetörjük.A parmezánt hozzáadjuk,a zúzott fokhagymával meg a durvára tört zöldborssal fűszerezzük,megsózzuk.Végén adjuk hozzá a krémsajtot.Összekeverjük,és már kenhetjük is a kenyérre.
Jó étvágyat!
Úgy gondoltam,hogy aki kevésbé ismeri a sajtokat, felsorolok most kapható fajtákat.Ami elérhető a piacon és,hogy kedvére válogathasson a finomabbnál finomabbakból.
OLASZ:
Bel Paese,Fontina,Gorgonzola,Mascarpone,Mozzarella,Parmezán,Pecorino,Provolone,Ricotta,
HOLLAND:
Edami,Gouda,Leidener,
NORVÉG:
Gamalost,Gjetost,Jarlsberg,
ANGOL:
Blue Cheshire,Caboc,Caerphilly,Cheddar,Cheschire,Glouchester,Stilton,Wensleydale,
SPANYOL:
Burgos,Cabrales,Manchego,
NÉMET:
Tilsiti,
FRANCIA:
Bleu de Bresse,Brie,Boursin,Camembert,Cantal,Coulommiers,Fourme D' Ambert,Munster,Neufchatel,Port Salut,Reblochon,Rokfort,Saint-Paulin,Tome Auraisin,Trapista,
SVÁJC:
Ementáli,Grouvére,Raclette,Sbrinz,
MAGYAR:
Anikó,Chevalier,Gomolya,Göcseji csemege,Hajdú,Krém,Lajta,Liptói,Márvány,Óvári,Pálpusztai,Szekszárdi csemege,
BULGÁR:
Kaskaval,
AUSZTRIA:
Bergkäse(Hegyi sajt),
SZLOVÁK:
Brindza,Parenyica,
ROMÁNIA:
Orda,
USA:
Brick,Colby,Cream Cheese,Cottage Cheese,
DÁN:
Danablu,Esrom,Havarti,Samso,
Egyelőre ennyi lenne,válogassatok kedvetekre...
Sima chikliset ettem már, lehet hogy üstölt is volt...arra már nem emlékszem.
Ha megyek matchba és lesz pénzem, akkor ígérem, hogy tesztelem. De amég itthon vagyok Kecskeméten nem tudom kipróbálni...:/
Igen ettem,vöröset és érleltet is.Ez az Angliából származott sajt,nagyon finom.Mondjuk nekem elég zsíros.Az érleltnek olyan íze van,mint az ementálinak,de finomabb sokkal. A vörös cheddar az jobban bejön nekem,a színe is mélyebb sárgás,majdnem pirosas színű.
Hát csak bizony ára,az elég magas:)
a Pápusztait legközelebb tesztelem:))D
Na viszont amit felsoroltál azok közül a Pápusztainak az ízére nem emlékszem,mert még gyerekkoromból rémlik csak a neve.Na majd utána járok,azt tudom,hogy híres és,hogy az illata erős.
És azt hiszem a Cheddarra sem emlékszem:)
Legközelebb jövök,megírom,hogy ízlett oké?
Juhsajtok szinte minde finomak, persze ott is van satnya.
Cheddart ettél már pl? Vagy Pápusztait? Ezek a jó sajtok ,ezek nak van ízük, nem az ezer forintos trappistának, ami nem is eredeti...Csak ,,uténzat".
Csak azt sajnálom, hogy én magam is ritkán tudok finom sajtot enni...a pénztácánk nem valami nagy itthon.:(
Csalános tényleg fincsi.
Nekem csak az a bajom ezekkel a sajtokkal, hogy nem a sajt teszi különlegess őket, hanem a hozzájuk adott egyébb alkotórész.
Én a sajtokat magukba szeretem. Még a füstölteket is kihagyom. Jobb érezni a más ízúséget egy camembert és egy edami között, mint egy fokhagymás és egy medvehagymás között.
Remélem érthető voltam, néha nagyon zagyva vagyok.:)
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Közmondások, szólások, hasonlatok. Pl: Ki korán kel, aranyat lel. A tisztaság fél egészség. Bagoly mondja verébnek, hogy nagy fejü
- Mi a véleményed az egészségügyről?
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Fogyás az egészségért! Motiváljuk egymást, kezdjük február 14-én!
- Paleolit életmód-avagy az étrend és a testi-lelki egészség kapcsolata