A programozott császár valóban többlettraumát okoz a babának? (beszélgetés)
picit vicces mar azon is izgulnod, hogy a babanak mekkora trauma a szuletes. valahogy ki kell jonnie, nem? :) szerintem legalabb annyira 'rossz' lehet csaszarkent sokkot kapnia, mint esetleg hosszu orakon keresztul nagy fajdalmaktol kinlodo anyukaban varni a vilagrajovetelt :)
minden gyerek mas, a genek es a neveles hatarozza meg a szemelyiseget, kizartnak tartom, hogy a szules modja es a szemelyiseg fejlodese kozott bizonyithato es elfogadhato parhuzamot tudnanak vonni :) naponta szulnek milliok hagyomanyos uton es csaszarral is, ezen ne aggodjal, nem lesz baj :) nalunk is van mindkettore pelda, semmi elfajulas nem latszik egyelore, pedig mar jo sok ev eltelt azota :)
Mindkét gyerekem császárral született, az első muszájból, a második programozott volt. Szépek, okosak, egészségesek é nagyon rosszak!!!!! :)
Nem, egyszerűen fogalmazva, mindegy, hogy melyik ajtón jön ki, a jövőjét te határozod meg.
Én császárral szültem, kolléganőm hagyományos módon. Mindketten egy-egy kiegyensúlyozott törpediktátor anyukái vagyunk;)
Köszi a válaszokat! Egészen megnyugodtam. :)
Nálunk nem. Semmilyen gondot nem okozott.
És még annyit, hogy mindketten velem voltak az első perctől kezdve, a nagylányom délután töltött kb 1,5 órát a csecsemőosztályon, a kisebbiket egy percre se vitték el a bent töltött 4 nap alatt.
Köszönöm az eddigi válaszokat! A baba szempontjából mindenféleképp traumát jelent a szülés, függetlenül attól, hogy "normálisan" vagy császárral születik meg. Kérdés, hogy a kinti életre való felkészülésben mennyire segítenek a hormonok, amik a vajúdás során jóval nagyobb mennyiségben szabadulnak fel, mint császár esetén. Bír ez akkora jelentőséggel egyáltalán? Szegény csöppség így is, úgy is sokkot kap, amint kiérkezik a műtőlámpák fényébe, és talán mindegy, hogy milyen úton.
Én mindkét módon szültem. Császárral 11 hete, természetes úton 20 éve. A babák mindkétszer egészségesek lettek - Istennek hála - és nem látok semmi különbséget emiatt. A császáros szülés után egy icipicit nehezebben indult be a tejem, de csak minimálisan. Timikém jelenleg is csak szpik, és remélem, hogy egy éves koráig tudom majd szoptatni, akárcsak 20 éve a fiamat. A császárom előtt azt mondta az orvos, jót tenne a babának, ha kicsit izgulnék. Montam neki, hogy az jó ha azért izgulok, mert már nagyon vágyom látni a kicsit, és nem azért mert félek? Azt mondta, hogy az is jó, próbáljam minél erősebben érezni.
Mindkét lányom programozott császárral született, a 38. héten. Szintén egészségügyi indokkal, más megoldás szóba sem jöhetett. Összehasonlítási alapom nincs, de azt elmondhatom, hogy mindkét lányom másként viselte az első 1-2 órát. A nagyobbikomnak egy hangját sem hallottuk, békésen aludt pár órát a mellkasomon. Utána is ugyanilyen nyugis, sokat alvó baba volt. Most már 2 éves, okos, ügyes, semmi hatással nem volt ill. nincs se rá nézve, se a kapcsolatunkra nézve a programozott császár. A kisebbik lányom hatalmas ordításban tört ki, mikor kiemelték, s kellett 1-2 óra, mire megnyugodott, de onnantól kezdve ugyanolyan nyugodt baba, mint a tesója volt. Most 2 hónapos, eszik-alszik-nézelődik.
Nekem ket csaszarom volt mindketo programozot es en sem kertem muszalybol volt. De nagy hulyeseg hogy lelkiserult lesz a gyerek. En is programozot csaszaral szuletem es nem vagyok semivelsem gyengeb mint mas es nem vagyok lelkiserult sem :). Visszont a masodik csaszarnal megindult a lanyom a programozot reggel elotti esten es 7 orat vajudtam. De nagyon nyugot baba es en ahogy latom neki az volt a fontos hogy nyugotan hordtam ki es nyugi baba is lett. Nagy baromsag azok a halandzsak hogy a csaszaros babak masabak lennenek. Magamon tapasztalom.
3 és fél éves fiam normál úton, 15 hónapos fiam császáros úton született... Mindkettő értelmes, érzelmes, okos gyerek, nem látom hátrányát ilyen szempontból a császáros szülésnek, nem is hiszek benne, hogy ez kihathat a későbbi személyiségére, annyi, hogy a császáros fiam nehezen tűri ha a feje sötétbe kerül, pl mikor áthúzzuk a fején a ruhát, vagy alagútban mászás stb...
Szerintem egy anyának, két ugyanolyan "módon" világra hozott gyereke között is akkora eltérések lehetnek, hogy ezt így reálisan leírni, megmondani nem nagyon lehet.
Persze biztos lesz, aki majd megmondja a tutit, de szerintem ne azzal foglalkozz, hogy hogyan születik majd meg, hanem azzal, hogy az összes többi körülményt optimalizáld a baba és a saját magad számára. Akkor remélhetőleg semmi gond nem lesz!
Boldog babázást!:)
Tapasztalt édesanyák véleményére lennék kíváncsi, nem lexikonból idézett szócikkekre és amerikai kutatási eredményekre. Ha szültél természetes módon és programozott császárral is, lehet némi összehasonlítási alapod, hogy a gyermekeid lelki, személyiségi fejlődésében van-e jelentős különbség aszerint, hogy a több órás vajúdás, vagy egy gyors műtét eredményeként látták meg a napvilágot.
Mielőtt szemrehányást tennétek és azt hangoztatnátok, hogy milyen csapnivaló anya leszek azért, mert kényelmi szempontok miatt döntök a programozott császár mellett a természetes úton való szülés helyett, elmondanám, hogy nincs más lehetőségem. Egy néhány évvel ezelőtti súlyos baleset miatt darabosra tört a medencém, a keresztcsontom, és még sok egyéb csontom. Nincs orvos, aki bevállalná a hüvelyi szülést az esetemben. Nos, ennyit az előtörténetemről. Várom a jóindulatú, segítőkész véleményeket. Köszönöm! :)
További ajánlott fórumok: