A mi családunk proli vagy munkásosztálybeli vagy középosztály? (beszélgetés)
Húúú, én nem emlékszem ilyenre, mármint a saját gyerekkoromban, hogy számított e, de a gyerekemnél már igen. Akkor is bevésték a naplóba a szülők foglalkozását, szívott is a gyerekem az első 3 évben amiatt, hogy bankos vagyok...
Csak az osztályfőnöknek okozott problémát, mert irigyelte a fizetésemet. A többi tanárt nem érdekelte, hogy mennyit kereshetek...
..akkor tisztaban lenne ezekkel a dolgokkal es nem kerdezoskodne ;)
igen, a cseszteto szemszogebol proli marad. Vszeg ezert csesztet, mert zavarja h esetleg fole kerulhetsz majd a kesobbiekben. Lass a dolgok moge.
Annyira, hogy ezen rágódj?
Szerintem az egész nem ér annyit.
Mindenki jön valahonnan és sosem az számít, hogy az ősei milyen "kasztban" voltak, hanem az, hogy ő épp mit tud letenni az asztalra,
Ha értékes, becsületes ember vagy, akkor az sem érdekel senkit sem, ha egy putriból jöttél, ha meg egy bukó bűnöző, akkor meg úgy sem fog senki kedvelni, ha királyi leszármazott vagy...
Tényleg számít, hogy proli, paraszt vagy értelmiségi családba tartozol e?
Hol?
Miben?
Olcsóbb lesz a kenyér, ha nem proli vagy?
Magasabb lesz a fizetésed, ha kutyabőr van a szobád falán?
Vagy mit számít?
Nekem a nagyszüleim parasztok voltak egyik vonalról,másik vonalról munkások.Szüleim első generàciós értelmiségiek.Gyerekkoromban ott sorakozott a szekrény polcon a színes vászonba kötött Világirodalom Remekei,de meg kellett nézni,hogy futja-e 20 dkg parizerre,vagy csak 10-re.Mindig volt fólia,aztán rsz váltás után föld,amit műveltek ők maguk hogy legyen bevétel még a tanári fizetés mellett.Az apámat,aki két diplomát is szerzett, szinte mindig melós ruhában láttam.A tudását,tájékozottságát a mai napig csodálom.Az ő szülei nyolc elemit végeztek,és nagyapám mindig mindta,hogyha még egyszer születne,ő akkor is paraszt szeretne lenni.Nyolcvan évesen még felült a traktorra.
Nem definiálom magam,hogy milyen társadalmi réteghez tartozom…(Diplomás alkalmazott lett belőlem is,és egy “kényszervállalkozóval” élek aki több cégnek dolgozik.”)
Én nem tudtam mit jelent a proli. Ezeket találtam:
A proli eredeti jelentése proletár, ami a legszegényebb polgárt, illetve kizsákmányolt bérmunkást jelent. Mára a proli egy negatív jelzővé vált, az igénytelenség, közönségesség, egyszerűség szinonimája.
Eredetileg munkásembert jelentett, a "proletár"-ból rövidült.Mostanra jelentése negatív irányba csúszott el, jelzőként használva: közönséges, igénytelen, bárdolatlan, gázos dolgokra szokás mondani.
A proli kifejezés az (általában fizikai) bérmunkából élőket jelentő proletár szó lekicsinylő formája. A hétköznapok során napjainkban a proli kifejezést leggyakrabban közönséges, műveletlen, igénytelen, szegény értelemben használják a társadalmilag alacsony státuszú személyekre.
a proletárdiktatúra alatt felkapott rövidítése a proletár szónak
Nana, nem egészen igy van.
Te a diplomás anyával és technikus apával középosztályba tartozol, a jogász-közgazdász pár úgyszintén, függetlenül attól hogy jól keresnek vagy csak éppen döcög a bicikli. Ha nagyon jól keresnek, akkor max. felsőközéposztály. A proli szót én már 30 éve nem hallottam, csak itt a hoxán divat a használata, soha le nem írtam még.
Igen, az ő szintjéhez képest a középosztály már proli.
Gondolom egy sznob, elkényeztetett barom mondta ezt, akit így neveltek.
folyt.
inkább a lenézett kategóriába tartozik
a középosztályhoz tartozás a 2 vh kozt talán iskolai végzettséghez volt kötött, tanult, de nem nemes,
akkor még az érettségi nagy szám volt, Szerintem ez a kifejezés a rendszerváltásig nem is volt használatban, de most talán a diplomából élő réteget jelenti, fizetéstől függetlenül.
Az, hogy egy r..a, fakitermelésből él, és milliomos, ettől még messze nem lesz a középosztály tagja,inkább akenéett