A Lidlben lehet kapni fagyasztott rösztit? (tudásbázis)
Feltehetően nem tótok laknak arra.
A svájciak hiába tartják tipikus svájci ételnek, valószínűleg még csak nem is ők találták fel. Általános európai.
Kíváncsi lennék, Angliában, Írországban van-e hasonló és mi a neve?
A Rösti viszont a svájci változat neve.
A tót, az talán a lapcsánka.
A sváb lehet a tócsni, a cicege meg nem tudom. :D
Azért kerestem rá az eredetire, hogy megtudjam, van- e különbség.
Talán annyi, hogy serpenyő méretben IS sütik.
És fagyasztott lapcsánka/tócsni/cicege mégsem kapható. 😂
Itt héjában főzik meg a krumplit és meghámozva hűlni hagyják, akár egy éjszakán át is. Azután reszelik le, keverik sóval és sütő-vajon kisütik. Tányér segítségével fordítják meg.
A sütővajnak utánanéztem: ez a "főzött vaj", amit a régi magyar konyha is használt. Lassú hevítéssel elpárologtatják a vajból a vizet, majd óvatosan leöntik a leülepedett fehérje-és cukormaradványokról. A kész zsiradék nagy hőfokon is használható, és nem avasodik. Ghí (ghee)néven is kapható. Tapasztalatból tudom, mert sokáig használtam: más az íze, mint bármelyik olajnak.
A németeknél simán főételként is eszik, almaszósszal.
Mindkét főzési móddal készítik.
Ez is olyan étel, hogy inkább nyelvjárás kérdése. Svájcban röszti, és rémlik valami bonyolultabb készítési módja is. Készítik sajttal és szalonnával is. Németországban Reibekuchen, nálunk macok, lapcsánka, lapótya, tócsni, cicege és a többi rengeteg névváltozat.
Magának a krumplinak Németországban vagy 40-féle neve van. Hát még, ami ételt készítenek belőle.
Persze igazad van, én is előkapnám esetleg a fagyóból.
Egy héten háromszor, négyszer főzök két étrend szerint, de van amikor jólesik elővenni valamit a fagyasztóból. :)
Egyébként én úgy tudom, hogy a rösztihez először megfőzik a krumplit héjastól, a vízben kihűtik, lereszelik, bele só, bors, olaj, és serpenyőben sütik le korong formában.
Ha nyersen reszelem a krumplit, abból nálam macok lesz.
Most nézem a receptet német nyelvű oldalakon.
Nem nagy történet. Nyers krumpli reszelve, só, bors, és vastag rétegben a serpenyőben elterítve, oldalanként 2-3 kanál vajban kisütni.
Van egy másik krumplilángos változat is, amibe hagymát is reszelnek, és egy tojást is hozzáadnak, szerencsendiót is a són-borson kívül. Ezt kisebb lapokban sütik ki étolajban: a merőkanállal mer a forró zsiradékba egy adagot és azt nyomkodja szét.
Az egyik szakács a krumplimasszából a reszelés után (fűszerezés előtt) finom szűrőben kinyomkodja a levét. Ezt a levet kicsit állni hagyja, és miután leülepedett benne a keményítő, a vizet óvatosan leönti róla és a keményítőt "visszaadja a krumplinak", elkeveri a már közben befűszerezett masszában.
Mivel a boltit is sütni kell, nem is tudom... talán megéri házilag is csinálni, nem nagyon sok idő.
Köszönöm a hasznos tanácsokat.
Veszek majd Aldisat, az pedig egyébként is tervben volt már egy ideje, hogy kipróbáljam a Family Frost termékeit.
Egyébként az Auchanban is lehet kapni rösztit, de kb. 2 hónapja ki van fogyva. Legalábbis itt.
Én is azt javaslom, hogy tájékozódj, mert az egyes Lidl-üzletek választéka eltérhet egymástól.
Ha esetleg a Family Frost-nál akarod megvenni, akkor azt (és bármi mást is a katalógusukból) megrendeled, és a következő alkalommal, amikor úgyis járnak felétek, akkor kiviszik, és fizetned is akkor kell. Ez azért jó, mert nincs olyan, hogy ez vagy az elfogyott a kocsiról.
Kedves Anonim! Légy szíves, ha zavar valami, akkor jelezd a moderátornak, mert a (törölt) hozzászólásaid messzemenően megszegték az oldal szabályait.
Kedves Többiek, akik az anonimitás miatt nem vagytok hajlandóak normális választ adni, ezért a hozzászólásaitokat töröltük! Nektek annyit szeretnék mondani, hogy legyetek kedvesek csendben maradni, ha az adott téma anonimitása nem elfogadható számotokra. Ilyenkor forrongjatok magatokban egyet, aztán szépen lépjetek tovább egy másik témára, de semmiképpen ne tegyétek emiatt tönkre a fórumot!
Köszönöm azoknak, akik tényleg segítőkészen reagáltak a témára.
Ó, de kár. :(
Köszönöm az infókat. :)
További ajánlott fórumok:
- A fagyasztóból kivett húst (nemrég olvadt ki) vissza lehet fagyasztani?
- Főtt ételt meddig lehet fagyasztóban tárolni?
- A fagyasztóládát mivel lehet szagtalanítani?
- Cseresznyét tennék el a fagyasztóba. Mire lehet majd használni?
- Van a fagyasztóban egy felbontott csomag hasábburgonya, ami 2010 decemberében jár le, de már jó ideje fel van bontva. Meg lehet ez sütni?
- Mi lehet a hibája a fagyasztómnak, ha nem kapcsol ki folyamatosan zúg?