A jó kocsonya titkai (beszélgetés)
1. Rengeteg pucolt fokhagyma
2. Nem öntöm le
3. Ez nehéz kérdés, csak egy kicsit érződjön ki a só
4. Nem szabad kavirculni, éppen csak gyöngyözzön, a tetejét folyamatosan leszedem
5. Sima húst és füstöltet is teszek bele
Kuktás dolgot nem ismerem, alapvetően rettegek tőle. Egy hagyományos régi típusom volt, kidobtam úgy, hogy egyszer sem mertem használni. Vannak már új fajták, sőt elektronikusak digitális kijelzővel, még a gondolattól is rosszul vagyok 🙂
Amit még nem írtam le, pár éve gyakorlattá vált, hogy este teszem fel a kocsonyát. Belövöm a forrást, hajnalban úgyis fel szoktam kelni, ekkor elzárom. Visszabújok, reggelre éppen kezelhetővé hűl.
Ez így van. Én pl. teszek bele egy darabka füstölt húst is és legalább két fej tisztított fokhagymát is főzök bele. Én még a szeletelt főtt tojást is szeretem benne, amit a kitálaláskor kell beletenni a legvégén. Nekem mindegy, hogy nem átlátszó a kocsonya, ezért a hozzávalókat én kuktában szoktam megfőzni. Először felforralom pár percig a kuktában fedő nélkül a húsokat, utána leöntöm a habos levet, majd újra vizet töltök az edénybe, fűszerezem és akkor teszem bele a fokhagymát is. Lezárom a kuktát a tetejével és kis hőfokon max. 2 óra alatt teljesen puhára főzök minden hozzávalót. Megvárom amíg kihűl kézmelegre, majd teljesen kicsontozok minden csontos húst. (köröm, csülök...)
Végül már csak ki kell tálalni és hideg helyre tenni.
Miután megaludt, nagy örömmel elfogyasztani. :)
A kocsonya olyan étel, amiből ahány ház, annyi szokás.
Van, ahol főznek bele füstöltet is. Vannak, akik tesznek répát, mások szerint bűn. Egyik rokonom rosszul van a fokhagymától, ő nem főz bele.
Ezekkel lehet játszadozni, de ami alap, hogy bőrös, cupákos részből (bőrke, köröm, csülök) sok legyen, mert ebből fő ki zselatin, amitől megalszik majd. Több, mint ha sima levest főznél. Megkóstolhatod és utánsózhatod a levét akkor is, amikor rá szeretnéd önteni a tányérban elosztott húsokra.
Fontos még, hogy felforralás után csendesen, gyöngyözve főjön több órát. Ha nagyon forr, akkor lesz zavaros a leve.
Mérleg nem szükséges hozzá, 10-20 dekával többet-kevesebbet teszel, nem számít. Elronthatatlan és finom :)
én megpucolom
nem öntöm le
kóstolgatom
lassan kell főzni
Így készítem, de a hozzávalókból kevesebbet teszek bele. Fokhagymát tisztítva teszem bele.
1. én megpucolva teszem és sokat
2. igen, én leöntöm az első vizet
3. találomra teszem
4. lassan főzöm 4-5 órát, kis lángon
Sok sikert, szivesen és jó étvágyat:)
Életem első kocsonyáját főzöm ma, és szeretnék tanácsokat kérni.
1. A fokhagymát héjastól, vagy pucolva tegyem bele? (Erről különböző véleményeket hallottam)
2. Le kell-e önteni az első vizet?
3. Hogy tudom eltalálni a megfelelő sómennyiséget? (Volt, hogy anyukám kocsonyája főzés közben jó volt, dermedten pedig sótlan)
4. Mitől lesz átlátszó a kocsonya?
Köszönöm szépen!