A "büszke" szóra írnátok rokonértelmű szavakat? (Pozitívan büszke! Nem öntelt, rátarti stb...) (tudásbázis kérdés)
ebben az esetben találobb a" lelkesít az eredménye",
vagy említésre méltó eredménnyel teljesítette.
Szerintem nem kéne leveszni hagyni a magyar nyelvet és pusztán szlengben beszélni. Annyira szép a magyar nyelv és annyira bő a szókincse, hogy ez ritka, csak olvasni kéne a szépirodalmat. ( És itt nem a nagy orosz írókat említeném. :) ) ( Kinek nem inge ne vegye magára.)
De szomorúan tapasztalom, hogy még a médiában dolgozók sem beszélnek helyesen magyarul. :(
A büszke szó a modern beszéddel került be a szóhasználatba, azért vannak csak negatív szinonímái.
Én azt mondanám,pl. hogy engem lelkesít a fiam erednénye, vagy felmelő érzés önti el szívem, amikor arra gondolok, hogy gyermekeim milyen sikereket értek el. Mivel az ember szereti a gyermekeit, szerintem az elért eredményeket ezekkel és hasonló szinonímákkal kéne kifejezni. hasonló szavak lehetnek a fennkült, magasztos vagy lélekemelő. Lehet, hogy kissé ómagyarnak tűnik, de ezek a szavak azok amelyekkel pozítívn lehetünk "büszkék". :)
...életem legnagyobb sikerének tartom...
...örülök, hogy részese lehetek ....
...mintha hájjal kenegetnének, ha csak rágondolok...
...boldoggá tesz a tudat, hogy....
...alig tudom visszafogni magam, hogy világgá ne kürtöljem az örömöm...
vagy: le a kalappal a fiam előtt...
Persze, attól is függ, kinek szánod azt a szöveget, amiben erről írsz :)
Pl. Dagad a mellem a fiam eredményeitől.
Ez nem jó?
Azt a mondatot, hogy pl. Büszke vagyok a fiamra.
Mit lehet a büszke helyett írni????
További ajánlott fórumok:
- A pozitív gondolkodás negatív hatása, avagy: hogyan ne gondolkodjunk pozitívan
- Válás - Új életet kezdek, tarts velem! ... csak pozitívan!
- Hogy lehet pozitívan gondolkozni?
- A pozitív gondolkodást lehet tanulni? Hogyan kell pozitívan gondolkodni?
- Légy boldog, vonzd be a jót az életedbe, gondolj pozitívan! DE HOGYAN??
- Miért jó a hó? Csak pozítívan+++++++++++++