A barátom holnapra meghívott hozzájuk, mivel fát fogunk díszíteni. Kicsit azonban izgulok, (bár máskor is voltam már ott.) Hogy viselkedjek? (beszélgetős fórum)
OFF
Nem értek egyet.
Az "elmentem náluk"(elmentem hozzájuk helyett) nyelvtanilag helytelen, és bár több ember szájából is hallottam már így a dolgot, mégsem sorolnám a tájszólás kategóriába. Tájszólás PL ha hol van helyett valaki azt mondja hogy hun van. Szavakat másképp kiejteni tájszólás, de nem oda illő szót használni az adott mondatban, súlyos nyelvtani hiba, és egyáltalán nem gondolnám hogy ettől volna szebb a nyelvünk. Én egyébként kifejezetten irritálónak tartom az ilyen nyelvtani hibákat. Ez pont olyan mint az "úgy tett nekem" . Nagyon magyartalan !!
OFF
Talán igazad van: az utolsó mondatom végén nem nyelvtani, hanem nyelvhelyességi hibát kellett volna írnom.
Tájékoztatlak: nagyon jó magyartanáraim voltak. Olyannyira, hogy nem is kellett írásbeli érettségit tennem magyarból, mert akkor volt egy olyan szabály, vagy rendelet, hogy akinek a bizonyítványában minden évben ötös van magyarból, az mentesül az érettségi dolgozat megírása alól. (A magyar szóbelim is jeles lett, csakúgy, mint a többi tárgy. Ez nem dicsekvés, ez tény.) Úgyhogy valamicskét értek a magyar nyelvhez (is). :D
Helyesírási hiba??? Maximum nyelvhelyességi hiba lehetene. Tényleg értesz hozzá :))
Na, én befejeztem, egyrészt nem ide tartozik, másrészt te kevered a dolgokat, így nehéz szakmai vitát folytatni.
OFF
Nem tájszólás, hanem durva nyelvtani hiba azt mondani, hogy "meghívott náluk" a "meghívott hozzájuk" helyett. Szerinted akkor az is helyes, hogy "ott voltam hozzájuk"?
Nehogy már azzal gyere legközelebb, hogy az "el mentem valahova", és "vissza mentem" hozzá tájnyelvi szóhasználat!
Nem véletlen, hogy a moderátor kérés nélkül beavatkozott! (Én legalábbis nem kértem, és szerintem másnak sem volt rá ideje.)
Egyébként pedig semmi bajom pl. a szögediek, a vazs megyeiek vagy akár a somogyiak, palócok tájszólásával. Az ő beszédük valóban színesíti nyelvünket, de a helyesírási hibák nem!
Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat!
:)
Én nem köszönöm. Egyértelműen kiderült, hogy így használják bizonyos tájegységeken. Nem sztenderd, és? Ettől szép az egész. Ennyiből az összes tájnyelvi elemet ki kellene szűrni, mert csak az a jó, ami a szótárban van? Ugyan már, hát ettől szép a magyar nyelv, inkább őrizzük meg a sokszínűségét, ahelyett, hogy uniformizálni akarjuk.
Bocs az OFF-ért, de nem hagyhattam szó nélkül.
Óh, így már értem, és nem csodálom az izgulást♥
Csak 15 éves a kedves kérdező, nagyon jó, hogy igyekszel odafigyelni mindenre!!
Köszönöm moderátor a gyors beavatkozást.
Hiába, nehéz nyelv a magyar.
Szerintem mindenki akkor díszíti a fát, mikor jónak találja.
Karácsony előtt egy héttel, 2 nappal, aznap, teljesen mindegy, az a lényeg hogy a szeretteinkkel legyünk. :)
Viszont az, hogy vigyek 1-2 díszt elég jó ötletnek tűnik. :) Legalább ez is azt mutatja majd, hogy komolyan gondoltam.
És, hogy nem bánom hogy elmentem.
Na meg persze tényleg eszébe juttatja majd ezt a napot. :)
További ajánlott fórumok:
- 40. szülinapra meglepetés partit rendeznék, hogyan tudassam a meghívottakkal, hogy a fogyasztás önköltséges lesz?
- Hogy viselkedjek egy irtó egoista és nagyképű emberrel, aki levegőnek néz? Nézzem én is annak vagy beszéljek vele?
- Szakítás után hogyan viselkedjünk "helyesen"?
- Távkapcsolatban nagyobb szabadságot akar, pedig nemsokára összeköltözünk. Hogy viselkedjek?
- Gyerekkel vagy gyerek nélkül dísziteni a karácsonyfát? Hány éves kortól érdemes bevonni a gyereket?
- Együtt dolgozni szakítás után..hogyan viselkedjek