4 hónapos, alig akar enni (beszélgetés)
Sziasztok,
az én kisfiam hamarosan kilenc hónapos lesz, és ő is túl van két ilyen nemevéses krízisen. Először nála is négy hónaposan jelentkezett a dolog, lényegében egyik napról a másikra. Mivel ő nagyon súlyos krónikus veseelégtelenséggel született, így folyamatos, szoros orvosi kontroll alatt áll, de nem találtak semmilyen okot az étvágytalanságra. Azóta még egyszer, nyáron, a nagy kánikulában lépett fel a dolog, mindkétszer hetekig tartott, a gyerek fogyott, én meg majd megőrültem az idegeskedéstől.
Ami nálunk - úgy-ahogy - bevált, a következő volt:
1. Félálomban etetés. 4 hónaposan még elég sokat aludt, így napközben is próbáltam a szundításokra időzíteni az evéseket.
2. Nem az ölemben etettem, hanem beraktam az autós hordozóba, és szemből adtam a cumit, így legalább nem feszengett meg tekergett annyira.
3. YouTube videók, ilyen kifejezetten csecsemőknek készített, fekete-fehér, geometriai formák, klasszikus zenére. Amíg ez lekötötte a figyelmét, addig folyt bele egy kis tápszer.
Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy eszik. Ahogy jött, úgy ment mindkét alkalommal. Megjegyzem azóta sem vagyok nyugodt, mert tudom, bármikor beüthet az újabb krach.
Nekünk az etetés-kihagyást nem javasolta az orvos, azt mondta, hogy akkor méginkább hozzászokik a gyomra a kevés kajához, és még kevésbé lesz erős éhségérzete.
Remélem hamarosan nálatok is megoldódik a helyzet. Addig is, kitartás. (Azt nem mondom, hogy ne idegeskedjetek, úgyis fogtok...)
Szia!
Mintha én írtam volna. 4 hónapos kisfiam egyik napról a másikra nem evett, se a lefejt anyatejet, se a kiegészítő tápszert. Rángatja a fejét jobbra balra, löki ki a cumit a nyelvével, kiüti a kezemből a cumisüveget, folyamatosan próbál kiszabadulni a kezemből. Elvittem a gyerekorvoshoz, de szerinte minden rendben. Semmi tünete, mosolygós, jókedvű baba. Biztos megunta a tápit. Már Az 5. tápit kapta mikor elvittem gasztro dokihoz magánba. Biztos rejtett refluxos, írt AR tápszert, anyatejet nutritonnal sűrítsem. Nem vált be. Újabb gasztro doki. Most ott tartunk, hogy csak tápit kap, mert tejfehérje érzékenység maradt, ami még nem lett kizárva. Illetve a széklete tenyésztés alatt helicobakterre, ami szintén csak ötlet. A vérképe tökéletes.
Van hogy 300-400 milit eszik, néha 500-600 között, ami nagyon kevés a súlyához. Az ikertestvére (szintén fiú) már rávert 1 kg-ot. Kivagyok idegileg. A fogzásra sem lehet ezt már mind fogni.
Amúgy sír, nyűgös ilyenkor? Láthatóan éhes?
Én a fogára tippelek.
Úgy gondolom, hogy 6 hónapos kor előtt nem tanácsos elkezdeni a hozzátáplálást. Főleg az éretlen emésztőrendszer miatt, de egyéb okok miatt is, ezt sok helyen tárgyalják hozzáértők.
Tápszert próbáltál váltani esetleg?
Álometetés napközben?
Inni iszik? főleg ilyen pépek mellett fontos lenne a folyadék, ha már kap.
Ha esetleg fogzik, ajánlom a Dologélt és a Dentinoxot. Nyugtatják a fogínyt.
További ajánlott fórumok:
- Bűn 4 hónapos kor előtt (minőségi!) bébiitallal kínálni a gyereket, mert sokat akar enni?(nem szopik, tápszeres)
- 21 hónapos kisfiam nem akar főtt ételt enni hónapok óta! Ha tudtok segítsetek, tanácstalan vagyok, mit tegyek?
- 10 hónapos kislányunkkal alig foglalkozik az apja. Miért? Ennyire nem akarta? Vagy..
- Már alig van tejcsim, de a 8hónapos kisfiam nem akarja elfogadni a tápszert! Mit csináljak?
- 3 éves kislányom nem akar enni alig eszik valamit teát viszont rengeteget levest néha megeszi .Mitől lehet étvágytalan, miért nem eszik?
- 3 hónapos babám alig akar enni..