30 ezerrel több a januári gázszámlám, mint a nyugdíjam. (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Ez így önmagában szomorú.
De azért felmerül 1-2 kérdés, hányan éltek ott, mekkora ház/lakás, mennyi rezsi?
Nagyim se tudná egyedül kifizetni a gázszámláját a nyugdíjból, de szerencsére nincs egyedül, nemcsak nyugdíja van és 180nm+, régi polgári házban élnek ketten, csomó "felesleges" térrel és belmagassággal.
Igen!? Erről nem tudok Már régen nem panelben lakunk.
Hát, ha kötelező, akkor nem tudom, hogy mi lesz a pesti panelekkel. Gondolom ez is pénzbe fog kerülni. Sokan a rezsit sem tudják fizetni, nemhogy a plusz kiadásokat.
akkor az nem igaz, hogy a gáznál máshogy számolnak.
Mondjak az jó dolog, hogy nyáron van a leolvasás.
Mi villannyal fűtünk és idén is márciusban volt a leolvasás. Még a fűtés szezonban voltunk, így is magas a számla, erre leolvasták és küldték az elszámolószámlát.
Nem örültem neki....
Akkor te szabályozhatod is.
A nénikém nem. És a többiek sem, akiket ismerek.
Persze, letekerheti mindenki a fűtést, de ettől a számla nem lesz kevesebb.
Azért fizetek átalányt, mert így mindíg egyforma a számla.
Eddig tavaly belefertem a keretbe bőven, júniusban van éves olvasás.
Mivel nem használtam fel a kedvezményes mennyiséget, de ki volt fizetve, jóváírták, és 3 hónapig 0-ás számla jött.
Most is belefogok férni mert vettem fàt, és elég enyhe az idő is.
Éjszaka nem kell fűteni.
110m2 mióta a férjem meghalt ketten vagyunk Àdámmal.
Majd a villyan lesz most amire ráfizetek, de én voltam a hülye, meg is érdemlem.
Nem, távfűtés.
66 nm-esben laktunk.
Az gázos volt?
Távfűtésért 13 ezret fizetünk, ebben benne van a meleg víz. Igaz, nyári hónapokban is, direkt átalányra állíttattam, amikor volt az az energiás gebasz...mondjuk csak 55m2, ha arányosítom nagyobb lakáshoz, nem is kevés. Mi nem szeretjük a túl meleget, 20-21 fok.
A lakásunkban gázzal fűtöttünk. A téli hónapokban 600 m3-t használtunk. Ez már jóval a kedvezményes felett van, azaz simán átléptük.
A villanyt úgy számolják, hogy pl. fogyasztottam decemberben 1800 KW-t, amiből 210 KW-t kedvezményes tarifával számolnak, azaz kb. 40 Ft, majd a többit 70 Ft-al.
Gáznál, hogy csinálják?
Én nem használok gázt, csak alapdíjat fizetek, hogy az órám megmaradjon, de fogyasztóm nincs.
Na akkor én is leírom, minden hónapban egyformán fizetek, kerekítve, 110m2 15000 gáz, 10000 víz, 7000 villany, plusz 3 havonta szemét 6000, biztositás 3 havonta 17000,
van még 2 mobil, tv, net.
Na most, fával fűtök leginkább, gázzal kevesebbet, csak ha lusta vagyok begyújtani.
Az hogy valakinek olyan sok legyen a gázszámla, hogy túllépje a nyugdíj összegét, nekem nem hihető.
Mert, aki gázzal fűt tudja, 1729m2 a kedvezményes keret, ha ezt átlépi nagyon megszívja.
Azért fizetek átalányt, és írom fel minden reggel a gázóraállást.
Minden héten a villanyt, és bármennyire odafigyelek is mindenre, mégis csúnyán megszívom a leolvasásnál a villanyt, de én voltam a hülye, megérdemlem.
Fűtés:
Mi 2006-ig laktunk panelben. Akkor csak a fűtés 50 ezer volt havonta. Aztán jött a panelprogram, azóta 20 körül van. A tesóm ugyan olyan lakásban él, mint amilyen nekünk volt, így tutira ez van.
Ja, és 50 ezerért meg sem izzadtunk, most ezért a 20 körüli összegért állandóan nyitva kell lennie az ablakoknak.
Nálunk a vízdíj és a fűtés külön volt a panelban.
A nénikémnél is külön van és a tesómnál, barátnőmnél is.
Vidéken élsz?
Nem tudom, hogy hol laksz. A nénikém ennyit fizet.
A TV és telefon valóban nem kötelező, na de üljön otthon és bámulja a falakat?
Kőbányai panel. Az ő lakás kicsit nagyobb.
És ugye, mint tudjuk minden házban mások a költségek.
Pontos számokat nem tudok írni.
Azt tudom, hogy a villany neki 2 havonta ennyi.
Fűtés meleg vízzel?
Hát ez nála nem így van. Amikor panelban laktunk, nálunk sem így volt. Volt hideg és meleg víz óraállás szerint. Fűtés teljesen külön volt.
Tehát, nála is van villany, gáz, közösköltség, hideg és meleg víz, fűtés.
És ezek szerint, ha valaki 50 nm-nél nagyobb lakásban él és többet fizet, mint 32 ezer, akkor az már palota?
Nem is räd gondoltam, csak ugy ältalänossägban irtam.
Nekem is van egy botom, en azzal megyek setälni.
Tornaeszközök vannak szämomra a Rehän.
A megfizetett emberek nem kuncsorognak sehol sem segelyert...
De lehet, hogy en nem jol lätom
A méltányossági nyugdíjemelést, meghatározott feltételek alapján lehet kérni.
Az önkormányzatok által adott segély, támogatás, település/kerület függő.
Gondoltam, hogy törölni fogjäk..-DD
Tudom, hogy tudnäl rä välaszolni, de ez csak szocseples a reszemröl sajnos.
További ajánlott fórumok:
- Mennyit kereshetek ebben az évben, ha nyugdíj mellett dolgozom? Jelenlegi nyugdíjam:90550 Ft.
- Magas gázszámla... megoldások, lehetséges-e egyáltalán, hogy ennyi?
- Mennyi a márciusi gázszámlátok? A mienk kicsit soknak tűnik....
- Ha nincs meg a régi Munkakönyvem, hogyan fogják a nyugdíjamat kiszámolni?
- Melyik hónapban vonják le a gázszámlákból a 12 000 Ft támogatást?
- Nagyon jólesett szilveszterkor, a januári nyugdíjamból is...