2,5 éves kisfiam fél elaludni és felriad hajnalban (beszélgetős fórum)
Köszi, szupernek tartom az ötletedet, bár sajnos nem vagyok valami jó történet kitalálásában.
Köszi :)
Lányom akkor volt ilyen sőt- ennél durvább szeparációs szorongásos mikor költöztünk ( csak 1 emelettel feljebb és úgy hogy az egész nyarat a a tatarozásra szántuk tehát nem volt annyira ismeretlen számára)
nekem óriási kivétel volt születése óta, hogy nem aludt köztünk, velünk, mindenképp arra neveltem, hogy van saját szobája ágyikója.
Ez a szepa viszont felülírt mindent. VOlT mikor 1 éjjel 30x is felsírt , sikított, remegett a félelemtől, kb 1,5 hónapig nyomtuk ezt. Akkor szűnt meg mikor már végkimerülés határán magam mellé vettem- hozzá teszem azóta is velünk alszik lassan 1 éve. Voltak éjszakák mikor 1-2-3 átaludt újra a saját ágyában aztán kezdődött előröl az egész, vagy aludt 2 órát és jött át hozzánk automatikusan vagy nekem kellett átmenni érte.
Szóval a kérdés az nem történt mostanában valami új dolog nálatok?
Milyen meséket olvasol? Szerintem inkább ne olvass neki, hanem mesélj! Róla, saját magáról mesélj neki, az ő napját meséld el neki úgy, hogy egy maci vagy nyuszi, vagy amit szeret , az a főszereplő. Legyen ennek a főszereplőnek anyukája, apukája, akik mindig megvédik, szeretik, kicsit színezd ki a napi történéseket ezzel az "üzenettel".
Ha anagy testvére iskolás, akkor nem ugyanazok a mesék jók nekik, a kicsinek tényleg nem kell olvasott mese, a Te szavaid szemtől-szembe elmondva, lassú, megnyugtató hanglejtéssel könnyebben feldolgozhatóak és jobban fel lehet velük oldani a napi feszültségeket.
Nyugodtan beleszőhetsz kisebb veszekedést a mesébe (ami vele, a kismacival/nyuszival történt aznap, pl. valaki elvette a lapátját a játszótéren és vissza kellett kérni) , de legyen feldolgozása, megoldása.
A lényeg, hogy csak rá figyelj, biztonságot, odafordulást sugározz.
Pár hét alatt oldódni fog szerintem.
Szerintem is jo megoldas lehet. Talan ha felebred es latja hogy ottvagytok akkor nem ebred fel teljesen es anya is azonnal ottvan. Nagyteso nyugodtan tud pihenni hogy ne legyen faradt a suliban.
Elobb utobb el fog mulni ez biztos...
foruminditonak turelmet es kitartast kivanok!! :)
Tudom h eleg hulye megfogalmazas de ez jutott eszembe. Azt is idezojelbe teve mert nyilva nem tudatos dologrol beszelunk.
Nalunk majdnem 5 6 honapig volt ugyanez es furcsa eszrevetel volt egy kulfoldi orvostol h a fogzas miatt aludt nyugtalanul es mindentol felt es megijedt. Az elott semmitol es azota sem. Ezert kerdeztem csupan.
Nyilvan legegyszerubb a gyerkocot megkerdezni persze de sok dologra ok sem tudnak magyarazatot adni.
Próbáld meg kiszedni belőle, hogy mitől fél. Nem ijesztgették esetleg a nagyobbak?
Ha ennyire fél, nem megoldás áttenni az ágyát a ti szobátokba egy időre?
Kinnt van az osszes foga? Csak mert az en fiam akkor csinalt ilyeneket amikor jott a negy nagyorloje.
Amint kinnt volt elmult a felelme es nyugodtan aludt. Mondjuk o velunk alszik egy szobaban es egy kisebb testvere van aki akkor meg picikent aludt a sajat kisagyaban szinten a mi szobankban es ezert nem akatuk "kikozositeni" a nagyobbat. Es hiaba volt a kozelunkben akkor is sokszor riadt fel es keresett minket felalomban ilyedten pedig tudta hogy mellettunk van.
Ne idegeskedj...biztos "mulo hobort" ha lehet igy nevezni. Nem hiszem h valami baj lenne a hatterben ha a csaladi eletetekben semmi nem valtozott.
Több hónapja tart, hogy a 2,5 éves kisfiam nem mer elaludni és hajnalban 1-2 alkalommal felriad, hangosan engem hív. Többször is majd kiugrik a szívem ilyenkor, majd nehezen alszom vissza, a munkahelyen pedig nagyon fáradt vagyok. Főként amiatt aggódok, hogy a nagylányom hogy tud majd az iskolában odafigyelni, teljesíteni...
Este, amikor a szobából ki akarunk lépni, kéri, hogy maradjunk, nem menjünk ki. Ezt követően többször is kéri, hogy menjünk vissza hozzá. A fejére húzza a takaróját, a kispárnáját, amitől nagyon megizzad. Többször is mellette ülünk, amíg el nem alszik. Igazából nem szeretnénk, ha ehhez hozzászokna. Egyébként 3-man vannak testvérek, a nagylányommal közös a szobája, mondogatjuk a kicsinek, hogy ne féljen, mert a nagytesó is ott alszik, de ez nem igazán győzte meg őt arról, hogy nincs miért félnie. Minden este meseolvasás van, a fényerősséget csökkentjük, nincs pörgés és hangos beszéd. A szobában éjjeli fény van, az ágyában több puha maci van, amit átölelhet.
Egyébként nagyon jó a hallása, a panelben a szomszédoktól illetve az utcáról érkező zajokra gyakran felfigyel.
Tanácsokat szeretnék kérni, illetve milyen szakemberhez fordulhatnék, hogy megoldást találjak a helyzetre? Köszönöm!
További ajánlott fórumok:
- Ma hajnalban valóban szellemet láttam?Szkeptikus vagyok, de félek!
- Hogyan tanítsam meg az 5 hónapos kisfiam egyedül elaludni?
- Hajnalban ha felkel kisfiam, gyümilevet kap inni vagy teát, mert a vizet biztos, hogy nem inná meg. Gondot jelent ez?
- Kisfiam hajnalban, véres "akármit" köhögött fel!!! Mitől lehet ez?
- Mitől lehet az, hogy kisfiam nem tud napközben elaludni? Hiába fáradt, egyszerűen nem alszik el (folyt. köv.)
- Hogyan szoktassam le 5 hónapos kisfiamat arról, hogy csak kézben tud elaludni?