10 éves lányom szereti és fogyasztja a zöldségeket nyersen,... (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Nekem úgy jött át ez a vallomás, hogy FI imádja a lányát és imádja azt, hogy egészségesen étkezik, mindezek mellé csinos is. De ki ne örülne annak, ha szép és egészséges a gyereke? Biztosan szeretné akkor is, ha más adottságokkal és szokásokkal lenne megáldva a kislány.
A szülői példamutatás viszont tényleg lutri. Nem mindig írja felül az egyéni ízlést. Ha zöldségeket és egészséges dolgokat eszik a szülő, kínálja velük a gyerekét, azzal csak megteremti a lehetőséget neki a helyes étrendhez. Arra nincs garancia, hogy el is fogja fogadni azt.
Mindenki másképp látja az adott témát, én kb. így látom és igyekszem követni. A hangsúlyozott zöldségfogyasztás biztosan nem árthat. Minden ételcsoport sorra kerül, de bizonyos ételek kifejezetten ritkán találhatók meg a konyhánkban.
Egyáltalán nem biztos, hogy azért zöldségimádó a lányod, mert tőletek is ezt látta.
Két testvér sem ugyanazokat az ételeket szereti. Ha a szülői példa ragadós lenne, akkor mindkettő ugyanazt szeretné, de nem így van.
A mozgás szeretete sem a szülői példán alapul.
Ami pedig a csinos alakot jelenti - az alak mindig formálódik. Egy 10 éves kislány anyukája szerinti csinos alakja nem mérvadó.
Mindezek mellett teljesen természetes, hogy szereted a lányodat. De tuti nem az evése, a mozgásszeretete, és a csinos alakja miatt. Van a feltétel nélküli szeretet.
A kisfiam bölcsisen piciként úgy ette a főzelékeket, majd megfulladt. Cékla, zöldbab, spárga, tök, bármi! A kaliforniai paprika, uborka fogyott elsőnek a reggelis tányérról. Sőt, ha elérte, ette őket harapva, mint az almát.
Aztán jött az intézményesítés (bölcsi, ovi, suli) és megtanult finnyásnak lenni. Nem tragédia még, azért megeszi őket, de nehezebb etetni sokkal. A hús kenyér vagy köret nélkül megy mellé még nála.
En 14-15 evesen szinte minden nap vajkaramellat csinaltam.
16-18 evesen meg hetvegente techno bulimkba jartam, ahol marokszamra ettem az extasyt, es afterezes utan mentem haza.
A tobbiek nem csinaltak ezt.
Mi meg mar felnottek vagyunk, azt eszunk, amit akarunk. Egy tesom tulsulyos erosen; a noverem a BMI alapjan cinege, de tok eros, fat pakol meg lancfureszel; a hugom atlag alkat, en is normal sulyu vagyok. Mindegyikunk tok mashogy taplalkozik, pedig egy csaladban nottunk fel.
De jo, ha jo peldst mutatsz.
Hát ez fura lett.
Mondjuk én nem hiszem hogy ez főleg csak szerencse.
Ettől függetlenül ,,nem jó ízű ez a vallomás valahogy.
Persze hogy ilyen a lánykád mindenképp jó.
Tudod, hiába dicsekszel kicsit sem burkoltan, főként csak szerencsés vagy.
Sajnos nincs kőbe vésve, hogy a példamutatás elég! Nem mindenki szerencsés, mikor a gyerekeket "osztják". 😉 Ettől még nem rosszabb anyák nálad.
További ajánlott fórumok:
- Szólánc- Írjunk zöldségeket +gyümölcsöket! Az előző szó utolsó 2 betűjének valamelyikével kezdődik a következő.
- Ti milyen zöldségeket szoktatok veteményezni?
- Melyek a lúgosító ételek, zöldségek, gyümölcsök?
- Írjunk gyümölcsöket, zöldségeket szóláncban
- Jön a nyár és jönnek a gyümölcsök és persze a zöldségek. Mit szerettek?
- Létezik fogyókúra sanyargatás nélkül, van megoldás azoknak, akik nem szeretik a zöldségeket?