Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Zöldségek fermentálása fórum

Zöldségek fermentálása (beszélgetés)


1 2
47. 55Judit (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
okt. 12. 08:20

Én szoktam, és itt van egy új fórum is ezzel kapcsolatban:

[link] Én is várom ki mit és hogyan fermentál.

Azért vagyok anonim Fórumnyitó, mert ez vallomás volt.

2023. nov. 3. 06:48

Van esetleg valaki, aki rendszeresen fermentál?

Én kipróbáltam lila káposztával. Gyönyörű volt! :)

De kiborítottam, mert a tetején a répán (amivel leszorítottam a káposztát az üvegben) egy filmréteg lett, és nekem nem is pezsgett, vagy ilyesmi. Szóval pár hét után kiöntöttem. :(

Ha van olyan, aki készít ilyen finomságokat, megosztaná a tapasztalatait? Vagy szívesen kérdezgetnék. :)

Köszönöm előre is.

45. Napsugár8 (válaszként erre: 44. - Cilabogyó)
2021. szept. 17. 09:50

Egyformán gondolkodunk!

Én is csak egy felet vettem, és salátába csak annak a felét szánom! Pontosan a káposztás tészta járt a fejemben. Fogalmam sincs, hány éve nem csináltam már! :))

44. cilabogyó (válaszként erre: 43. - Napsugár8)
2021. szept. 17. 09:16
A múltkor láttam egy videót a káposzta szeleteléséről. Félbe vágták és zöldséghámozóval gyönyörű vékonyra lehetett szelni. Kipróbáltam és tényleg jó. Ahol már nem tudtam a szeletelővel vágni azt meghagytam, bele az aprítógépbe és lepirítottam káposztás tésztának. Így egy fej káposztából lett káposzta saláta és tészta is.
43. Napsugár8 (válaszként erre: 42. - Globus)
2021. szept. 17. 06:17

Mert pont a káposzta olyan, hogy nincs két egyforma vastagságú levél benne. Ugye az erezete levelenként más. De így, vagy úgy leküzdjük.


Megvárom a postást, aztán majd ha a postán végeztem, bevásárolok a zöldségesben. Ha ma délután összerakom, remélem a vasárnapi ebédhez már ehető lesz. Fokhagymás sült májhoz legelni egy adag zöldséget. Már érzem az ízeket. :))

42. globus (válaszként erre: 40. - Napsugár8)
2021. szept. 16. 19:54

Használtam én is, csak lassan haladni vele. Néha sikerült elreszelni az ujjam...

Most egy villanyos kis zöldségaprítóm van, cserélhető betétekkel. Érdekes, pont a káposztát bojkottálja. Vagyis viszi, de időnként be-beszorul egy levélke a tömő és garat közé.

41. Napsugár8 (válaszként erre: 40. - Napsugár8)
2021. szept. 16. 17:53
Uborka gyalu??? Jó lesz az uborka szeletőnek is. :))
40. Napsugár8 (válaszként erre: 39. - Globus)
2021. szept. 16. 17:53
Újabban rákaptam az uborkagyalu használatára. Nagyon szépen lehet vele szeletelni. Az a bajom, hogy reggel totál borult időre ébredtünk, és nem indultam el a piacra, hogy hozzávalókat vegyek. Most legközelebb csak vasárnap lesz piac, de kérdés, hogy akkor már ismét csak milyen lesz az időjárás. Nem szívesen vásárolnék 3x olyan drágán a zöldségesnél, ha ugyanazt a piacon megvehetném olcsóbban.
39. globus (válaszként erre: 38. - Napsugár8)
2021. szept. 16. 17:22

Szerintem jó lehet, ha egyforma vékonyra szeleteled. Forrázva csak attól lesz más, hogy nem annyira"nyers" kazal, egy kicsit összeesik, de bőven ropogós marad. Én még magában is szeretem eszegetni, minden nélkül.

Ja, érdemes 10%-os ecetet használni, szerintem a 20-as igazából semmihez nem jó, max. takarításhoz.

38. Napsugár8 (válaszként erre: 37. - Globus)
2021. szept. 16. 07:56

Paradicsomot én sem gondoltam bele, csak a káposzta, hagyma, uborka és zöldpaprika. Ezekből gondoltam egy kis csalamádét, és természetesen nem hosszú távra eltéve, hanem napi fogyasztásra.

De ennek a mai piacozásomnak már lőttek.

37. globus (válaszként erre: 31. - Napsugár8)
2021. szept. 16. 07:24

Forrázott típusú friss káposztasalátáról én írtam, de abban más nincs. Csak fűszerként egy fej hagyma gyalulva, köménymag. Nincs benne paradicsom, uborka, ilyesmik.

Ez éppen olyan lesz, mint az éttermi, finom, de nem túl savanyú. 1 fejnél többet nem is készítek sosem, kihűlés után dobozolva sima hűtőben tartjuk.

Azt nem tidom, meddig állna el, mert annyi ideje még sosem volt...szerontem max pár hét.

36. Napsugár8 (válaszként erre: 35. - Cilabogyó)
2021. szept. 16. 07:17
Azt egyáltalán nem tudom, finom lesz-e. Reggel felébredtem, és olyan szürke az ég körülöttünk, hogy nagyon kétséges, egyáltalán elindulok-e a piacra. Egyelőre várakozó állásponton vagyok.
35. cilabogyó (válaszként erre: 31. - Napsugár8)
2021. szept. 15. 19:23
A vödrös savanyú nekem is mindig megromlott. Most is nagyon sok mindent elrakok télire, de Anyukám is idős, beteg, neki is én viszek minent. A két nagyobb gyermekem már külön él a párjával, nekik is kell. A legkisebb egyetemista Pesten kollégiumban lakik, neki is kell. Így sok kell, mert mindenki jobban szereti a házilag elrakott dolgokat. Biztos finom lesz a savanyúságod.
34. Napsugár8 (válaszként erre: 33. - Napsugár8)
2021. szept. 15. 14:50
Bocsi, mellényúltam: 100-120 liter savanyúság. Annyit is elég volt megcsinálni! És ráadásul el is fogyott tavaszig! Legalább nem hiába dolgoztam vele.
33. Napsugár8 (válaszként erre: 32. - ,zumba)
2021. szept. 15. 14:47
A lakásom is kicsi, panelban nincs külön spájzom. Csak amit a hűtőben tudok tárolni, de nekem egy üveg savanyúság hetekig elég. Valamikor évente 200-250 liter!! savanyúságot, és kb. 60-80 üveg befőttet raktam el. Magam miatt már nem igazán szorgoskodok. :))
32. ,zumba (válaszként erre: 31. - Napsugár8)
2021. szept. 15. 14:38
Biztos fincsi lesz, olvastam én is receptet.Szerintem megéri keveset is elrakni, de mindenki maga tudja.A fermentált zöldségek pedig jók az emberi szervezetnek.Nekem öröm elővenni az eltett finomságokat.
31. Napsugár8 (válaszként erre: 30. - ,zumba)
2021. szept. 15. 14:02

Igazad van, totál egyetértek, annál semmi sem jobb, mint amit mi magunk készítünk el. Gondolok itt elsősorban a főtt-sült ételre. És persze a befőtt és a savanyúság is, amennyiben nagy a család. 1-2 fős család esetén nem biztos, hogy megéri pepecselni a savanyúság, befőtt elrakásával. Mióta egyszemélyes háztartást vezetek, ezekkel én sem bajlódok, ami kell, azt megveszem készen.

A fórum elején írt vödrös-beledobálós nekem nem jött össze, akkor egyszer kipróbáltam. A vödör azóta is üresen áll. :)


A héten olvastam valamelyik fórumon, hogy elkészíti a közönséges cukros-ecetes saláta levet, felforralja, és azt önti a felszelt káposztára, és még amit közé rak. De ez nem hónapokra való tartósítás, csak rövid távú, és bármikor frissen készíthető.


Pont ma vettem egy fél fej káposztát, majd holnap a piacon bevásárolok még hozzá hagymát, paprikát, uborkát... 1-2 db-ot a felszelt káposztához... megnézem, milyen is lesz.

30. ,zumba (válaszként erre: 23. - Guruljka)
2021. szept. 15. 10:23
Kinek mi a fáradtság. A saját készítésű bárminél jobb nincs.Persze tf-t myomkodni, netezni, nem fáradtság.Én meg ezek helyett inkább amit csak tudok, készítek magunknak.
29. abri
2021. szept. 15. 10:05
Ki mennyit fogyaszt belőle? Nagyon finom, de minden nap képtelen vagyok megenni.
28. BorosTyánka (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
2020. nov. 3. 11:54
Nagyon egészséges, vitamin bomba.Természetes probiutikum.
2020. nov. 2. 19:37
Hosszú évek óta így savanyítok, igaz üvegben, a pincében tárolom a káposztát, mert erre külön helységem nincs, mert azért ez nem szagtalan, mert érik!
2020. nov. 2. 19:32
Az is egy formája az erjedésnek, amit idegen szóval fermentálásnak neveznek. Az más kérdés, hogy ennek többféle módja létezik. :)
2020. nov. 2. 18:43

Az erdélyi sós káposzta is fermentálódik. Mg eddig mindenki dicsérte, akit csak errőlbeszélni hallottam.

Ezt a kedves és nagyon részletes receptleírást találtam a neten:


[link]

24. beYOUtiful (válaszként erre: 22. - Fórumnyitó (anonim))
2020. nov. 2. 18:37

Szívesen.

És igazad van!

23. Guruljka (válaszként erre: 21. - BeYOUtiful)
2020. nov. 2. 18:35

Nem írtad a saját tapasztalatod, csak hogy a videón látható recept jó.

Kíváncsiságból néztem meg, de bárilyen finom is, szerintem nem éri meg a fáradságot.

Ez meg az én véleményem, amit szabadon közölni jogom van.

22. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 21. - BeYOUtiful)
2020. nov. 2. 18:32

Köszi, megnézem!

Ne is foglalkozz olyanokkal, akik nem tudnak érdemben hozzászólni!!

21. beYOUtiful (válaszként erre: 20. - Guruljka)
2020. nov. 2. 18:20

A témához írtam le a saját tapasztalatom.

Neked van valami érdemi mondanivalód a zöldségek fermentálásáról?

20. Guruljka (válaszként erre: 16. - BeYOUtiful)
2020. nov. 2. 17:40

Csak elszaladsz a sarki koreai boltba és minden meg is van hozzá.

Ja, és nagyon ráérsz ezzel tyutyukolni.

19. bozsu55 (válaszként erre: 16. - BeYOUtiful)
2020. nov. 2. 17:17
Bocsáss meg,ha kimcsi fogyasztásával élném meg a 100 évet, akkor sem enném,sem csinálnám.Macera...
18. 8d00a82c06 (válaszként erre: 17. - Epresturmix)
2020. nov. 2. 16:50

Na, én nem. Sőt!

3-4 dolog amit jóízűen meg tudok enni, de azokat sem mindegy ki készíti el.

Inkább nem eszek.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook