Zöldségek fermentálása (beszélgetés)
Én szoktam, és itt van egy új fórum is ezzel kapcsolatban:
[link] Én is várom ki mit és hogyan fermentál.
Azért vagyok anonim Fórumnyitó, mert ez vallomás volt.
Van esetleg valaki, aki rendszeresen fermentál?
Én kipróbáltam lila káposztával. Gyönyörű volt! :)
De kiborítottam, mert a tetején a répán (amivel leszorítottam a káposztát az üvegben) egy filmréteg lett, és nekem nem is pezsgett, vagy ilyesmi. Szóval pár hét után kiöntöttem. :(
Ha van olyan, aki készít ilyen finomságokat, megosztaná a tapasztalatait? Vagy szívesen kérdezgetnék. :)
Köszönöm előre is.
Egyformán gondolkodunk!
Én is csak egy felet vettem, és salátába csak annak a felét szánom! Pontosan a káposztás tészta járt a fejemben. Fogalmam sincs, hány éve nem csináltam már! :))
Mert pont a káposzta olyan, hogy nincs két egyforma vastagságú levél benne. Ugye az erezete levelenként más. De így, vagy úgy leküzdjük.
Megvárom a postást, aztán majd ha a postán végeztem, bevásárolok a zöldségesben. Ha ma délután összerakom, remélem a vasárnapi ebédhez már ehető lesz. Fokhagymás sült májhoz legelni egy adag zöldséget. Már érzem az ízeket. :))
Használtam én is, csak lassan haladni vele. Néha sikerült elreszelni az ujjam...
Most egy villanyos kis zöldségaprítóm van, cserélhető betétekkel. Érdekes, pont a káposztát bojkottálja. Vagyis viszi, de időnként be-beszorul egy levélke a tömő és garat közé.
Szerintem jó lehet, ha egyforma vékonyra szeleteled. Forrázva csak attól lesz más, hogy nem annyira"nyers" kazal, egy kicsit összeesik, de bőven ropogós marad. Én még magában is szeretem eszegetni, minden nélkül.
Ja, érdemes 10%-os ecetet használni, szerintem a 20-as igazából semmihez nem jó, max. takarításhoz.
Paradicsomot én sem gondoltam bele, csak a káposzta, hagyma, uborka és zöldpaprika. Ezekből gondoltam egy kis csalamádét, és természetesen nem hosszú távra eltéve, hanem napi fogyasztásra.
De ennek a mai piacozásomnak már lőttek.
Forrázott típusú friss káposztasalátáról én írtam, de abban más nincs. Csak fűszerként egy fej hagyma gyalulva, köménymag. Nincs benne paradicsom, uborka, ilyesmik.
Ez éppen olyan lesz, mint az éttermi, finom, de nem túl savanyú. 1 fejnél többet nem is készítek sosem, kihűlés után dobozolva sima hűtőben tartjuk.
Azt nem tidom, meddig állna el, mert annyi ideje még sosem volt...szerontem max pár hét.
Igazad van, totál egyetértek, annál semmi sem jobb, mint amit mi magunk készítünk el. Gondolok itt elsősorban a főtt-sült ételre. És persze a befőtt és a savanyúság is, amennyiben nagy a család. 1-2 fős család esetén nem biztos, hogy megéri pepecselni a savanyúság, befőtt elrakásával. Mióta egyszemélyes háztartást vezetek, ezekkel én sem bajlódok, ami kell, azt megveszem készen.
A fórum elején írt vödrös-beledobálós nekem nem jött össze, akkor egyszer kipróbáltam. A vödör azóta is üresen áll. :)
A héten olvastam valamelyik fórumon, hogy elkészíti a közönséges cukros-ecetes saláta levet, felforralja, és azt önti a felszelt káposztára, és még amit közé rak. De ez nem hónapokra való tartósítás, csak rövid távú, és bármikor frissen készíthető.
Pont ma vettem egy fél fej káposztát, majd holnap a piacon bevásárolok még hozzá hagymát, paprikát, uborkát... 1-2 db-ot a felszelt káposztához... megnézem, milyen is lesz.
Az erdélyi sós káposzta is fermentálódik. Mg eddig mindenki dicsérte, akit csak errőlbeszélni hallottam.
Ezt a kedves és nagyon részletes receptleírást találtam a neten:
Szívesen.
És igazad van!
Nem írtad a saját tapasztalatod, csak hogy a videón látható recept jó.
Kíváncsiságból néztem meg, de bárilyen finom is, szerintem nem éri meg a fáradságot.
Ez meg az én véleményem, amit szabadon közölni jogom van.
Köszi, megnézem!
Ne is foglalkozz olyanokkal, akik nem tudnak érdemben hozzászólni!!
A témához írtam le a saját tapasztalatom.
Neked van valami érdemi mondanivalód a zöldségek fermentálásáról?
Csak elszaladsz a sarki koreai boltba és minden meg is van hozzá.
Ja, és nagyon ráérsz ezzel tyutyukolni.
Na, én nem. Sőt!
3-4 dolog amit jóízűen meg tudok enni, de azokat sem mindegy ki készíti el.
Inkább nem eszek.
További ajánlott fórumok:
- Szólánc- Írjunk zöldségeket +gyümölcsöket! Az előző szó utolsó 2 betűjének valamelyikével kezdődik a következő.
- Ti milyen zöldségeket szoktatok veteményezni?
- Melyek a lúgosító ételek, zöldségek, gyümölcsök?
- Írjunk gyümölcsöket, zöldségeket szóláncban
- Milupa Fermentált
- Létezik fogyókúra sanyargatás nélkül, van megoldás azoknak, akik nem szeretik a zöldségeket?