Virágültetés/virággondozás, minden amit tudni szeretnél (beszélgetés)
Sziasztok
szeretnem meg kerdezni hogy ez milyen virag,..neve.
keresem,kerdezem,sajna nem tudni.
egy kepet feltettem ide.. hatha.
nappal igy nez ki. sotettel a levelek bezarulnak.
koszonom.
Kedveli a közvetlen napfényt.
Meleg környezetet igényel, télen se csökkenjen 14 °C alá a hőmérséklet.
Egész évben kevés vizet kíván, havonta egyszer öntözzük, kétszeres hígított tápoldattal. A leveleket is permetezhetjük ezzel az oldattal vagy lágy vízzel.
Magas páratartalmon tartsuk, gyakran permetezzük a leveleit.
Kerüljük a túlöntözést, mert rothadást okozhat.
A pajzstetűtől és a viaszos pajzstetűtől óvjuk.
van egy tillandsia.lap.hu oldal is, ott van tenger info
Valaki tudja, hogy hogyan kell gondozni a Tillandsia cyanea Anita-t (epifiton broméliaféle)?
Előre köszi a válaszokat.
Lehet,h. nem jó neki a virágföld, de lehet,hogy csak tápoldat kell neki. :)
Ha a virágfölddel van a baj.
"A" minőségű virágföld kell neki.
A többi orchideával ellentétben a Cymbidium hőigénye viszonylag alacsony, 16-24 fokon érzi komfortosan magát. Dús virágzásához nagymennyiségű tápanyagra van szüksége: tavasztól augusztusig nitrogénben gazdag tápot (általános tápoldat N:P:K = 2:1:1 arányú keveréke), a virágzás kezdetétől pedig foszfor és kálium túlsúlyos ún. virágoztató tápot kell adagolunk, de csak 1 ezrelék töménységben. Ahhoz, hogy orchideánkat virágzásra bírjuk, október elejétől kb. 5-6 hétig száraz, hideg és világos helyet kell keresnünk. Ebben az időszakban a hőmérséklet nem emelkedhet tartósan 16 Celsius fok fölé. Az optimális feltételeket leginkább egy télikertben találhatjuk meg számára. Lehetőség szerint rendszeresen párásítsunk körülötte és gondoskodjunk a jó fényviszonyokról.
Elég a tápoldat is neki szerintem, én általában a Biovin-t használom a felület trágyázásához, minden virághoz jó, 1 kg kb. 10 négyzetméterre elegendő.
Mondjuk az orcideára lehet,h. jobb a tápoldat, de ezt inkább kérdezd meg azoktól, akik jobban jártassak az orchidea tartásban, vagy menjél be 1 gazdaboltba s kérdezz rá, ott bizti tudják,h. mi jobb a csónakorchideára. :)
Elszáradt?
A Cymbidium(csónakorchidea) virágzás után lágyvízzel öntözve mehet be a verandára, vagy a lakás hűvösebb 10 fokos részébe. Hadd nőljön, erősödjön, a fagyok elmúltával vidd ki ha teheted a szabadba. És itt az egyik fontos mometum.
Ne sajnáld hagyd a tűző napon. A levelei megéghetnek, de így a virágázsnak nagy az esélye. Ősszel kicsit mostohán kell vele bánnod. Hagyd kint míg nem fagy. Hadd érje hideghatás (elengedhetetlen a virágképződéshez.) Fagyok beköszöntével veranda és bimbók már ott is lesznek.
Tavasztól nátriumban gazdag, nyár közepétől káliumban gazdag műtrágya mehet neki(de csak finoman az adagokkal, a megszokott tizedét használd).
Májusban, de lehet még június elején is.
Legalábbis így tudom.
Volt nekem ilyen, a nevét nem tudom, bordó levelei vannak, gyorsan nő.
Másra nem emlékszem.
Találtam a te fajodról konkrétabbat:
Az a klíma, ahol az ember kellemesen érzi magát, a lepkeorchideának is megfelel, lakásban tehát a legjobban tartható orchidea. Mivel termőhelyén a fák lombkoronája alatt él, a tűző naptól, ablaktól távolabb helyezzük el vagy függönnyel árnyékoljuk. Melegházi tartást kíván. Ha a hőmérséklet átmenetileg csökken, akkor teljesen szárazon kell tartani.
Páraigényét lakásban vízzel telt tálca vagy lefedetlen akvárium segítségével tudjuk kielégíteni. Az akvárium az oldalfalai miatt jobban tartja a párát. Az aljára mosott kavicsot vagy műanyag rácsot helyezünk, majd néhány centiméter magasan vízzel feltöltjük. A cserép alja soha sem érhet a vízbe, mivel ilyenkor a gyökerek rothadásnak indulhatnak.
A jobb mikroklíma kialakítása miatt az orchideák közé más növényeket is helyezhetünk. Az öntözővizet lehetőleg egy napra öntsük tőzegre, mert így lágyabbá válik. Öntözésre hetente háromszor a délelőtti órákban kerüljön sor. Gondoskodjunk arról, hogy a cserép talaja mindig nyirkos legyen. A földkeverék 1/3 rész fenyőkéreg, 1/3 rész tőzeg, és 1/3 hungarocell-golyócskákat tartalmazzon, a jó vízáteresztő képesség miatt.
A lepkeorchidea nagyon hálás növény, akár 5-6 hónapon keresztül is nyílnak virágai. A fővirágszár után az alvórügyekből előbújva újabb virágok örvendeztetnek meg bennünket. A bimbó megjelenése után 3 hónap múlva virágzik ki az egész virágszár. A növény léggyökerei a cserépből gyakran kifelé állnak, ezeket soha se kényszerítsük bele a cserépbe.
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy a cserepes Orchideát (Phalenopsis Orchidea) hogyan kell gondozni? Sajnos az enyémnek 2-3 naponta leesik egy virága. Mit kéne máshogy csinálnom vele?
További ajánlott fórumok:
- Szeretnél egy jó kis csapatba tartozni, ahol mindenről dumcsizunk írj
- A-tól Z-ig minden, amire választ szeretnél
- Mit szeretnél tudni?
- Küldj egy ölelést akinek szeretnél vagy akár mindenkinek!
- Fehérjediétába szeretnél belekezdeni, Csinálja esetleg valaki? Azt szeretném tudni, hogy miket eszik és mennyit aki így szeretne fogyni.
- Amit a Yorkshire Terrier kutyusról tudni szeretnél.