Vályogház párássága, penészesedése (beszélgetős fórum)
Én(télen) teljesen kinyitom az összes nyílászárót és a szobákat is összenyitom, szóval kereszthuzatot csinálok ez minden párát eltávolít, mondjuk az enyém téglaépület....
A fürdő az más, ha én fürdök, plafontól padlóig csurog a víz:) itt nekem is kell húsz perc, hogy kiszáradjon, de nálam 150x150-es az ablak!
A szomszéd ház ugyanúgy van szigetelve mint a miénk, elvileg nincsenek hőhidak, náluk résnyire vannak nyitva az ablakok huzamosabb ideig és az ablakok körül lehűlnek a falak, mivel a lakás levegője nem cserélődik ki, ezért a falak lehűlt területén lecsapódik a levegő nedvességtartalma, és így már szépen meg tud telepedni a penész, mondjuk az övék már dohos is....
Nekünk is vályogból van a ház.Ráadásul elég régi építésű is és soha nem volt penészes sehol.
A tavaly előtt,hogy teljes mértékben a fürdő szoba fel lett újítva megjelentek a penész foltok minden sarokba.De csak itt. Pedig állandóan télen nyáron(míg nem fürdünk) nyitva az ablak.
Én éppen hogy nem csempézném. Ha elzárom a párát, akkor nem tud a vályogfal kapillárisain át elpárologni.
Húsz éve élek vályogházban.
Nagyon fontos, hogy a festéskor csak a mész-alapú festéket használjuk, különben a belső levegő páratartalma bent reked.
És nem szabad sem csempézésel, sem cementes vakolattal zárni a pórusokat.
A mi a külső falakat illeti, a tetőt úgy kell kialakÍtani, hogy a falakt még kb. 20 centi hosszan kilógjon, azaz a falon túlérjen a cserép vagy az egyéb tetőfedő anyag, hogy megfelelően védve legyenek a falak a beverődő csapadék ellen.
Alapvető "ház-fizika", hogy a víz párologni akar.
Miért látni falun sok helyen, hogy (a téglaépítésű házakon is) meglátszik kívülről, hol a fürdőszoba? Ott van egy jókora vízfolt a falon, pedig nem volt csőrepedés...
Van építész, aki kimondottam vályogházakkal foglalkozik, Mednyányszky Miklós a neve. Nekem megvan egy könyve, hogy több könyvet is írt-e, azt nem tudom. Ebben az átalakítást és a javításokat is tárgyalja.
A vályog nedvességre érzékeny építőanyag, az állandóan párás környezetben kedvezőtlen hatásnak van kitéve. A benne lévő szerves anyag (pl. szalma) rothadásnak indul, ennek hatására gombásodás, penészedés jelentkezhet. A vályognál fontos a pára mozgásának biztosítása.
A penészedés tulajdonképpen a pára, a belső nedvesség lecsapódására vezethető vissza, megjelenését főleg konstrukciós és használati hibák okozzák.
Az épületek bizonyos helyei a penészedés szempontjából különösen veszélyeztetettek:
a különféle beugró falazati részek,
a vizes, magasabb páratartalmat szenvedő helyiségek belső falélei,
a vizes helyiségek plafonjainak és falsarkainak a találkozása,
hosszú alaprajzú, szellőzéssel kevésbé ellátott helyiségek belső „zsák”-részei,
a hidegnek kitett, de fedett területek (teraszok, tornácok) plafonjainak és falainak találkozásánál levő sarkok,
amennyiben a falszerkezet nem homogén, úgynevezett „hőhíd” képződik.
A pára felületi lecsapódásának megakadályozására több módszert is alkalmazhatunk:
A hőszigetelő képesség növelése (pl. a falvastagság növelésével, páraáteresztő cellulóz hőszigetelés ragasztásával).
Állandó, egyenletes hőmérséklet, azaz fűtés biztosítása.
Szárazabb levegő biztosítása ,azaz sűrű légcsere, szellőztetés.
Úgy tervezzük a falrétegeket, hogy a nagy pára-ellenállású anyagok mindig a fal belsőbb felületére kerüljenek. Például a párás fürdőszoba falán jó párazáró a teljes felületen alkalmazott csempézés, külső vakolatként viszont használjunk jó páraáteresztő vályogvakolatot.
A lakás levegőjét teljes egészében ki kellene cserélni minden nap, ez télen kb. öt perc alatt megoldható az összes nyílászáró egyidejű nyitvatartásával.
Ettől általában csak 2-3 fokot esik a benti hőmérséklet.
Délután szoktam így csinálni, mikor haza jövünk és még mindenki fel van öltözve, így nem olyan kellemetlen és nyoma sincs penésznek....
Az ablakokba a szellőzetetőnek semmi értelem, nekünk van és tőle 30 cm-re már penészesedik.
És tényleg a hőhidat kell megszűntetni, de a szellőztetés sem nagy megoldás mikor odakint is párás a levegő !!
Mi most kívülről szigeteltük le a falat, remélem ez lesz a jó megoldás, mert az erkélynél tavaly bevált.
Találtam itt egy jól érthető leírást a témában:
tudatosvasarlo.hu/cikk/hogyan-vedjuk-meg-valyoghazat-belso-paratol
A haznak van alapja, illetve a fold felett 40-80 cm-re katranyos szigeteles?
Valoszinuleg felfele jon a para, ha nincs szigetelve a haz alapja a fold felett.
További ajánlott fórumok:
- Miért penészesednek sűrűn a falak? Van valami tipp a megszüntetésre?
- Nektek szokott a mosógép mosópor-öblítőszer adagolója penészesedni? Mit lehet ellene tenni?
- Mi a véleményetek a régi vályogházakról?
- Hogyan lehet eltávolítani a penészesedést a mosógépből? A mosószeradagoló és a gumis részek a perem alatt csupa penész.
- Mosógépemen a gumi penészesedik. Mivel lehet véglegesen eltüntetni?
- Milyen szakember foglalkozik vályogházak javításával?