Valentin-napi gasztromeglepetések
Nagyon sok éve vagyok együtt a férjemmel. Nem tudom, hány Valentin-nap van a hátunk mögött már. Tisztában vagyok vele, hogy sokak szerint elcsépelt és üzleti ünnep ez. Én sem értek azzal egyet, hogy erőltessük csak azért, mert ez a nap van.
De ha össze tudtok mosolyogni azon, hogy Valentin-nap van és csak úgy megadjátok a módját magatok között, csak azt csináljátok, ami nektek örömet okoz, azzal nincs semmi baj szerintem.
A férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út - tartották a régiek. Van benne igazság, de a dolgok azért ennél mélyebben gyökereznek.
Néhány olyan desszertet szeretnék most megmutatni, amit akár a szerelmesek napján is el lehet lőni poénként vagy figyelmességként a párunknak. Nem lesznek nehezek, de annál szebbek! :)
Piros gyümölcsös pohárdesszert
A szerelem színe a piros, ezért igyekezzünk ilyen színű hozzávalókat használni, de ha a szeretett személy mást szeret, akkor természetesen az mindent felülír!
A legegyszerűbb, amivel meglephetjük a másikat: a pohárdesszert. Számos variációja van, olyan is létezik, amihez még főznünk sem kell.
1. Főzés nélküli: keverjünk össze túrót, porcukrot, reszelt citromlevet és tejszínt. Rétegezzük friss vagy befőtt gyümölcsökkel (eper, málna, meggy) és tejszínhabbal egy dekoratív pohárba.
2. Főzött: Készítsünk pudingot tetszőleges ízben. Tördeljünk össze kekszet vagy babapiskótát a pohárba, rétegezzük a pudinggal és a gyümölcsökkel. Tetejére nyomjunk tejszínhabot!
Panna cotta
Hozzávalók: 3 lap zselatin, 350 ml tejszín, 1 vaníliarúd,
100 gramm cukor. A lapzselatint a csomagoláson található leírás szerint beáztatjuk. A többi hozzávalót alacsony tűzön melegítjük, lassan felforraljuk, majd visszahűtjük langyosra. A kinyomkodott zselatinlapokat feloldjuk benne, majd formákba töltve a hűtőben teljesen kihűtjük (minimum 5 óra). Kis tányérra borítva a panna cottát dekoráljuk. Jól mutat rajta bármilyen gyümölcsből készült dresszing, piros gyümölcsök, mentalevél.
Bármi "Valentin-módra"
Bármilyen nagy kedvenc elkészíthető "Valentin-módra". Egyszerűen alakítsuk át a formáját szívvé. Lehet ez akár pogácsa, fánk, muffin, kókuszgolyó, isler, krémes piskóta. Egyszerűen csak tegyük ünnepibbé a hétköznapi dolgokat a formával, dekorációval és máris kicsit több, mint szokott.
A bármi alatt tényleg a bármit értem. Gondolj bele, miért ne lehetne a rántott hús ezúttal szív alakú? Vagy csak a tálalásnál, miért ne lehetne másképp rendezni az ételt a tányéron, hogy annak szerelmes üzenete legyen? Nem is muszáj szívnek lennie, csak utaljon valamire, ami közös bennetek, vagy eszetekbe juttat valamit.
Sok örömet kívánok a főzőcskéhez!
Írta: szeretekolvasni, 2022. február 13. 10:37
Fórumozz a témáról: Valentin-napi gasztromeglepetések fórum (eddig 10 hozzászólás)