Valaki igénybevette már a TGYÁS-t szülés előtt 28 nappal? (tudásbázis)
Jaj köszönöm:))))
Ha nekem a munkáltatóm kifizetőhely,hozzá kell benyújtanom ezt tudom.mindig 8-án kapok fizut.Ha én október 3-tól tgyásra megyek,november 8-án már kapok is pénzt,ugye?nem kell sokat várni.
Nekem az a fontos,h mindig érkezzen minden hónapba bevétel.......
Szia!
Én is igénybevettem a TGYÁS-t még a szülés előtt, semmi probléma nem volt.
Ilyenkor a szülés várható időpontját veszik alapul, amit az orvos beir a kiskönyvedbe.
Az oep honlapján fent van, hogy mi szükséges az elbirálásához. Ha jól emlékszem kellett a kiskönyv azon oldalának a másolata, ahol rajta van a szülés várható időpontja, majd természetesen szülés után ugyanúgy be kell nyújtani a születési anyakönycvi kivonat másolatát. A túlhordás nem befolyásol semmit, mivel a TGYÁS meghatározott időtartamra jár, tehát az igénybevétel napjától számitott 168 nap. Se több, se kevesebb.
Egyébként megjegyzem, nagyon gyorsan és korrekten jártak el, postai úton küldtem be mindent, mind a munkáltatóm, mind az oep.
Igen,lehet hogy csak akkor utalnak ha megszültünk?
de mondjuk az is mindegy,mert nekme a melóhelyemtől kell igényelnem.Mindig 8-án kapunk fizut.November 8-ig tuti meg is szülök,ha okt.29. re vagyok kiírva.
Nem tudom valaki jön-e még ide.De ma a nődokim meg az asszisztense is felidegesítettek.Szóltam,h kéne az igazolás a tgyás-hoz,h betöltöttem a36.hete.Najd jövő hét végén aktuális.Elkezdtek győzködni,h nem járok jól,ne vegyem igénybe hamarabb.Magyaráztak,és majdnem kiröhögtek,látták hogy nem értem,de értelmes magyarázatot nem bírtak adni.Mint valami kínzókamrában lettem volna.Azt fújta főleg a csaj,h bukok egyhavi táppénzt,mert az amúgy is jár.Nem értem.De ha én nem élek meg 70 ezreből,de a tgyás meg 121 ezre,akkor kit érdekel a táppénz?Meg akkor a Gyed is hamarabb jár le egy hónappal.Érdekel ez valakit?Akkorra már muszáj lesz szerintem valami plusz bevétel után nézni úgyis......
Megint jól összezavartak.Most akkor menejk vagy ne.
sztem is csak nem akar ezzel bajlódni.
Nyomtasd ki netről amit lehet és vidd be neki.Én is jobban járok ha hamarabb veszem igénybe majd.
"mikor igényelhető a tgyás?
A tgyást a szülési szabadság időtartamára lehet igényelni, a szülési szabadságot pedig legkorábban a szülés várható időpontja előtti 28. naptól lehet igénybe venni, míg legkésőbbi indulása a szülés napja.
miért nem mindegy az igénylés időpontja?
Bizonyos esetekben nem mindegy, hogy a kismama még a szülés előtt, vagy a szülés napjától igényli az ellátást. Például akkor, ha a kismama (tegyük fel, hogy 2012.) januárra van kiírva a babával, és terhessége alatt hosszú ideig veszélyeztetett terhesként táppénzen volt, előfordulhat, hogy a szülést megelőző évben (2011-ben) nincs meg összesen 180 bérezett napja. Ilyen esetben érdemes még a szülést megelőzően beadni az igénylést (2011. decemberében - maximum egy hónappal a szülés előtt lehetséges) és akkor még a 2010-es jövedelmét veszik alapul.
Második (harmadik stb) baba születése előtt szintén előállhat hasonló dilemma."
Szia!
Majd én is így szeretém hogy előtte már igénybe vegyem,elvileg én úgy tudom a betöltött 36.héttől lehet igényelni a munkáltatónál.
Amúgy erről van valami törvény érdekes hogy a könyvelő nem tudja.
További ajánlott fórumok:
- Szülés után 1 nappal miért fáj kapkod levegő után a cicám?
- Igaz, hogy szülés előtt 1- 2 nappal a baba "elcsitul" azaz jóval kevesebbet mozog mint annak előtte?
- Jogosult vagyok-e tgyás és gyed igénybevételére, ha a szülés idején munkanélküli segélyen leszek?
- Hogyan kell intézni a TGYÁS-t szüles előtt és után?
- A TGYÁS-t a szülés évének vagy az azt megelőző évnek átlagából számolják?
- Ha szülés előtt 36. héten igényeltem TGYÁS-t, akkor nem is fogom megkapni az összeget, amíg a gyermek szül. anyakönyvi kivonata nincs kész?