Jogosult vagyok-e tgyás és gyed igénybevételére, ha a szülés idején munkanélküli segélyen leszek? (tudásbázis)
2010 óta folyamatos biztosított jogviszonnyal rendelkezem a munkahelyemen bruttó 200 ezer forint fizetéssel (+cafetéria). Ez tudom, hogy nagyon szép, de sajnos nálunk nem tolerálják a terhességet és sajnos nem tudok spórolni, mert a fizetésemet felemészti a hitel és a rezsi, a maradékot a pároméból pótoljuk és ami így marad abból élünk.(Nem éhezünk, de egy kisbabát nem tudnánk belőle nevelni) :( Jelenlegi szerződésem 2013. május 31-én lejár és nem fognak az állapotomra tekintettel hosszabbítani. A napokban derült ki, hogy terhes vagyok, 6+3 a mai napon, tehát a baba valószínűleg 2013. július 18-án születik majd meg.
Próbáltam itt a fórumon és a jogszabályok alapján tájékozódni, jól sejtem-e, hogy esetemben a következő út lenne járható:
- május 31-én lejár a szerződés
- június 1-jén megigénylem a munkanélküli segélyt
- június 21-én (28 nappal szülés előtt) lemondom a segélyt és megigénylem a tgyást
- 168 napig kapom a tgyást, majd amikor az megszűnik újra megigénylem a munkanélküli segélyt, amiből még maradt 70 napom, majd megigénylem a gyed-et és lemondom a segélyt
Nem vagyok tökéletes jogalkalmazó, de nagyjából így tudom elképzelni a jövőmet, az már más kérdés, hogy milyen összegekre számíthatok, de mindenféleképpen több lesz, mint a 25 ezer forintos gyes, már amennyiben jól gondolkozom.
Kérlek erősítsetek meg benne, vagy javítsatok ki ha tévednék. Köszönöm Nektek!
További ajánlott fórumok:
- Jogosult vagyok-e a GYED kompenzációra?
- Jogosult vagyok-e a GYED-re?
- Igaz, hogy ha letelik a munkanélkülim, semmire nem vagyok utána jogosult?Miből éljünk?
- Jogosult vagyok-e bérkompenzációra?
- Pályakezdő álláskereső vagyok. 4 és fél hónapos munkaviszonnyal nem vagyok jogosult munkanélküli segélyre. Másra sem?
- Több mint egy éven keresztül megbízási szerződéssel dolgoztam, kaphatok munkanélküli járulékot vagy nem vagyok rá jogosult?