Vadásztokány feketebab körettel recept
A Vadásztokány feketebab körettel hozzávalói:a tokányhoz
60 dkg csont nélküli vaddisznóhús
15 dkg füstöltszalonna
30 dkg vöröshagyma
30 dkg kovászos uborka
12 dkg paradicsom
2 db zöldpaprika
2 dl fehérbor
só
bors
majoránna
fokhagyma
trombitagomba
a körethez:
10 dkg feketebab
10 dkg rizs
10 dkg füstölt tarja vagy sonka (apróra vágva)
1 dl olaj
1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
1 db zöldpaprika (apróra vágva)
1 gerezd zúzott fokhagyma
só
babérlevél
bors
pirospaprika
szegfűbors
A Vadásztokány feketebab körettel elkészítési módja:
A kellően megmosott vaddisznóhúst vékony csíkokra vágjuk a füstöltszalonnával együtt. A húst hideg vízbe rakjuk, a szalonnát megpirítjuk, majd kiszedjük. A szalonna zsírjára tesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paradicsomot, apróra vágott paprikát és néhány percnyi forralás után hozzáadjuk a húst. Amikor a hús színét veszti, felöntjük a borral. Hozzáadjuk a fűszereket, fedő alatt pároljuk. Amikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a megsült szalonnacsíkokat, az apró csíkokra vágott hámozott uborkát és még egyszer jól felforraljuk - ügyelve arra, hogy a leve rövid legyen. A körethez a babot előző este beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük és kb. 5 dl friss vízben 40-45 percig főzzük, míg a bab puha nem lesz, de még nem megy széjjel. Tegyük rá a hagyma, fokhagyma, zöldpaprika felét, továbbá a sót, borsot, pirospaprikát, szegfűborsot, babérlevelet, majd a rizst és 2,5 dl forró vizet. Befedve, takaréklángon főzzük további 35-40 percet, míg a lé el nem főtt. Keverjünk bele 4 evőkanál olajat és vegyük le a tűzről. Míg a rizs fő, a maradék olajban pároljuk meg a megmaradt hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát és az apróra vágott sonkát. Ha megsült, öntsük a rizses babra feltétként. Ezt a receptet a kácsi Vadlakoma Fesztivál szervezőinek köszönhetjük. konyhamester.hu
Kategória: Vadételek receptjei
A receptet beküldte: 53a220fca3, 2009. jan. 30. 06:58
A vadásztokány feketebab körettel elkészítési módja és hozzávalói.