Ünnepi töltött pulyka (4 személyre) recept
180 perc
Az Ünnepi töltött pulyka (4 személyre) hozzávalói:
4 kg-os pulyka,
1 kisebb libamáj(25 dkg),
2 dl tej, 5 dkg vaj,
4-5 szem gomba,
1 kávéskanál kapribogyó,
1 zsemle,
2 kemény tojás,
2 gerezd fokhagyma,
1 kg főtt, hámozott gesztenye,
1 nyers tojás,
só,
bors,
3-4 kanál zsír.
Az Ünnepi töltött pulyka (4 személyre) elkészítési módja:
A pulykát két nappal előbb besózzuk. Amikor a készítéséhez fogunk, előbb pár órát álljon szobahőmérsékleten, hogy ne legyen hideg. A libamájat és a pulyka máját a tejben és a vajban a gombával és a kapribogyóval megsütjük. Ha kihűlt, ledaráljuk a tejben áztatott és kicsavart zsemlével, a kemény tojásokkal, a fokhagymával és a gesztenye felével. Ha van egy kis maradék sült hús vagy gépsonka, azt is ledarálhatjuk. Eldolgozzuk a nyers tojással, sóval, borssal és a sült májak levével. A keverékkel megtöltjük a pulykát a bőre alatt, az egészben maradt gesztenyéket pedig a hasüregébe tesszük. A zsírt megforrósítjuk és mindenütt megöntözzük vele a pulyka bőrét, nehogy párolás közben felhasadjon. Aláöntünk egy pohárnyi forró vizet és fedő alatt 2 óra hosszat pároljuk. Ha kell, még utána öntünk 1-1 merőkanál forró vizet. Utána sütőbe tesszük, saját levével öntözgetve 1-2 órán át sütjük, aszerint, hogy milyen idős és mekkora a pulyka. Időnként meg is forgatjuk, hogy minden oldala szép rózsaszínűre piruljon.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: nefis, 2006. júl. 3. 09:54
Az Ünnepi töltött pulyka (4 személyre) elkészítési módja és hozzávalói.