Új háztartási gép vásárlásakor a kereskedő köteles elszállítani a régit? (tudásbázis)
Koszonom a tanacsokat.
Vegul az uzlet ugyfelszolgalatat hivtam, azt mondtak hogy termeszetesen elszallitjak a regit.
Hat kivancsi leszek...
Tudomásom szerint a gyártó köteles visszavenni, de a gyártó az üzletekkel köt erre megállapodást, és ebből adódik, hogy ahol az újat vásároljuk, az az üzlet "visszfuvarban" el is viszi tőlünk a régit, mint begyűjtőhely szerepelnek ebben a körforgásban.
Ha nem hajlandók elvinni, akkor vásárolj olyan üzletben, amelyik a régit hajlandó elvinni, majd ez az üzlet is meggondolja, hogy a jövőben milyen szolgáltatást nyújt a vevőinek.
Vagy keress rá a neten, hogy ingyenes hulladék (háztartási gép) elszállítás. Van aki elviszi ingyen, mert feltudja használni alkatrésznek.
Én is ezt találtam. Hamarosan hoznak nekünk egy új hűtőt, és nagyon jó lett volna ha elviszik a régit, de már az áruházban közölték hogy nem teszik.
Most mit csináljak?
Nem egy égetően fontos dolog, csak pici a lakás, nem tudom így hova tenni, autónk meg nincs, hogy elszállítsuk.
Ez már nem hatályos.
A 197/2014 (VIII.1.) a mai napon is hatályos erre vonatkozó kormányrendelet és ebből pont a kereskedőkre vonatkozó paragrafusok hiányoznak...
Olvasatom szerint a kereskedő nem köteles, csak a gyártó... De nem olvastam el teljesen az egészet..
Szia Kedves Enissa! ☼
Visszaszívtam! :)
De mifelénk se viszik el. :D
Rosszul tudod.
NEM KÖTELES.
Nem is értem, honnan vetted ezt.
264/2004. (IX. 23.) Korm. rendelet az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről
14. § (1) Új háztartási berendezés értékesítésekor a kereskedő köteles a fogyasztó által felajánlott, az értékesített berendezéssel azonos elsődleges használati célú és mennyiségű használt berendezést a birtokba adás helyén átvenni.
(2) A kereskedő átvételi kötelezettségének teljesítéséért a fogyasztótól díjat nem követelhet, azonban a fogyasztó ösztönzése érdekében díjat fizethet.
További ajánlott fórumok:
- Milyen háztartási munkát végeztél legutoljára?
- Vegyi árú, háztartási papír áru, egyéb(pl seprű)
- Háztartási eszközök és tárgyak, háztartásban használatos dolgok ABC-ben!
- Tengerimalac a háztartásban - tapasztalatok, élmények?
- Autó vásárlása kereskedőnél
- Érdemes-e plusz garanciát venni háztartási gépek vásárlásánál?