Tudományosan mennyire megalapozottak ezek, vagy inkább csak ezoterikus "találmány"? (beszélgetős fórum)
Igen, ismerem azt! Akkor az sem csak vakítás...
Érdekes. Kezd összeállni a kép. Köszönöm, hogy említetted ezt! :)
Szia!
Ismered Balogh Bélától a Tudatalatti tízparancsolatát? Erről szól. segít felülírni a gyerekkorban berögződött programokat, csak sajna legalább annyiszor kell elismételni, mint ahányszor a másikat, amit szeretnél felülírni... :-)
Igen,feltétlenül.
De el is kell hinned,hogy képes vagy megtenni(,úh azt ne nagyon mantrázd,hogy tudsz repülni eszköz nélkül..)
Főleg akkor,ha a valódi életben is sokat teszel azért,hogy valamit elérj.
Én sem úgy értettem, hogy a cselekvés helyett lenne ez a "mantrázás"! :)
De ugye az embernek van egy ún. belső monológja:
Nem tudom. Nem értem. Nem tudok semmit se jól csinálni. Stb.
És ha ezek helyett tudatosan pozitív belső monológot folytatnák, tudatosabb hozzáállással.
Én így értettem.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Akkor annak is van alapja, hogy ha valamit "mantraként" gyakran és sokszor mondunk magunknak (pl. Képes vagyok megoldani [ide a megoldandó feladat nevét], vagy "Sikeresen vizsgázok [tárgy neve]"), akkor egy idő után rááll az agy és aszerint leszek motivált vagy éppen akadályoztatva (amennyiben negatívat sugallok felé)?
Tehát ilyenekkel tudom befolyásolni a tetteimet?
A tudatalatti létezését nagyon régóta bizonygatják tudományosan is. Pl. Freud. Legalább is az ő nézeteit elfogadják.
Amellett az is bizonyított tudományosan, hogy másért felelős a két agyfélteke.
De vannak dolgok, pl. a megérzések, amiknek nem tudom, hogy mennyire van tudományos alapjuk. De léteznek. A legtöbb ember tapasztalja. :) És az a bal agyféltekéhez kapcsolódok.
Egy elménk van, és annak van két "része": a tudatos (objektív, kifelé forduló) és a tudatalatti (szubjektív, befelé forduló). Amit az objektív elme elfogad (akár igaz, akár hamis), az továbbítódik a szubjektív elme (tudatalatti) felé, ami pedig elkezd olyan cselekvésekre késztetni, amivel a kigondolt dolgot elérjük, megvalósítjuk.
Ehhez kapcsolják még a szuggesztiót is.
Ezek mennyire megalapozottak?
Most NEM a Titok c. könyv "csak ábrándozz és a sült galamb a becsukott szádon keresztül is berepül" maszlagra gondolok. Azért sem az ezoterika vagy a vallás témakörébe írtam ki a kérdésemet.
További ajánlott fórumok:
- Magyar találmány segít a meddő nőkön!
- Kiábrándultam a vallásokból, ezoterikus tanokból. Eztán...
- A láz és lázcsillapítás korszerű tudományosan megalapozott gyakorlata
- Ezoterikus főiskola, ezoterikus szakmák - Ki végzett már ilyet?
- Magyar találmányok ABC-ben
- Egy tudományos számológép hány évig működik megbízhatóan?