Tudja valaki, mi a neve annak az összenyomós sajtostallér sütőnek? (tudásbázis)
Sajtos tallér
1 kg liszt, 50 dkg margarin (Ráma), 25 dkg reszelt Tolle trappista, ízlés szerint só, 1 cs. Sütőpor, 1 tojás, 1 ek tejföl, 8 dkg sertés zsír, szóda
A hozzávalókból közepes keménységű (jól nyújtható) tésztát gyúrunk. Két órát pihentetjük, esetleg közben néha átgyúrjuk. Ezután kisodorjuk, közepes szaggatóval kiszaggatjuk, majd a jól előmelegített tallérsütőben kisütjük. Jól zárható dobozban vagy papír zacskóban sokáig eláll, és ropogós marad.
Én is szeretnék venni egyet, de még nem sikerült beillesztenem a költségvetésembe.:(
Ezzekkel szemezek már egy ideje.
Kicsikoromban, amikor még nem volt chips, ezerféle csoki, és sok-sok csábító nassolnivaló a magyar boltokban, akkor nagyjából két-három dolog volt gyakori "vendégváró" nasi nálunk a saját készítésű sütik mellett: a Nógrádi Ropogós, a sajtos tallér, a Pilóta keksz és a Vaníliás karika. Még soha egyiknek az előállításával nem próbálkoztam, és igazából most sem, csak Anyukám trükközött a hétvégén. Tavaly ugyanis vett magának egy tallérsütő szerkentyűt. Nagyjából úgy néz ki, mint egy fém, tömör dupla-légycsapó. Két karja van, szét lehet nyitni, a két légycsapó közé be kell helyezni a tésztát, aztán a gáztűzhely lángja felett tartani, megvárni míg megsül. Korábban még nem láttam ilyen kütyüt, de mivel Anyukámban is elevenen él a sajtos tallér emléke, melynek különösen nagy előnye, hogy sokáig eltartható, ezért hétvégén elkészítette első saját gyártású tallérjait. Az eredmény nagyon jó lett, még jobb, mint az eredeti! Bárcsak a Mókus csokit is reprodukálná egyszer!
Hozzávalók:
1 kg liszt
25 dkg margarin
25 dkg reszelt trappista sajt
2 egész tojás
1 ek só
köménymag ízlés szerint, de el is hagyható
0,75 kk szódabikarbóna
1 kk sütőpor
4 dl tejföl
1-2 dl tej (annyi, hogy a tészta gyúrható legyen, de ne legyen ragacsos)
A tésztát alaposan összedolgozzuk, kis gombócokat formázunk, beletesszük a kiolajozott tallérsütőbe a gombócot, majd összezárjuk a sütőt - így a gombóc kilapul. Fontos, hogy forró legyen a sütő. Kb. 10 másodpercig sütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk és újabb 10 másodperc alatt a másik oldalát is megsütjük.
További ajánlott fórumok:
- Milyen káros hatásai vannak mikrohullámú sütőnek?
- Lehet-e összenyomós melegszendvicssütőben gofrit készíteni?
- Olyan etető akármit keresek ami hasonlít a cumisüvegre csak összenyomható és a végén egy kanál van amibe a főzeléket lehet nyomni!
- Tudja valaki, hogy a sajtostallér sütőt hogy lehet helyrehozni? Valaki elsikálta és beleragadt a tészta.
- Csak ki kell írnom magamból, mert úgy érzem összenyom
- Melegszendvics sütőt a hagyományosat, nem az összenyomósat, , lehet venni valahol?