Titkos tesó - Mi ez? Valaki csinálja? (beszélgetés)
Azt hiszem részvétel önkéntes, a résztvevők saját maguk adják meg az adataikat.
Gyerekkoromban nálunk is volt ilyen párszáz forintot kellett küldeni, nem akarok rábeszélni snkit, de egy darabig egy zárt közöségben / OSZTÁLY ISKOLA / működött, én is kaptam, de egyszer csak megakadt.
Egyetértek! És ki tudja, hogy akik indították, valójában milyen célra akarnak összeszedni különböző emberek nevét, címét... adatvédelem is létezik.
Még az ismerőseim telefonszámát sem adom ki másnak az ő tudta nélkül. Ki tudja, hogy mire akarja az a másik használni.
Nem is lehet kiadni senki adatait (pl. lakcím). Ugyanis van egy erős adatvédelmi törvény.
Pláne nem a munka során megismert adatokat, azért már komoly bírság is jár!
Már miért adnám ki a barátaim pontos lakcímét???
Vagy azét, akinek az adatai a munkám során a tudomásomra jutottak?
Nem őrültem meg.
Ebből ne remélj nagy nyereséget, mert az ilyen piramis jellegű dolgoknál előbb szakad meg a sor, mint Hozzád érne az ajándék.
Különben nemcsak a face-n toboroznak, hozzánk személyesen jöttek el agitálni
Másoltam:
Az facebookon több ismerősömnél láttam, hogy kiposztolták a titkos tesó, titkos ajándéktárs vagy más hasonló című posztot. Ennek a lényege, hogy ha valakinek egy ismerőse megosztja és ő üzenetben jelentkezik, akkor küldenie kell valakinek egy kb. 2000 Ft értékű ajándékot, később pedig ő fog kapni több különböző embertől is ajándékot. A felvetésen már eleve érdemes elgondolkozni, hiszen az összesen elküldött ajándékok száma meg kell hogy egyezzen az összesen megkapott ajándékok számával, így ha mindenki csak egyet küld és többet kap, már látszik, hogy "nem jön ki a matek".
De hogyan is működik ez az egész. Ha valaki jelentkezik, az ismerősénél, akkor 2 nevet kap. Az első névhez tartozó embernek kell ajándékot küldenie, a második nevet pedig tovább küldenie. Azaz, ha egy ismerőse jelentkezik nála, akkor első névként azt adja, amit ő kapott másodiknak, másodiknak pedig a saját nevét. Tehát második névként mindenki azt kapja, aki őt beszervezte (akinek a posztjára jelentkezett), első névként pedig, amit az őt beszervező kapott másodikként, vagyis aki az őt beszervezőt beszervezte. Ezt felrajzolhatjuk egy faként is, aminek a gyökere az, ahonnan indult a dolog, és minden csúcsa alatt azok a csúcsok vannak, akiket ő beszervezett. Ekkor mindenki a kettővel felette lévőnek ad ajándékot és az összes 2-vel alatta lévőtől kap. Ha mindenki 2 embert szervez be, akkor 4, ha mindenki 3-at, akkor 9 ajándékot kap egy ember, miközben csak egyet kell küldenie, ami nagyon jól is hangzik. Ám ha alaposabban megnézzük, akkor láthatjuk, hogy a fa egyes szintjein lévő csúcsok száma exponenciálisan nő, így elég hamar eljut a folyamat odáig, hogy már nincs kit beszervezni. Ám aki alatt nincs másik csúcs (legalsó szint) és aki alatt csak 1 szinten vannak csúcsok, azoknak nincsenek 2-vel alattuk lévők, akiktől kapjanak, így ők senkitől sem fognak kapni. Gondolhatnánk, hogy ők csak néhányan lesznek, de az exponenciális növekedés miatt valójában ők lesznek a nagy többség, ami összhangban van azzal, hogy a résztvevők egy kis része sok ajándékot kap, a többség csak egyet küld és semmit nem kap.
Valójában itt egy jól ismert jelenségről van szó, ami piramisjáték néven ismert. Ebben a példában ugyan mindenki csak egy apró ajándékot küld, így még ha nem kap semmit, akkor is legfeljebb ennek az ajándéknak az értéke lehet a vesztesége. De a piramisjátékban sokszor komolyabb értékekkel, nagyobb összeggel károsítják meg a belépő játékosokat hasonló működési elvvel, ezért is tartottam fontosnak ezt kiírni, hogy ezeket később is fel lehessen ismerni és mások se essenek bele ilyen csapdába.
Ettől függetlenül magát a koncepciót jónak tartom, hogy akár ismeretleneket meglepjünk különböző ajándékokkal, de ez a struktúra működésképtelen. Azon most is gondolkodom, hogy hogyan lehetne egy igazságos rendszerben csinálni hasonlót, ahol mindenki egy másik embertől kap ajándékot és egy embernek küld, így senki nem marad ajándék nélkül, de mégis valamennyire "megkeveredik" és egy egyszerű facebook posztban közzétehető, amire lehet jelentkezni. Ha létezne egy ilyen, abban én is szívesen részt vennék.
További ajánlott fórumok:
- Fly lady program. Csinálja valaki? Milyen? Soha nincs rend otthon:(
- 90 napos diéta - Csinálja valaki?
- Rubint Réka Napi 20 perc- hatalmas kitartással :) Valaki csinálja még?
- Ress Piroska gasztroenterológus diétáját csinálja valaki?
- Party drogozik a tesóm, mit csináljak?
- 3 hósom ha nincs az ölünkben és épp nem alszik, akkor folyamatossan sír. Van egy féltékeny tesója is. Mit csináljak a picivel, hogynesírjon?