Terjedhet így a bárányhímlő, elkaphatja 21 hónapos kislányom? (tudásbázis)
:)
Szóval jobb vigyázni,ha valaki el akarja kerülni.
"Több helyen olvastam, hogy mikor megjelennek a pöttyök, akkor már nem fertőz."
Hát akkor elég rosszul olvastad...
Íme:
igen, de elöbb túl lesz rajta, a gyerek betegségeken jobb elöbb túlleni...
ne aggódj...
Minden lehet.
Mai napig nem tudom, hogy a fiam majd 23 hónaposan hol kaphatta el a bárányhimlőt, pont karácsony előttre időzítve a betegséget. Tipp, hogy december elején a Heim Pálba voltunk, talán ott köpködte rá egy kisgyerek.
Egy pici láza volt (38,5), sok pötty, kevés viszketés, és túl volt rajta. Az a karácsony elszigetelve telt, mivel se hozzánk nem jött senki, se mi nem mentünk sehova.
Érdekesség:
Én SOHA nem voltam bárányhimlős, a fiamtól se kaptam el. A férjem volt bárányhimlős, és szilvesztert 40 fokos lázzal dolgozta végig, iszonyú fejgörccsel. 3 napig járkáltam vele ügyeletre, orvoshoz (köze mindenhol mondtuk, hogy a gyerek bárányhimlős) stb..., mikor ÉN felfedeztem a fején a pöttyöket. Mire eljutottam vele kb. egy óra alatt orvoshoz, addigra már tiszta pötty volt a lelkem.
Ő 100x jobban szenvedett vele, mint a gyerek. A pöttyök után már nem volt lázas, se a feje nem fájt, csak a pötyik viszkettek neki.
Akkor még közösségbe se járt a gyerek, és még szinte a széltől is óvtuk, mivel az első karácsonyát majd kórházba töltötte, és el akartunk kerülni, hogy beteg legyen. Most, a harmadik szülinapja előtti karácsonykor nem volt beteg, pedig bölcsibe jár(t).
Tényleg, ezt elfelejtettem, pedig már olvastam róla.
A vírus inaktívan elraktározódik a gerincvelőben (asszem, ez most nem 100%, de nagyon ez rémlik), és mikor az immunrendszer tartósan nagyon legyengül, a vírus reaktiválódhat, tünetként övsömört okozva.
Egyébként magát a vírust nem lehet kiirtani a szervezetből.
Én úgy tudom, aki volt bárányhimlős, az nem lehet hordozó.
Felem sem hozta haza anno, pedig a lappangási idő alatt végig a közelében volt egy munkatársa, sőt, mikor már pöttyös volt, akkor is bement dolgozni, úgy zavarták el dokihoz. A nagyobbik lányom még nem volt 1 éves.
Sőt, a lappangási idő alatt (pöttyök megjelenése előtt 2-3 hét) fertőz, legjobban a pöttyök megjelenése előtti 2-3-4 napban. Több helyen olvastam, hogy mikor megjelennek a pöttyök, akkor már nem fertőz.
Csatlakozom az előttem szólóhoz :-))
Ha pedig már megvannak a "pöttyök",akkor viszketés elen nagyon jó a fenistil csepp :-)
Sógornőm elment egyik ismerőséhez vasárnap,de nem szólt neki,hogy a kisfia bárányhimlős.Tegnap pedig volt nálunk,és játszott a kislányommal.A sógornőm volt már bárányhimlős,de attól lehet hordozó?
Segítenétek?Köszönöm!
További ajánlott fórumok:
- Melyik nevet adjam a kislányomnak? Nina vagy Ivana?
- 4 éves múlt a kislányom, s ott akar aludni ebéd után az oviban
- Segítség - Kövér a kislányom!
- Volt már bárányhimlős a gyereketek? A kistestvére elkaphatja tőle?
- Kislányom hétfőre bárányhimlős lett, újabbak nem jöttek ki rajta, de a "régiek" már varasak rajta a himlők. Fertőz még?
- Ha valakiről kiderült hogy bárányhimlős, lehet vírushordozó, és elkaphatja aki még nem volt?