Terhesség alatt hasfali sérv (beszélgetés)
Sziasztok
Van itt olyan akit műtöttek?
Nem szeretek ide közösbe írogatni, de talán másnak is hasznos lehet.
Bocsi, hogy eszedbe jutattam a sérvet:-). Én sajnos nem tudok megfeledkezni róla, mert nekem egy idő urán nagyon rossz ülni is. Pedig hasonló lehet, mint a tied. Nekem is köldök fölött van és ouha be lehet nyomni. Dokik: sebész szerint ez csak kezdetleges és ő mèg nem is nevezné. Nőgyógyász szerint egyértelműen sérv. De terhesség alatt nem tudnak vele semmit csinálni, kíméljem magamat és ne emeljek. Nálam az emelgetésre gondolnak, hogy azt nem bírta, így a hasfalam, de nekem van egy csaknem magatehetetlen kislányom, vagyis 13kg és 3 éves szóval nem is olyan kicsi.
Nem kell dokihoz menned feltétlenül.
Egy biztos. Ha neked ez van, az magától soha nem gyógyul. (Nincs spontán sérv visszahúzódás és spontán hasi kötőszövet összenövés.)
Tulajdonképpen mindenkinek kialakul kisebb-nagyobb mértékben, mert az egyenesen (hosszában, függőlegesen) futó hasizmaid középen nincsenek összenőve, mindössze egy vékony hártya van ott. Ennek anatómiai oka van, hogy a növekvő pociban helyet csinálj a növekvő babának, szóval szépen lassan a 2 középen futó izom kettéválik.
Kismértékben, vagy nagymértékben fordul elő, és terhesség után bizonyos gyakorlatokkal csökkentheted (hogy mondjuk ne 5centis legyen az a rés, hanem csak 1centi), illetve terhesség alatt megakadályozhatod különböző módszerekkel, hogy túlságosan nagy legyen.
Műtétet akkor szoktak csinálni, ha az újból összezáródó izom terhesség után úgy zavaró, hogy becsípődik a bél esetleg, szóval fájdalmas, plusz esztétikai okokból, de valójában a műtét nem garancia, ismerek olyan nőt, akit 3x műtöttek, mert 2x szétjött neki újból, erőlködés hatására, és tudom, hogy rengeteg olyan van, akik meg gyógytornával sikeresen visszanyerték a hasukat műtét nélkül.
Amivel megelőzhető, vagy csökkenthető:
-terheseknek való hasizom gyakorlatok (belly breathing), és a keresztirányú hasizom fejlesztése, tornáztatása már a terhesség alatt és utána is, és terhesség után ne végezz hagyományos haspréseket soha többet (ezek újból szétnyitják). De szép lapos lehet a hasad ezek nélkül is.
-terhesség alatt haskötő (akár a 4-5 hónaptól), és szülés után azonnal a szülés utáni haskötő (ez olyasmi mint egy csípőszorító), kb. 6 hétig, max 2 hónapig. A terhesség alatt hordott haskötő jó még a striák megelőzésére is, hiszen extra támaszt nyújt a bőrödnek, amit krémekkel ennyire nem tudsz adni.