Tényleg igaz, hogy ha a gyereknek megfázás ideje alatt is adjuk tovább a multivitamin tablettát, hogy csak a bacikat erősítjük vele? (tudásbázis kérdés)
A legjobb kalciumforrásaink a tej és a tejtermékek. Növényi eredetű élelmiszereinkből a kalcium rosszul szívódik fel, kivéve az olajos magvakat, melyek jelentős kalciumforrások.
Napi szükséglet/adagolás
életkor szükséglet (milligramm)
Félévesnél fiatalabb 360
7-12 hónap 540
1-3 év 800
4-6 év 800
A jód legjobb forrása a tengeri hal, a tengeri só, a kagylók és a jódozott só, bár ez utóbbi fogyasztása az amúgy is magas nátriumbevitel miatt nem igazán ajánlatos.
Napi szükséglet/adagolás
Félévesnél fiatalabb 0,04
7-12 hónap 0,05
1-3 év 0,07
4-6 év 0,09
Én ezt találtam a szelénről:
A legjobb szelénforrások a tengeri állatok húsa, illetve a vese, a máj és a teljes kiőrlésű gabona.
Napi szükséglet/adagolás
Félévesnél fiatalabb 0,01
7-12 hónap 0,012
1-3 év 0,015
4-6 év 0,02
:))))
Én nem adnám...
Egyenek jókat, igyanak sok folyadékot és futkározzanak odakint. Amin kell, úgyis átesnek...
érdekes...
köszi, hogy írtad... nyomozok :)
én erről gyermekorvos előadásán hallottam pár éve, akkor a krónikus taknyos gyerekekről volt szó, akiknek állandóan folyik az orruk, sűrű letapadt váladék orr- és homloküregben, fülgyullaás, effélék.
Itt említették azt, hogy ilyenkor nem jó a multivitamin.
Gondolom, közvetve van valami hatás, kapcsolat a baci és a jó tápanyagellátottság között.
Mindenesetre ők a C vitamint javasolták.
Vas és milyen egyéb ásványianyag? Hol lehet erről olvasni? Ez új nekem.
Tudomásom szerint a baktériumok cukorféleségeket fogyasztanak.
óóóó..
kár, hogy felénk nincsen
multivitamint csak egészséges gyereknek szabad adni.
a benne lévő sok vas és egyéb ásványi anyag kitűnően táplálja a bacikat!
beteg gyereknek kizárólag nagydózisú C Vitamin adagolása ajánlott! pl. Cebion csepp formájában.
próbálkozom.. :)
remélem segíthettem!
Forrás:
Sci Total Environ. 2006 Dec 15;372(1):100-8.
Selenium content in selected foods from the Greek market and estimation of the daily intake
Pappa EC, Pappas AC, Surai PF.
Görögországban történt vizsgálat alapján:
dió szeléntartalma 19,6 mikrogramm/g
De megjegyezném, hogy ez egy görög talajon nőtt diófa termése. És a növények a talajból jutnak a szelénhez, ami Mo-n nagyon kevés.
A brazil diót viszont Dél-Amerikából hozzák, valószínűleg ott szeléndús talajon nő. Azért ne együnk sokat belőle, mert a toxinokkal vajmi keveset törődnek odaát! A napi 1-2 szem nem lehet gond szerintem. :)
Ezt találtam a dióról:
(szelént meg sem említi, de az még nem jelent semmit, megnézem külföldi szakirodalomban is)
100g dióbél energia- és tápanyagtartalma
dió gyógyhatása szerteágazó. Parazitaölõ, féregölõ vértisztító, emésztõ szervek munkáját serkentõ stb. Bolhaûzõ, sõt fejtetû ellen is használtál régen.
(Bíró Gy. - Lindner K. Tápanyagtáblázat) alapján
Energia 654 kcal (2747 kJ)
Tápanyag Mennyiség
Fehérje 8,6g
Lipid (olaj) 57,0g
Szénhidrát 11,7g
Víz 8,2g
Hamu 1,7g
Vitaminok
E-vitamin 24,7mg
B1-vitamin 400µg
B2-vitamin 100µg
B6-vitamin 0,34mg
biotin 6,3µg
folsav 33µg
Ásványi anyagok
nátrium 10,5mg
kálium 1710,0mg
kalcium 202,0mg
foszfor 400mg
magnézium 25,6mg
vas 3,8mg
réz 0,86mg
cink 4,2mg
mangán 1,85mg
A dió ízét, élvezeti értékét növeli 4-6% körüli cukortartalma. Kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt és rezet is tartalmaz nagyobb mennyiségben. B1-, B2- és E-vitamin tartalma is jelentős. Ne feledkezzünk meg arról, hogy néhány szem feltört diót tegyünk mindig a gyümölcsös tálra, s díszítsük dióval a salátákat is.
arról nincs információm...
utánanézek
Ja, és éppen ma vettem szelénes tojást a boltban, nem mindig lehet kapni, ám nagyon jó dolog.
Európa más területein a tejet dúsítják szelénnel, ennek a neve Silk ( a milk után). Nemsokára nálunk is kapható lesz.
Igen, van a húsokban szelén, és az természetesen szerves. De ahhoz, hogy fedezze a szelénszükségletünket, naponta több kg -t kellene elfogyasztanunk, mert a jelenlegi takarmányozási szabványok az EU-ban elég szigorúan rendelkeznek a takarmányok szeléntartalma felől. Alapvetően az állatok is szelénhiányosdak, ezt a munkán során tapasztalom, rengeteg tünetet produkál.
A gombát azért írtam, mert könnyen hozzáférhető és a többi táplálékunkhoz képest dúskál a szelénben.
válaszok:Tudtommal a 1/2 l tej(nem a dobozos lötty) 600mg kalciumot tartalmaz. De jó: zöld levelesek,lazac, szardínia,tojás, mandula, aszalt gyümölcsök.
Ellensége a szénsavas ital, de az meg a magnézium szempontjából jó, bár vannak már bubinélküliek is.
Sokat kitérsz a terhesekre. B6 hányinger ellen is jó.
Amerikáról... osztom a véleményedet.
Igaz eltértünk a témáról, de lehet örülnek ezeknek az egészséges infóknak. :-)
most mennem kell haza, de még jelentkezem :)
remélem nem voltam túl sok :)))
annyit tudnék regélni, hogy egy blog is kevés lenne :)
szelén:
alig hallunk róla, nem is tudom, hogy lehet-e kapni szerves szelént a patikában. Nagyon kis mennyiség kell belőle, de ha az nincs, vannak gondok. Csak néhány: immunrendszer gyengülése (hiába a sok vitamin) izomgyengeség, fáradtságérzet, méhlepény-visszamaradás, termékenyülési zavarok, veseelégetlenség..
mikromennyiségben van rá szükségünk, de arra nagyon.
Jó hír: egyetlen természetes szelénforrásunk a GOMBA! mindegy milyen...
Egyetek gombát legalábbb 2 hetente egyszer!
További ajánlott fórumok:
- Ma vettem be az utolsó szem Clostilbegyt tablettát. Holnaptól már lehet próbálkozni a babával?
- Akik használtak(nak) fogyasztó tablettát, port, teát, shake-t, ide!
- Mi árt jobban a gyereknek? Az ordibálás vagy egy-egy pofon?
- Helyes dolog a boltban még fizetés előtt odaadni a gyereknek a csokit, kiflit enni?
- Vitaminokban gazdag teát, rágótablettát vagy szirupot szeretnék ovodás gyereknek. Te milyet használsz?
- Lehet-e széntablettát adni egy 20 hónapos gyereknek?